Eğitim Sen, yaklaşan yerel seçim öncesinde okullar ve hastaneler başta olmak üzere, kamu kurumlarında yasak olmasına rağmen serbestçe siyasi propaganda yapan 'Cumhur İttifakı' adaylarını eleştirdi ve bir basın açıklaması yayınladı, "suç işliyorsunuz ve seçim yasaklarını çiğniyorsunuz" dedi.

İşte Eğitim-Sen tarafından yapılan o açıklama:

"31 Mart yerel seçim tarihi yaklaştıkça, kendilerini hukuk kuralları başta olmak üzere, her şeyin üzerinde gören ‘cumhur ittifakı’ adayları okullar ve hastaneler başta olmak üzere, kamu kurumlarında yasak olmasına rağmen serbestçe siyasi propaganda yapmaya başlamıştır.

Sendikamıza gelen bilgilere göre bazı il ve ilçelerde cumhur ittifakının adayları okullara giderek siyasi propaganda faaliyetinde bulunmaktadır. Okul duvarlarına afiş ve pankart asma, okul aile birlikleri ile yapılan resmî toplantılarında aday tanıtımı yapılmasının yanı sıra, okullarda öğrenci ve velilere broşürler verilmekte ve açık açık seçim konuşmaları yapılmaktadır. Bazı adayların öğretmen odalarında ve okulların konferans salonlarında siyasallaşmış eğitim yöneticilerinin de katıldığı toplantılar yapıldığı bilinmektedir.

Türkiye’deki bütün kamu kurumlarında oluğu gibi, eğitim kurumlarında da herhangi bir siyasal partinin lehine ya da aleyhine propaganda yapmak yasaktır. Bu açık yasağa rağmen sendikal-siyasal referanslar üzerinden yönetici olan ve iktidarı açıktan destekleyen tutumlar gösteren bazı idareciler, okullarda iktidar partisi adaylarının  vererek Türk Ceza Kanunu ve 657 sayılı Kanunu kapsamında suç işlemektedir. İktidarın ve onun çizgisindeki siyasal kadroların hukuk ve yasa tanımaz tutumlarının
ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Hukuk kuralları toplumun sadece belli bir kesimi için değil, siyasi iktidar bileşenleri dâhil, herkes için eşit derecede uyulması gereken kurallardır.

Okullarda siyasi propaganda yapanlar da söz konusu propagandaya izin verenler de suç işlemekte ve seçim yasaklarını çiğnemektedir. Okullar ve diğer eğitim kurumları iktidarın keyfi olarak siyasi propaganda yapabilecekleri mekanlar değildir. Yıllardır eğitim sistemini ve eğitim kurumlarını adım adım çöküşe sürükleyenler okullarımızı ve öğrencilerimizi seçim hesaplarına alet etmekten derhal vazgeçmelidir.

Okullarda siyasi propaganda yapılmasına izin veren ya da göz yuman bütün eğitim yöneticileri hakkında soruşturma açılmalı ve suçu sabit görülenler derhal görevden
alınmalıdır. Sendikamız Eğitim Sen, eğitim kurumlarında yapılan seçim çalışmaları ve siyasi propaganda ile ilgili şikâyetler üzerine hukuki girişimde bulunacaktır."

Editör: Tuğkan Üsküp