Sökümü İzmir Aliağa’da gerçekleştirilmek üzere Brezilya’dan yola çıkan ancak daha sonra izni bakanlık tarafından iptal edilen asbestli gemi Nae Sao Paulo Brezilya Donanması tarafından Atlantik Okyanusu’nda batırıldı. 

gercekizmir.com internet haber sitesinden Efe Can TAN'ın haberine göre çok miktarda asbest içeren zehirli gemi Nae Sao Paulo Brezilya Donanması tarafından batırıldı.

İçinde yüzlerce ton asbest bulunduğu iddia edilen Brezilya menşeili eski uçak gemisi Sao Paulo Bakanlığın onayı ile sökümü İzmir Aliağa’da gerçekleştirilmek üzere yola çıkmış kent kamuoyunun, çevre ve emek örgütleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eylemleri ve baskıları sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ile İzmir’e girişi engellenmişti.

350 KM AÇIKTA BATIRILDI

Kent gündeminde uzun süre kendine yer edinen geminin batırılacağı iddialarından sonra dün Brezilya medyası Globo’da yayınlanan haberde donanmanın gemiyi ülke kıyılarından 350 km açıkta batırdığı aktarıldı.

Brezilya’nın en büyük medya kuruluşlarından Globo’da yer alan habere göre Brezilya Donanması İzmir’de uzun süre gündem olan uçak gemisi Sao Paulo’yu batırdı. Gazete haberi ‘Donanma, aylarca süren çıkmazdan sonra hizmet dışı bırakılan uçak gemisi Sao Paulo'yu batırdı’ başlığı ile duyururken eylemin Cuma günü öğleden sonra gerçekleştirildiği aktarıldı.

Belçika merkezli NGO Shipbreaking Platform(Gemisöküm Platformu) ise haberi kendi sitesine taşıdı. Eylem üç çevre anlaşmasının ihlali olarak nitelendirilirken yazıda donanmanın geminin gövdesine yerleştirilen patlayıcılar vasıtası ile yapıldığı belirtildi.

Geminin batmasıyla birlikte birkaç milyon dolar değerinde geri dönüştürülebilir çelik ve diğer metaller, tahminen 760 ton tehlikeli asbest, yüksek derecede zehirli PCB'lerle (poliklorlu bifeniller) kirlenmiş 300 tondan fazla malzemenin okyanusa karıştığı belirtildi. Yazıda geminin yasal ve güvenli bir şekilde geri dönüştürülmesini kolaylaştırmak için çalışan çevrecilerin karar karşısında dehşete düştüğünün altı çizildi.

ŞOK İÇİNDEYİZ

Basel Action Network (BAN) Direktörü Jim Puckett geminin batırılmasının ardından, "Şok içindeyiz çünkü Brezilya Deniz Kuvvetleri'nden aylardır gemideki tehlikeli maddelere ilişkin düzgün bir inceleme yaptırmak için gemiyi bir deniz üssüne geri göndermesini istiyoruz. Şimdi çevreyi kirletmeyi ve kaybetmeyi tercih edecekleri açık hale geldi. Geminin gerçek içeriğinin daha fazla incelenmesine izin vermemek için milyonlarca dolar kaybedildi. Batırma tamamen gereksizdi’’ açıklamasını yaptı.

TARİHE GEÇECEK

NGO’dan Nicola Mulinaris yaşanan gelişmeye dair, "Dün gece yaşananlar, bir ülkenin kimyasallar ve atık anlaşmalarının şimdiye kadarki en bariz ihlali olarak tarihe geçecek. Böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için bunun neden olduğuna dair bağımsız bir soruşturma yürütülmelidir’’ ifadelerine yer verdi.

Editör: Murat Attila