Yeni yıl yaklaşırken hepimiz bazı şeylerin değişmesini isteriz, bütün olumsuzlukların geçmiş yılda kalmasını yeni yılın güzellikler getirmesi yönünde dileklerde bulunuruz. Bu dileklerimizden bir tanesi de hiç kuşkusuz fazla kilolardan kurtulmaktır. Keyifli bir yılbaşı kutlamasının sabahı hem tartı hem de sağlığınız olumsuz sinyaller verebilir. Üstelik alkol de eşlik ederse mideye aşırı yüklenme sonucu hazımsızlık, mide yanması, reflü gaz şikayetleri, mide, bağırsak hastalıkları, kusma, ishal, kabızlık gibi şikayetler yaşanabilir. İstenmeden de olsa kilo alınabilir.Ön hazırlık ve daha sonra da dengeleme programı yaparak, hem keyifli bir akşam geçirirsiniz hem de yeni yıla fazla kilo ile girmemiş olursunuz.

Yeni yılı evde karşılayacaklar için Altın Öneriler;

-Menünüzü önceden planlayın. Birkaç gün önceden yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi belirleyin, yılbaşı alışverişinizi de buna göre yapın. Gereğinden fazla miktarda yiyecek ve içecek almayın.

-Bu özel günlerde güne hafif bir kahvaltıyla başlanıp, öğün araları 2.5-3 saat olacak şekilde azar azar ve sık beslenme planı ayarlanmalıdır, “Etler için ızgara fırında veya haşlama yöntemleri kullanılıp, akşam yemeklerinde zeytinyağlı sebzelere, mönülerde bol salata, yoğurt ve kepekli tahıllara yer verilmelidir.

-Yılbaşını evde geçirecekseniz ve yemeği siz hazırlıyorsanız ; öncelikle ağzınıza şekersiz bir sakız atmayı unutmamanızı öneririm. Bu gecenin özel bir gece olduğunu göz önünde bulundurursak yapacağınız yemek çeşitleri de fazla olacaktır dolayısıyla yaptığınız her yemekten bir miktar tadarsanız daha gece başlamadan gereksiz kalorilerle dolmuş olacaksınız.

Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın

-Yemeğe çok aç karnına oturmayın. Yemek öncesi başlangıç için peynir, salata ve zeytinyağlı veya ızgara sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yemeklerin yanında pilav varsa ekmek ve püre yemeyin, çorba içmeyin çünkü hepsi karbonhidrat grubunda yer almaktadır. Tatlı yemek istiyorsanız yemekte pilav almamanız gerektiğini de unutmayın.

-Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma gibi yağ miktarı az olan hafif meyve tatlılarını tüketebilirsiniz.

-Gece devam ederken kalori alımınızı kontrol edebilmek adına taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Kuruyemiş tüketiminize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Kendinize ufak bir kase seçin; içine 6 fındık, 6 badem, 2 parça ceviz, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin. Cips, kuruyemiş gibi çerezleri mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

-Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.

Restoranda Yemek

Yılbaşını evde geçirmek istemeyenlerin en çok rağbet ettiği alternatif “restoranda” yemektir. Burada amaç; hem yemek organizasyonuyla uğraşmamak hem de aynı ortamda eğlenceye devam etmektir. Yılbaşı gecesi de yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız bu programların menülerine önceden ulaşabilirsiniz, böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ordövr tabağından; mayonezsiz mezeler tercih edilebilir. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçilip, ana yemekle devam edilebilir. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı seçimlerinden ise meyveyi seçmeniz daha uygun olacaktır.
“Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durmanızı öneririm çünkü bu durumda kontrolün sizin elinizden çıkması olasıdır. Yemekler yerine arkadaşlarınıza ve eğlenceye odaklanın.

Alkolü limitleyin

Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu daha öncede duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kaloridir bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiniz neredeyse 400-600 kaloriyi bile bulabilir. Bu seçenekte, ertesi sabah çok içmediğiniz için pişmanlık duymayacak ve yeni yılın ilk gününe enerjik başlayacaksınız.