Yerel medya mı?

Bilgi toplumunun yaratılması için bilginin bilince dönüştürülmesi gerekir. Bilginin toplumlara medya aracılığı ile taşınmasının bilimsel tanımı yıllar önce yapıldı.

Yerel bilgileri topluma taşıyarak, bilgiyi bilince dönüştürecek, etkili araçlar şüphesiz medyadır. Tartışmasız en etkilisi olarak yerel medya rüştünü ispatladı. Yerel medyanın gerekliliği konusunda bilgi edinmek çözümlenmesi gereken, zor bir analiz değil. Yaşamın akışı içerisinde yaşayarak görüyoruz.

Takipçileri ile bütünleşen yerel medya, bilgiyi bilince dönüştürerek kasaba, şehir ve bölgelerde harmanlayarak ürün elde eder. Yerel bilgi toplumlardan genele yayılır.

Yerel medya, devlet kurumları desteğini eşit hak paylaşımı olarak görmeli. Desteğe dayalı yönlendirmeler üzerinden yayın yapmamalı.

Kasaba, şehir ve bölge yöneticileri, yerel medya gücünü ele geçirmek için sürekli çaba harcarlar. Bu bireyci tutumları, bilinçli toplum gelişimini, aydınlanmasını, duyarlılığını engellerler. Bu engeller; kasaba, şehir ve bölgelerde kültürel, sosyal, tarihi, ekonomik… Gelişimleri engeller. İlkeli yayım yapan yerel medya, süre gelen yaşam içerisinde toplumların emeklemesi, yaşama tutunması sürecinde kılavuz oldular. Genel anlamda yerelden genele yük taşıyarak deneyimler üzerinden katkı sunarlar. Bu çağda yerel medyanın önemini tartışmaya açmak, çağdışı bir tutum olur.

Elbette, yerel medya kasaba, şehir, bölge yöneticilerinin verdiği desteğin karşılığında ilkesiz yayın yapmamalı.

En önemlisi: Yerel medyanın kendi yayın çizgisinin oluşturduğu okuyucu, izleyici, takipçi… desteği olmalı. Salt resmi kurumların verdiği yerel medya desteğine dayalı varlığını sürdürmemeli. Medya patronları elindeki medya gücünü kendi diğer işlerine katkı sağlaması, çıkarları için kullanması yayın, yayım ahlakı olmaz.

Yerel medya: İlk habere gitme, ilk haberi yazma, ilk makaleyi kaleme alma, ilk baskıyı dağıtma… Heyecanıdır. İlkokuludur.

YEREL MEDYANIN GEREKLİLİĞİ

İnsanlar doğaları gereği, öncelikle yaşadıkları çevrelerden geniş haberleri almak isterler. Sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm ararlar. Memleket meselelerini tartışmaya açarlar. Yaşam alanlarında alt yapı, park, yol, su, imar… Çalışmalarını takip ederler. Sosyal-siyasal gelişmeler içinde yer alırlar. Bu temelde varlığını sürdüren yerel medyayı yaşamlarının bir parçası gibi sahiplenirler. Kendilerine özgü sorunların, yoğun ülke gündemi haberleri içinde öne alırlar. Yerel medya yöre, kasaba, şehir haberlerine daha geniş yer verildiğinden, daha çok ilgi görürler.

YEREL- GENEL KARMAŞASI

Zürafa gibi yükseklere boyun uzatarak ulusal haber yapınca “saygınlık” kazanacağı yanılgısına düşen yerel medyanın çoğu gelişimini tamamlamadan yayınlarını sonlandırırlar. Yerel medya kendi doku uyumuna dayalı yayını temel aldığında sürekli hücrelerini yenileyerek sürekli gelişirler.

SONUÇ OLARAK

Yerel medyanın önemi konusu yeni ulaşılan bir bilgi değil, pratik yaşam içerisinde ortaya çıkan gerçektir.

Yerel medyası güçlü olmayan kasaba, şehir, bölgeler; yaratılan değerlerini, çözülmesi gereken sorunlarını ulusal düzeye taşıyamazlar. Yerel anlamda gelişim ve dönüşüm sağlayamazlar. Rüştünü ispat etmesine rağmen, yerel medyanın asaletinin tasdik edilmesi yerine tartışılması nerede durulduğunu belirliyor.
Hadi hayırlısı…