Seçime sayılı günler kala siyasi partiler seçim güvenliğine dair çalışmalarını da kamuoyuyla paylaşmaya başladı. CHP İzmir Seçim Koordinasyon Merkezi’nde konuşan İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir’deki seçim güvenliği çalışmalarını bir sunumla açıkladı.

Aslanoğlu açıklamasında, “Trafolara kediler girdi, çöplerden oy pusulaları toplandı. O günlerden sonra halkımızda ciddi endişeler oluştu, bu endişeler de haklıdır ama CHP İzmir İl Örgütü seçim ve seçim güvenliğine ilişkin o kadar çok tedbir almıştır ki seçimdeki tek bir oyun heba olmasını engelleyecektir.” diye konuştu.

Vatandaşlar gönül rahatlığıyla oy kullansınlar

Tüm vatandaşların gönül rahatlığıyla oy kullanmaları gerektiğini söyleyen Aslanoğlu, “Vatandaşlarımız oy kullandıkları gibi aynı zamanda olanakları el veriyorsa kendi oy kullandıkları sandıklara giderek verdikleri oyların neler olduğunu gözlemlemeli ve sandıklara sahip çıkmalıdır. İzmir’deki 10 bin 200 civarında olan sandık sayısı 10 bin 600’e çıktı, 1654’ seçim çevresi alanımız var. Yaklaşık 40 bin kişilik bir orduyla İzmir sandıkları güven içerisinde olacak” dedi.

5 dakikada itiraz edebiliyoruz

Partiye gelen sandık sonuçlarının analizinde sorun görüldükten 5 dakika sonra YSK’ya itiraz edebilme kabiliyetine sahip olduklarını kaydeden Aslanoğlu, “Sandıklar son gün ve son saniye uygulamalarıyla kontrol altında tutulmuyor. Sandık görevlilerimiz, bilişim sorumlularımız, hukuk komisyonumuz ve avukatlarımızla büyük bir orduyla sandıklara sahip çıkıyoruz. En çok sorulan sorulardan bir tanesi, ‘Seçim günü sandıklardan sonuçları nasıl alıyorsunuz?’ oluyor. 14 ve 28 Mayıs’ta da gördüğünüz gibi anlık veriler paylaşıyoruz. Her bölgede bilişim sorumlumuz var ve bu kişiler sandıkta çıkan sonuçları telefon yoluyla bizimle paylaşıyor. YSK’dan anlık veriler çekiyoruz, sistemimiz verileri kontrol ediyor hatalara karşı ve biz hata olduğunda anında müdahale ediyoruz. YSK hatası 5 dakikada yakalanıyor ve 15 dakika içerisinde itiraz dilekçesi verilmiş oluyor” diye konuştu.

AKP’ye sandık güvenliği salvosu

AKP’nin seçim güvenlik çalışması yapmamasının sebebini merak ettiğini açıklayan Aslanoğlu, “Bizler sandık güvenliği konusunda hassasız ama AKP bununla çok ilgilenmiyor çünkü sandıkların güvenli olmaması onların işine geliyor. Onlar ne yapıyorlar hiç anlatmıyorlar ama keşke anlatsalar çünkü çok merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

3 aşamalı seçim güvenliği

İzmir’deki 3 aşamalı seçim güvenliği çalışmalarını anlatan Aslanoğlu, “Seçim güvenliği 3 aşamadan oluşuyor. Sandıklarda görevli olacak o kadar çok arkadaşımız var ki onların bir eğitimi olması gerekiyor. Sandık asil ve yedek üyelerin listesi oluşturuldu, okul sorumluları oluşturuldu. Parti okulumuz ve ilçe başkanlıklarımız sandık görevlilerini tek tek telefonla arayarak teyitler aldı. Seçmen listeleri kontrol ve analiz edildi, maalesef ne işlem olsa 3 kez kontrol etmek zorunda kalıyoruz. Bu seçmenler nereden geldiler, yığınak seçmen var mı gibi kontroller yaptık. Bazı dairelerde çok seçmenin olduğu yerleri tespit ediyoruz ve gidip burayı bizzat kontrol ediyoruz. Bütün bunlar kontrol edildi, itirazlar yapıldı” dedi.

10 bin 740 sandıkta 21 bin 480 görevli

Sandıklardaki görevli sayısını açıklayan Aslanoğlu, “Sandık görevlilerimizi ilçe başkanlığı, il başkanlığı, genel merkez görür. 2 bin 7 okuldan sorumlu arkadaşımız var. Sandıklardan sorumlu, katlardan sorumlu, okuldan sorumlu arkadaşlarımız var. 214 eğitim düzenledik, yüz yüze eğitim verdik. Daha önce eğitim almış arkadaşlarımız da bu eğitimlere girdi. Avukatlarımıza da bir seçim eğitimi verdik, 550 avukat arkadaşımız CHP çatısı altında seçimde görev alacak, ek olarak baronun gönderdiği avukatlar da olacak” dedi.

Trafoya kedi kaçmasın diye…

AKP’li kurmayların önceki seçimlerde “elektrik kesintileri” için, ‘Trafoya kedi kaçmış’ açıklamalarına atıfta bulunan Aslanoğlu, “Her seçim dönemi “Alo Sandık Güvenliği Hattı” oluşturuyoruz, sosyal medya üzerinden de ihbar alıyoruz. 10 kişilik çağrı merkezimiz oluyor, sabah 5 itibariyle çalışmaya başlıyorlar. Ana seçim güvenliği il başkanlığında yürüyor. Trafoya da kedi kaçmasın diye jeneratörlerle besliyoruz, ilçelerde sabah 6 itibariyle bütün sandık görevlilerinin teyidini alıyoruz. 26 il başkan yardımcımız ilçelerde olacak” şeklinde konuştu.

Her sandıkta yeterli müşahidimiz var

Sandıklardaki müşahit sayısına dair değerlendirmede bulunan Aslanoğlu, “Sandıklarda gayet yeterli müşahidimiz olmasına rağmen görev isteyen bütün vatandaşlarımızı görevlendiriyoruz, bazı sandıklarda birden fazla müşahidimiz oluyor. Sizlerden de bir ricam var, bu toplantıları şunun için yapıyoruz. Geçmişte yaşanan trafoya kedi girmesi, çöpten oy çıkması nedeniyle İzmir’deki vatandaşlarımız da tedirgin oluyor. Sosyal medyadan sabah öğle akşam bunları görebiliyorsunuz. Balçova’da, Narlıdere’de sandık görevlisinin yerinde olmadığı söyleniyor ve troller tarafından sosyal medyada döndürülüyor. Bunlar, seçmenlerin sandığa gitmemesi için yapılan kötücül işlerdir. Ana ilçelerde bırakın 1’i, 2’yi birçok arkadaşımız oradadır. Arkadaşlar tanımamış olabilir ya da görememişlerdir. Herhangi bir şüphe duyan vatandaşlarımız çağrı merkezlerimizden ya da sosyal medyadan bize ulaşarak kontrol edilmesini sağlayabilirler. Tabi, gönlümüzün ferah olmasının yolu kendi sandığımıza sahip çıkmaktır. Gözümüzle görürsek gönlümüz rahat olur” dedi.

Genel Başkanımız Hamza Dağ’dan daha çok İzmirlidir

Genel Başkan Özgür Özel’in İzmir’i çok sık siyaset etmesinin nedeni sorulması üzerine konuşan Aslanoğlu, “Genel başkanımız Özgür Özel’in evi burada, kendisi Manisa’da ikamet ediyor. Genel Başkanımız çok uzun süredir Ankara’da siyaset yapmakla birlikte evini ve ailesini taşımadı. Kendisinin eşi de iş yeri de Manisa’da bulunuyor. Kendisi Manisa’ya geldiğinde İzmir’de programlar koymak, yaptığımız programlara katılmasını istemek kadar normal bir şey yok. Manisa’da çokça çalışmalar yürütüldü çünkü Manisa bizim için çok önemli, Genel Başkanımızın baba memleketi. Cumartesi günü Manisa çalışması var, yine bizi kırmayarak sabahtan 1-2 saat İzmir’e gelmesini çok arzu ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, Hamza Dağ’dan daha çok İzmirlidir” dedi.

Hamza Dağ’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel için, ‘Cahil’ demesi üzerine değerlendirme yapan Aslanoğlu,  “Belediyenin yerlerini Okçuluk Vakfı’na, TÜRGEV’e, TÜGVA’ya verdiniz mi vermediniz mi? İstanbul’un kaynaklarını tarikatlara ve vakıflara verdiniz mi vermediniz mi? Ne diyorlar yani, ‘İzmir’de Alsancak İskelesi’ni değil diğer yerleri vereceğiz mi diyorlar?’ diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya