Urla'nın yaklaşık 25 km batısında yer alan Kadıovacık köyü, en eski Türk köylerinden biridir. Köyün nüfusunun büyük çoğunluğu yörüklerden oluşmaktadır.

Kadının oturduğu köylere veya çevresine bu ismin verilmesi olağan olduğundan, Kadıovacık’ın bir kadı köyü olduğu anlaşılmaktadır.

Köyün merkezinde diğer Anadolu köylerinde olduğu gibi bir çınaraltı kahvehane bulunmaktadır. Merkezde alışveriş yapılacak bakkallar da bulunur.

Her ne kadar artık mahalle diye geçse de eski köy halini korumaya devam etmiş bir yerdir Kadıovacık köyü. Köylüler yarımadaya özgü kavun, bamya, nohut, domates ve biber gibi ürünler yetiştirmektedir. Köylüler ürünlerini ise yol kenarında açtıkları tezgahlarda satıyorlar.

Köyün kırsalında tarım arazilerini sulamak için belediye tarafından oluşturulmuş yapay göl vardır. Köyde aynı zamanda yürüyüş yolu ve bisiklet rotası da bulunmaktadır.

Dünyanın en çevreci köyü

Türkiye’de karbon ayak izini ölçen ve her sene karbon salınımını azaltan köy olarak dünya literatürüne giren Kadıovacık Köyü, dünyanın en çevreci köyü olma özelliğini taşımaktadır.

Dünyada karbon ayak izi sıfır olan ilk köy

2012 yılında muhtar ve köy halkı, köylerindeki doğal hayatı sürdürmek, çevreyi korumak ve karbon salınımı düşürmek için çalışmalarına başlamış, CDP’ye [Carbon Disclosure Project) kayıt olan dünyadaki en ufak ölçekli bir başka deyişle karbon ayak izini ilk hesaplayan, takip eden ve düşürmeye çalışan köy olmuştur. Köylüler ilk iş olarak köylerindeki tüm traktör ve arabanın envanteri çıkarmıştır. Ne kadar benzin ve mazot kullanıldığı hesaplanmış, hayvan dışkısı da dahil, evlerde yakılan kömür ve odun incelenmiştir. Köyün yıllık yaydığı karbon emisyon miktarı belirlenmiş ve bunun neticesinde 100 bin ağaç dikerek bir orman oluşturulmuştur. Güneş enerjisi panelleri, yağmur hasadı için yapılan su kuyusu, köye içme suyu sağlayan köy çeşmesi, köyün ağaçlandırılmasından sonra köylüler led ampule geçmiş, köy içinde üç tekerlekli elektrikli bisiklet kullanmaya başlamıştır. Aynı zamanda Urla Rotary kulübü de 500 bin TL'lik yatırım yaptı ve bölgeye 200 adet badem fidesi dikti. Tüm bu önemli ve emek isteyen çalışmalar neticesinde Kadıovacık, Türkiye’de gerçekten temiz nefes alabileceğiniz tek yer.

Kadıovacık'ta gezilecek yerler

Köyün hemen girişinde misafirleri karşılayan yarım bir değirmen bulunmaktadır. Rivayete göre değirmeni yapan karı ve kocanın çocuğu yakınlarda bulunan gölette hayatını kaybeder. Çift bu acıya dayanamaz ve değirmeni yarıda bırakıp köyü terk eder.

Bu yüzden değirmen tamamlanmamış ve yarım değimen olarak günümüze kadar gelmiştir. Değirmen ziyaretçilerin uğrak nokası haline gelmiştir.

Aynı zamanda köyün bir de meydanı bulunmaktadır. Köy meydanında gezdikten sonra köyün iç kısımlarına girebilir ve eski taş evleri görebilirsiniz.

Tarım arazilerini sulamak için oluşturulan yapay göl de ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

Kadıovacık Köyü'ne nasıl gidilir?

Köye ulaşım, Urla’dan Barbaros’a giderken köyden geçen otobüs seferleri ile sağlanmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz