Özel günlerde diyette olmanın zorluğunu tahmin edemeyen yoktur. Kilo alma korkusunu bir yana bırakıp canımızın istediğini yiyip, içeceğimiz bir yılbaşı gecesi hayal ederiz. O gece için çok özel yemekler yaparız; haliyle günlük yeme-içme alışkanlığımızın dışına çıkarız. Çoğumuz kontrolü kaybetme hissine kapılırız. Ancak unutmayın kendi vücudunuzun yönetimi size ait! Yılbaşı akşamı bir davette, kutlamada bulunabilir veya evde ailenizle zaman geçirecek olabilirsiniz. Yeni yıla fazla ve ağır yemeklerin yarattığı uyku hali, sürekli rahatsızlık sinyalleri veren mide ve bozulan diyetlerin verdiği pişmanlık ile girmek istemeyeceğinizi umuyorum. Sevdiklerinizle birlikte bu özel akşamın keyfini çıkartmanız için çok kısıtlamadan güzel bir ziyafet çekeceğimiz tavsiyeler geliyor şimdi.

Öncelikli olarak 31 Aralık günü akşam fazla besin tüketimi yapacağımıza takiben güne hafif bir kahvaltıyla başlanması ve gün içerisinde hafif öğünler yapılması isabetli bir karar olacaktır. Kahvaltıda farklı alternatifler olarak süt + yulaf ezmesi veya süt + meyve veya 2 ince dilim tam buğday ekmeği + 1 dilim peynir ile yapılmış yağsız tost + mevsim yeşillikleri tüketilebilir. Öğle yemeği tercihinizi zeytinyağlı sebze yemeği + ayran + az çorba + salata gibi yine hafif besinlerden yana kullanın. Akşam için hazırlıklar hızla devam ederken ara öğünlerinizi sakın atlamayın.
Yılbaşı kutlaması için dışarıdaki eğlence programlı restoranları tercih etmek isteyen kişilerin evde kutlayacaklara göre daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu yemekli programların menülerine önceden ulaşmak hangi menülerin olduğunu gözden geçirmek, ne seçeceğiniz konusunda önceden kara vermenize yardımcı olur. Birbirinden çeşitli mezeler, ordövr tabakları, yemekler, tatlılarla dolu bir menü ile karşılaşabiliriz. Ordövr tabağından; mayonezsiz mezeler 1 dilim peynir, domates, salatalık ve yoğurtla hazırlanmış bir meze ve yarım porsiyon zeytinyağlı dolma tercih edilebilir. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için tüketilmeyip, ana yemekle devam edilebilir. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı seçimlerinden ise meyveyi seçmeniz daha uygun olacaktır. Limitsiz içkili menülerde porsiyon kontrolü yapmanız çok zor olacağından uzak durulmalıdır.

YENİ YILA EVDE GİRENLERE;

Çoğumuz yemek yaparken lezzetine, tuzuna bakmak için yemeklerden minik tadımlar yaparız, ancak bu gece yapacağımız çeşit de artacağından dolayı daha gece başlamadan gereksiz kalori almış olacağız.

Porsiyonları küçük tutmanız, doyduğunuzu hissettiğiniz an, kendinizi daha fazla yemeye zorlamamanız çok önemli. Hazımsızlıktan dolayı uykusuz bir gece geçirmek istemiyorsanız yatmadan birkaç saat önce yemeği kesin.

 

Ana yemek olarak kırmızı et yerine Izgara, fırında veya buğulama olarak derisi alınmış hindi eti, tavuk eti veya balık tercih edebiliriz. Yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yanında pilav tercih edecekseniz ekmek veya püre yemeyin. Tatlı yemek istiyorsanız pilav almayın. Meze olarak sebze ağırlıklı ve peynirle hazırlanmış az yağlı mezeler tercih edilebilir.


Tatlı

Yılbaşı tatlısı olarak şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya kabak tatlısı, az şekerli ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları veya mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir.

Alkolde en iyi tercih şarap

Alkol kullanılacaksa iki kadehi geçmeyecek şekilde kırmızı şarap veya beyaz şarap tercih edilebilir. Bira ve rakı gibi karbonhidrat oranı daha fazla olan içkiler ertesi gün sizi daha şiş hissettirecektir. Diğer alkollü içeceklerin alkol oranını, olabildiğince buz ve su katarak azaltabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen göstermenizdir. İçkiye yer vermek için yememezlik yapmayın.

Televizyon Karşısı Atıştırmalıkları

Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, kereviz sapı, turp gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yoğurt veya light labne peyniri baharatlar ile çeşnilendirerek kendi sosunuzu yaratabilirsiniz.

Tüketilen miktar arttıkça kalori alımını da artıran kuruyemişler, aslında göründüğü kadar masum değildir. Bu nedenle küçük bir kaseye; 5 fındık, 5 badem, 2 parça ceviz, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi eklemek size gece boyunca yeterli olacaktır.

Yeteri kadar Uyuyun
Çoğu kişinin bilmediği veya farkında olmadığı bir gerçek var: Yeterli uyku kilolarla savaşta en iyi yöntemlerden biridir. Yeterli uyumadığımızda stres hormonları aktive oluyor. Bu da kan şekerimizin dalgalanmasına ve de kendimizi daha çok aç hissetmemize neden olup bizi daha çok yemeye itiyor. Ertesi gün mutlaka erken yatağa girin ve 8 saat uyuyun.

Egzersiz olmazsa olmaz
Yılbaşı akşamı aldığınız fazla kalorileri yakmak için bayağı çaba gerekecek. Yılbaşı gecesini izleyen hafta boyunca en az 3 kez bir saat tempolu adımlarla yürüyün. Tempolu adımlarla 1 saat yürüyüşte ortalama 300 kalori yakılır.

Gün boyu aç kalmaktan kaçının

“Nasılsa akşam fazla yiyeceğim” düşüncesi ile gün boyu aç kalmak, az yemek ve öğün atlamak yapılacak hataların başında gelir. Bu hatalar beslenme düzeninizi bozup, metabolizmanızı yavaşlatacağı gibi uzun süre bir şey yememek iştahınızı kontrol edememenize de neden olur.

Yavaş Yavaş Çiğneyin

Hızlı yemek yediğimizde ağızda yiyeceklerin parçalanması yeterli miktarda gerçekleşmediğinden midede gaz ve hazımsızlık şikâyetleri artar. Doyma sinyalleri, yemeğe başladıktan en az 20 dakika sonra beyne ulaşır. Özellikle yılbaşı gibi yemeklerin uzun sürdüğü özel günlerde yemeği yavaş yavaş tüketip iyi çiğneyerek fazla yemenizi engelleyebilirsiniz.

ÖRNEK YILBAŞI MENÜSÜ

Salatalar: Her çeşit sossuz, mayonezsiz ve yağsız yeşillikli çiğ salata serbest

Zeytinyağlılar: 6-7 çeşit zeytinyağlıdan birer yemek kaşığı susuz

Tatlılar: 1 küçük kase Sütlü tatlı( sütlaç, muhallebi, kazandibi vb) veya yarım porsiyon Kabak tatlısı- meyve tatlıları

Et, tavuk, balık, hindi: 1 porsiyon ızgara veya fırında az yağlı (4 köfte kadar ızgara et/tavuk/ hindi /balık)

4 yemek kaşığı pilav veya 1 kase çorba veya 1 orta boy patatesten yapılmış püre

3-4 yemek kaşığı sade yoğurt veya yoğurtlu meze

PEKİ YA SONRA?

Alkol çok alındıysa ertesi günü yoğun bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Sabah uyandığınızda ilk iş kendinize bir bitki çayı (papatya, ıhlamur, rezene ,yasemin, melisa..) hazırlamak olsun. Özel bir rahatsızlığınız yoksa bitki çayınızın içine 1 tatlı kaşığı bal ve yarım limon suyu ilave etmeyi unutmayın. Sabah ağır bir kahvaltı yapmaktan kesinlikle kaçının ve kahvaltıyı brunch şeklinde yapın. Akşam yenen ağır yemeklerin etkisini yok edebilmek için sütlü yulaflı veya yoğurtlu meyveli bir kahvaltı daha iyi bir seçimdir. Kahvaltıdan sonra açık havada mutlaka en az yarım saatlik fazla ağır olmayan egzersiz veya yürüyüş yapmaya çalışın. Bir gece önce yenilen yağlı, tuzlu yüksek kalorili yemekler ve alkol kişinin su ihtiyacını çok artırır. Vücut susuzluğunu önleyebilmek için ertesi gün 10-12 bardak oda sıcaklığında su için. Alkol vücuttan su atımına neden olduğu için, su atımını hızlandıran çay ve kahveyi çok tüketmeyin. Eğer tansiyon ve kalp probleminiz yoksa 1 şişe maden suyu tüketimi alkolün yarattığı sıvı elektrolit dengesizliğini düzenlemede yardımcı olur. Güne ara öğünlerle devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yapın ve daha çok sebze, çorba, salata, yoğurt gibi hafif yiyecekler tercih edebilirsiniz. Beslenmenizi birkaç gün dengelemediğiniz sürece tartıya çıkmamanızı da tavsiye ederim. Herkese şimdiden sağlık ve mutluluk dolu seneler dilerim.