İzmir köklü bir tarihe sahip illerimizden biri. İzmir'in geçmişi çok eskilere dayanırken, kent bir çok ilke de imza atmış. Peki İzmir'in ilkleri nelerdir?

İzmir'in ilkleri nelerdir?

-İlk Türk donanması İzmir'de kuruldu: İlk Türk denizcisi olan Çaka Bey, ilk donanmayı 1081 yılında İzmir'de kurdu.

-İlk demiryolu İzmir'de yapıldı: Türkiye'nin ilk demiryolu İzmir'e yapıldı. İlk demiryolu İzmir-Aydın hattı arasında bulunan yoldur. 1856 yılında inşa edilen hattın başlangıç noktası şimdilerde ise Lokomatif Müzesi olarak kullanılıyor.

-Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşun İzmir'de atıldı: Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşunu, gerçek adı Osman Nevres olan gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunan işgal ordularına karşı ilk kez İzmir'de atıldı. Bu önemli olayın simgesi olan Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı halen Konak Meydanı’nda bulunuyor.

-İlk futbol maçı İzmir'de oynandı: İzmir, Türkiye'de yapılan ilk futbol maçına da ev sahipliği yaparak tarihe geçti. İlk maç 1870 yılında Bornova'da yapıldı. Adı Football Club Smyrna yani İzmir Futbol Kulübü olan ilk futbol kulübü de İzmir'de kuruldu.

-İlk ticaret borsası: İlk ticaret borsası 1891 yılında tarımsal alım satımın en yoğun yaşandığı kent olan İzmir' de kuruldu.

-İlk fuar İzmir'de yapıldı: Kurtuluş Savaşı sonrası ortaya atılan "yurt içinde üretilen ürünlerin sergilenmesi" fikri üzerine İzmir'de ilk fuarın temelleri atılmış oldu. İlk fuar 1927 yılında kuruldu. Fuar 1936 yılından bu yana Kültürpark'ta düzenleniyor.

-İlk anıtsal eser İlyada: MÖ 750 –700 yılları arasında İzmir’de yaşayan Homeros, Greklerle, Anadolu Troya halkı arasında on yıl süren savaşların son kırk günlük bölümünü anlattığı yaklaşık 16 bin mısralık eseri İlyada’yı bu topraklarda yazdı. Bu destan, halen Batı edebiyatının ilk büyük eseri olarak kabul ediliyor.

-İlk kadın eylemi: İlk kadın eylemi de İzmir'de yapıldı. Kadınlar, ekmek zammına karşı çıkmak için sokağa döküldü ve üç gün boyunca direndi. Üç günün sonunda ekmek zammı geri çekildi. Bu olay ilk kadın eylemi olarak tarihe geçer.

-İlk sağlık merkezi: Eczacılığın babası Galenos’un memleketi Bergama, döneminin en büyük sağlık merkezleri arasında anılan Asklepion’a ev sahipliği yaptı. MÖ 5 ve 4. yüzyıllar arasında dünyanın en büyük tedavi merkezlerinden biri haline gelen ve sağlık tanrısı Asklepios’a adanan Asklepion’da farklı tedavi yöntemleri uygulandı.

-İlk karantina İzmir'de: Salgın hastalıklara karşı Türkiye’deki ilk karantina, İzmir'in Küçükyalı semtindeki Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi karşısındaki binada kuruldu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz