Diz ağrısının pek çok nedeni vardır. Bunlar mekanik problemler, artrit türleri, yaralanmalar veya diğer problemler olabilir. Diz yaralanmaları arasında şunlar vardır: 

ÖÇB: Bu yaralanma türü, kaval kemiğini uyluk kemiğine bağlayan dört bağdan biri olan ön çapraz bağların yırtılması demektir. Genellikle basketbol, futbol gibi oyunlar oynarken veya ani yön değişiklikleri yapıldığında meydana gelir. 
Kırık: Diz kapağı üzerine düşüldüğü için kırılmış olabilir. Osteoporozlu kişilerde sadece yanlış adım atmak bile diz kırılmalarına yol açabilir. 
Menisküs yırtığı: Menisküs, kaval kemiği ve uyluğun arasında olan sert bir kıkırdaktır. Ağırlık taşırken diz aniden bükülürse, menisküs yırtılabilir. 
Bursit: Diz yaralanması sonucunda, tendon ve bağların üzerinde küçük sıvı kesecikleri iltihaplanabilir. Bu sıvı keseciklerine bursalar denir. Bursa iltihaplanmasına ise bursit adı verilir. 
Tendinit: Bir veya daha fazla tendonun iltihaplanması demektir. Bu iltihap, diz kapağından kaval kemiğine kadar uzanır. Koşma, zıplama, tekme atma gibi hareketler sırasında ortaya çıkabilir. 

Dizdeki mekanik problemler

Dizdeki mekanik problemler de birden fazladır. Onlar ise şu şekilde açıklanabilir: 

Gevşek gövde: Bazı zamanlarda kemik veya kıkırdak yaralanmasının sonucunda o parçanın kopması ve eklem boşluğunda yüzmesi gerçekleşebilir. Buna gevşek gövde denir. Hareketi engellemediği sürece anlaşılmayabilir. 
İliotibial bant sendromu: Kalça dışından dizin dışına kadar uzanan, iliotibial bandın, uyluk kemiğinin dış kısmına sürtünecek hale gelmesiyle ortaya çıkar. Genellikle uzun mesafe koşucuları ve bisikletçilerin başına gelebilir. 
Diz kapağı çıkığı: Dizin ön kısmını kaplayan patella kemiğinin yerinden çıkması ve bir tarafa kayması demektir. 
Kalça ve ayak ağrısı: Kalça ve ayaklarda ağrı varsa, kişi rahat edebilmek için yürüme şeklini değiştirebilir. Yürüyüşün değiştirilmesiyle dize baskı olabilir ve bu dizde ağrıya sebep olur. 

Diz ağrısına en çok neden olan artritler

100’den fazla farklı türde artrit vardır ve bunlar diz ağrısına neden olabilir. En sık diz ağrısına neden olan artritler şunlardır: 

Kireçlenme: Artritin en yaygın türlerindendir. Dizdeki kıkırdak zamanla bozulur ve aşınır.  
Romatizmal eklem iltihabı: Vücutta çoğu eklemi etkileyebilir ve ağrıya sebep olur. 
Gut: Eklemde ürik asit kristalleri birikirse ortaya çıkabilir. En çok ayak başparmağını etkileyen bir durum olsa da dizde de ortaya çıkabilir. 
Yalancı gut: Gut ile karıştırılan bir durumdur. Eklem sıvısında olan kalsiyumlu kristallerden kaynaklanır. Yalancı guttan en çok dizler etkilenir. 
Septik artrit: Diz eklemi enfeksiyonudur. Enfeksiyon ağrı, kızarıklık ve şişliğe neden olur. 

Diz ağrısına ne iyi gelir?

  1. Soğuk Kompres: Diz bölgesine soğuk kompres uygulamak, ağrıyı hafifletebilir ve şişliği azaltabilir. Bunun için buz torbası veya buzlu suya batırılmış bir havlu kullanabilirsiniz. Ancak, bu uygulamayı direk cilde temas etmeyecek şekilde yapmak önemlidir.

  2. Dinlenme: Diz ağrısı olan bölgeyi dinlendirme, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Yoğun aktivitelerden kaçının ve dizinize gereksiz yük bindirmeyin.

  3. Diz Bandajı: Diz bandajı veya elastik bir bant kullanarak dizinizi destekleyebilirsiniz. Bu, hareket ederken dizinize daha fazla stabilite sağlayabilir ve ağrıyı azaltabilir.

  4. Egzersiz: Diz ağrısının altında yatan birçok nedenden biri zayıf kaslar veya esnek olmayan dokulardır. Bu nedenle, uygun egzersizlerle diz kaslarını güçlendirmek ve esnekliği artırmak önemlidir. Ancak, egzersiz seçiminde ve yoğunluğunda doktorunuza danışmalısınız.

  5. İlaçlar: Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler veya anti-inflamatuar ilaçlar, ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmak için kullanılabilir. Ancak, bu ilaçları doktor kontrolü dışında kullanmamalısınız.

Editör: Esra Seyirden