Dile kolay, 88 yıl! Neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt Uluslararası İzmir Fuarı.  Aslında doğuşu, 17 Şubat 1923 de toplanan İzmir İktisat Kongresinde açılan bir sergiye dayanır.  İlerleyen yıllarda dönemin yöneticilerinin vizyonu sayesinde sadece İzmir’in değil Türkiye’nin önemli bir değeri ve markası olmuş bir organizasyon.

Biz İzmirliler bu organizasyona kısaca ‘Fuar’  diyoruz.   Genç, yaşlı hepimizin belleğinde yeri olan ‘ziyaret edilmezse olmaz’ bir etkinlik. Eleştirisi bol, ‘nerede eski Fuarlar’ şeklinde klişe olmuş söylemine rağmen yine de her yıl olmazsa olmazımız.

Panayır mı, Fuar mı, kültür sanat etkinliği mi, ticari organizasyon mu tartışmaları bitip tükenmez. Mutlaka bu yıl da olacaktır.

Ama şu bir gerçek!.. Her şey gibi Fuar da değişti, değişmek zorundaydı.  Artık Fuarcılık sektörel bazda yapılıyor ve yıl boyunca yeni Fuar alanında neredeyse tüm sektörler kendilerine yer buluyor.

Bu Fuar; içinde ticareti, kültürel ve sanatsal etkinlikleri, yerli yabancı konuk stantları ile pek çok farklı konsepti bir araya getiriyor.

Ortaya karışık bir durum yani.

İsterseniz ticari bağlantı yaparsınız, isterseniz yer içer gezersiniz, isterseniz her akşam dolu dolu programlarla eğlenceye, müziğe, kültüre, sanata doyarsınız.

Herkese hitap edecek bir aksiyon var, tercihinize kalmış!..

Bir haftayı geride bıraktığımızda gördüğümüz, çok büyük bir yoğunluk olmasa da (bunu okulların açılmasına da bağlayabiliriz) yine de İzmirlilerin uğrak yeri olmayı başardığı.

Ama bu işin bitiminde bir de karnesi var tabii. Yarattığı katma değer, ziyaretçi sayısı, memnuniyet oranı… Başta İzfaş’ın yeni Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu olmak üzere Başkan Soyer’in de ilk Fuar sınavı olacak bu.

Ne var ki, Büyükşehir belediye Sokağı olarak düzenlenen alandaki yetersizlik dikkat çekici. Belediyeyi, hizmetlerini öne çıkarmaktan uzak, var mı var anlayışı ile düzenlenmiş, ziyaretçi için cazibe merkezi olmaktan uzak. Oysa, İstanbul Büyükşehir belediye standı, yayınları, kenti tanıtan filmleri, Saffet Emre Tonguç’un şahane sunumlarıyla çok renkli ve ziyaretçisi bol bir alan halinde.

Çin Halk Cumhuriyeti gibi güçlü bir ülkenin partner olması büyük  fırsat. Ağırlıklı teknolojinin sergilendiği büyük bir alını kaplıyorlar. Hindistan ise geleneksel giysilerin yer aldığı bir stant ile yer almış.

Diliyorum bu yıl 88. kez kapılarını açan Fuar ziyaretçileri, beklentilerine karşılık bulur, karne iyi olur!...