Baştan belirtmeliyim: bu erken yazılmış müzikal endişe dolu bir yazıdır.

İlk gençlik yıllarımdan beri bana bir kediyi, bir şehri, bir Selluka'yı hatta bir insanı sevmeyi öğretmiş bir müzik grubudur Ezginin Günlüğü. Yavaş yavaş bu yaşam yürüyüşüm müzisyenliğe döndüğünde Ezginin Günlüğü, Fikret Kızılok, Yeni Türkü gibi sanatçıların ve müzik gruplarının verili pratiği sık kullanılan tabirle yolumu aydınlatıyordu ki hala öyledir. Bu müzik türünü özel kılan belli başlı etkenler var. Birincisi abartısız olmasıydı. En saf duygular, en içten inançlar hep böyle abartısız dillendirilmeli ya da seslendirilme diye düşünüyorum. İkincisi sözlerdeki şiirsellikti. Hatta sözlerde şairlerin şiirlerini bestelemeyi tercih etmek müzik ile şiir sanatları arasındaki bağı hep daha da güçlendirecek bir tercihtir ve bu yüzden nazarımda çok kıymetlidir. Üçüncüsü kavramsal olarak tam da akustik bir müzik türleri olmasa da duyum olarak akustik duyumu tercih etmeleriydi ki yazıda esas değinmek istediğim nokta da burası.

Gelelim sadede.

Ezginin Günlüğü sevenleri duymuştur. Grup 40 Yıllık Şarkılar isimli bir tribute albümü hazırlığında. Tribute kelime olarak takdir, övgü gibi yaygın anlamları ile kullanılır ancak müzik dünyasındaki kullanımı bundan çok olmasa da biraz farklıdır. Tribute albüm müzik dünyasında sanat hayatında belirli bir yıla gelmiş (10. yıl, 25. yıl, 40. yıl vs.)sanatçıların ya da grupların eserlerinin başka müzisyenler tarafından seslendirilerek ortaya çıkarılan albüm örneğidir. Ülkemizde de ilk olarak 2000 yılında Bülent Ortaçgil için yapılmış olan Şarkılar Bir Oyundur isimli albümle başlamış olan tribute albüm dalgası hala yaygın bir halde devam etmektedir.

Yazının konusu olan Ezginin Günlüğü'nün ise ilk tribute albümü grubun kuruluşunun 25. yılı olan 2007'de Çeyrek ismi ile yayınlamıştır. O dönemde içerisinde Sezen Aksu, Bülent Ortaçgil, Bulutsuzluk Özlemi, Fuat Saka gibi isimlerin yer aldığı albümde enstrümana dayalı bir sound göze çarparken iş 2020 yılına gelindiğinde biraz daha farklı görünüyor. Anladığım kadarı ile bu tribute albümlerde şarkı seslendirecek sanatçıların belirlenmesi ve teklif götürülmesinde albümü yayınlayacak olan prodüksiyon şirketinin rolü büyük. Çeyrek albümü Seyhan Müzik tarafından yayınlanırken bu seferki albüm grubun en son yayınlanan albümü Aşk Zamanı'nın da yapımcılığını üstlenen Dokuz Sekiz Müzik imzası ile yayınlanacak.

Albümde şarkı seslendirecek isimlere baktığım zaman yer yer yine dinlemekten çok keyif alacağımı düşündüğüm isimler olduğunu görsem de; Ezginin Günlüğü'nün 40 yıllık müzik pratiğinin ruhu ile bağdaşmayan isimler de seziyorum. Çünkü enstrümana dayalı müzik ve grup müziği anlayışının ülkemizde ki en eski temsilcilerinden birisi olan Ezginin Günlüğü şarkılarının tekno ya da elektronik bir alt yapı ile cover edilmiş hali bu zamana kadar bize beslettiği o nahif duygularımızı bir hayli sarsacak diye düşünüyorum. Yine isimlere baktığımda yukarıda sözünü ettiğim müzik pratiğinin ruhundan çok çağın ruhunu yakalama arzusu ağır basmış gibi bir durum görülüyor. Zeitgeist diye de anılan bu çağın ruhunu yakalama çabası  kimi zaman özneyi doğru yola götürürken kimi zaman ise çağın vebalarının da kucağına atması gibi engellenemez sonuçlar doğurur. İçinde bulunduğumuz çağın ruhu ve (bence) vebalarından olan Popüler Kültür ve Popülizm gibi mefhumların Ezginin Günlüğü'ne bir tribute albümle de olsa sirayet etmesi bunca yıllık tecrübeyi kendisine rehber edinenleri derinden üzecektir.

Hasılı bu yazıdaki yaklaşımı ,Ortodoks olarak nitelendirirseniz çok haksız sayılmazsınız ama sonda söyleyeceğimi başta söylemiştim. Bu kadar kelimeyi şu ana kadar albümün içinden yayınlanan 3 şarkının ikisinden hareketle yazdım. Basit bir mantıkla bunu yüzde hesabı yapıp sonuç çıkartarak albüme elbette erken haksızlık yapmam. Ama sürekli belirttiğim üzere ben bu zamana kadar yarattıkları o müthiş geleneği sahiplenmekten hep onur duyan bir dinleyici ve daha da önemlisi müzisyen olarak kaygılarımı dile getirdim. Albüm çıktığında mutlaka tekrar bir yazı yazacağım. Artık özür mü dileyeceğim yoksa kaygılarım artık bir realite mi kazanacak çok yakında göreceğiz.

Eleştiri ve öneri için : [email protected]