Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Ocak 2021 tarihinde Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı. Türkiye'nin en parlak, en başarılı öğrencilerinin tercih ettiği Boğaziçi Üniversitesinde bu tarihe kadar demokratik, katılımcı, özerk ve özgürlükçü üniversite yönetim modeli uygulanıyordu. Dolayısıyla tepeden yapılan ve üniversitenin demokratik geleneklerine uymayan bu atama büyük tepkiyle karşılandı. Öğrenciler ve akademisyenler ilk günden itibaren protesto eylemlerine başladılar.

Tarihler 1 Şubat 2021'i gösterdiğinde protestolar ülke geneline yayılmıştı. Bu tarihte İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 38 ilde 528 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ülke çapında büyük bir infiale yol açan olay da aynı gün yaşandı. Boğaziçi Üniversite kampüsü önünde protesto yürüyüşü yapan öğrencilere bir polis amirinin "Aşağı bak, terbiyesiz" diye bağırarak müdahale etmesi üzerine güvenlik güçleri öğrencileri gözaltına almaya başladı. Sonrasında ise "#AşağıBakmayacağız" etiketi sosyal medyada en çok gündeme gelen konulardan birisi olurken, ülkenin her yerinde "Aşağı Bakmayacağız" eylemleri yapıldı. Daha sonra emniyet güçleri video yayınlayarak aslında pandemi nedeniyle "Aşağı bak denilmediğini, aşağıdan tek tek gidin" denildiğini falan iddia etti. Ancak polis şefinin öğrencilere yönelik "Terbiyesiz herifler" sözü ve gençlerin yaka paça gözaltına alınma görüntüleri büyük tepki uyandırdı. Melih Bulu rektörlükten alındı ve yerine başka bir isim atandı ama eylemler hala devam ediyor. Çünkü sorun "isim" değil, atama yönteminin anti demokratik olması.

***

Son günlerin en çok konuşulan filmlerinden Don't Look Up filmini seyrederken aklıma geldi Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerin direnişi. Filmin adı Boğaziçi eylemlerinden esinlenmiş gibi geldi bana.

Netflix yapımı Don't Look Up (Yukarıya bakma) filminde Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Cate Blanchett ve Jonah Hill gibi ünlü oyuncular yer alıyor.

Filmde DiCaprio ve Lawrance, Dünyayı 6 ay içinde yok edecek bir kuyruklu yıldızın yaklaştığını söyleyerek insanları uyarmaya çalışan iki bilim insanını canlandırıyor. Ancak Amerikan Başkanı (Meryl Streep) bilim insanlarının yerine teknoloji devi bir holdingin sahibini dinlemeye karar verince işler karışıyor. Toplumu yaklaşan tehlikeye karşı uyarmaya çalışan bilim insanları "Yukarı Bak" sloganıyla dertlerini anlatmaya çalışırken, Amerikan hükumeti ise "Yukarı Bakma" kampanyası ile onları bölücü falan ilan ediyor.

Devamını anlatmayayım. Günümüz sosyal medya bağımlılığını, insanların ilgisizliğini, saçma sapanlığını, kapitalist sistemin kar uğruna neleri yapabileceğini anlatan, güldüren, düşündüren keyif alacağınız 2 saat 18 dakikalık bir film. Ariana Grande ve Scoot Mescudi'nin birlikte söyledikleri "Just Look Up" şarkısı da sözleriyle birlikte uzun süre hafızalarda yer alacak gibi.

“…

Çıkar kafanı kumdan

Dinle şu bilgili bilim insanlarını

Bu sefer sıçtık, fena batırdık

Her şey güllük gülistanlık gibi davranmaya devam et sen

Ama bil ki,

Büyük felaket geliyor

Kutla, ağla veya dua et

Ne gerekiyorsa yap

İçine düştüğümüz durumdan kurtul

Zira yarını göremeyebiliriz

Yukarı bak

Saçma sapan haberleri kapat

Yukarı bak, yukarı bak…”

Ne derseniz 2022'ye girerken tam da bizim ruh halimizi anlatmıyor mu? Sıçıp batıranlardan, saçma sapan haberlerden, anti demokratik uygulamalardan bıkmadık mı hepimiz?

Herkese sevdikleriyle birlikte, sağlıklı, mutlu, barış ve huzur içinde bir yıl diliyorum.