Kıyafet kodu veya giyim kodu, giyim ile ilgili olarak sıkça yazılan bir dizi kuraldır. Kıyafet kodları sosyal algılar ve normlardan oluşur ve amaca, koşullara ve olaylara göre değişir. Farklı toplumların ve kültürlerin farklı kıyafet yönetmeliklerine sahip olmaları muhtemeldir. Batı kıyafet kodları bunun önemli bir örneğidir. İlk kez Birleşik Krallık'ta yarandı ve dünyaya yayıldı.

Kıyafet kodları, toplumsal sınıf, kültürel kimlik, gelenek, siyasi veya dini bağlılıklar gibi farklı sosyal fikirlerin sembolik göstergeleridir.

Dress code  herhangi bir yerde bulunan kıyafet zorunluluğudur. Kelime anlamı olarak ‘kıyafet kodu’ demek olan dress code kendi içerisinde çeşitlere sahiptir. Casual, business casual, smart casual, business, black tie ve white tie olarak dress code çeşitlerini sıralayabiliriz. Her bir dress code kendi içerisinde farklı bir tarzı yansıtmaktadır. 

Dress code bilgisi bazen iş yeri yönetmeliklerinde bazen de davet edildiğiniz bir organizasyonun davetiyesinde yer alabilir. Bu durumda katılacağınız davete ya da işe, size belirtilen giyim kuşam yönetmeliğine uygun gitmeniz gerekmektedir. 

Casual
Casual, gündelik ama derli toplu bir giyimi ifade eder. Klasik çizgilerin konforlu giyimle buluştuğu kombinlere casual giyim denir.

Business Casual
Business Casual, yarı resmi giyim olarak nitelendirilebilir. İş hayatındaki klasik çizgilerin konforla buluştuğu kombinlerdir. 

Business
Eğer aldığınız davetiye de ya da iş yerinizde dress code olarak Business ibaresi kullanılmışsa, bu klasik giyimi ifade etmektedir. Business kodu klasik iş giyimine uygun kombinler yapmanız gerektiği anlamına gelir. 

Smart Casual
Smart Casual kodu, business casual giyimle benzerlik göstermektedir. Ama Smart casual daha sportif çizgilere sahip kombinlerden oluşur. 

Black Tie
Eğer kıyafet kodu olarak Black Tie ile karşılaştıysanız, bu keskin bir hattır. Black Tie kodu resmi giyim anlamına gelir. Siyah, lacivert ve tonlarında resmi kombinler yapmanız gerekmektedir. 

White Tie
White Tie, Black Tie kodunun bir üstü olarak değerlendirelebilir. Yapacağınız resmi kombinler daha gösterişli ve iddialı bir görünüm yansıtmalıdır.

Editör: Tuğkan Üsküp