BUĞRA KIZILKARA/ ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- İzmir’de semt pazarları artık cep yakıyor. Son dönemlerde meyve ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesi satıcı ve vatandaşları etkilemeye devam ediyor. Sebze ve meyve fiyatları geçtiğimiz senelere göre mevsim normallerinin çok üzerinde. Esnaf satış yapamamaktan, vatandaşlar ise can yakan fiyatlardan şikâyetçi.

İzmir’in sosyete pazarı olarak bilinen Bostanlı Pazarı’nda tezgâhı olan bir pazarcı fiyatların yüksekliğinden dem vurarak, “İnsanların alım gücü azaldı. Mazotun 15 lira olması ve gübrenin fiyatlarının yükselmesi ile malı üreten köylünün maliyetleri de yükseldi. İnsanlar bunun sebebini aracılar olarak görüyor fakat bununla hiçbir ilgisi yok. Her sene üst üste gelen mazot zamları ve gübre fiyatlarının yükselmesiyle birlikte pazar fiyatları da yükseldi. Bu etkenlerin pazar mallarına yansıması çok doğal. Patlıcan 25 lira biberler 20 lira salatalık 20 lira. İnsanlar dört gözle fiyatların düşmesini bekliyor” diye konuştu.

‘ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’

Pazarda alışveriş yapan vatandaş alım gücünün düştüğünü belirterek, “Herkes sadece bakıp gidiyor kimse alamıyor. İnsanlarda alım gücü yok. Elektrik fiyatları bir tarafta doğal gaz fiyatları bir tarafta belki birkaç saat sonra artıkları toplamaya başlar vatandaşlar” dedi.

Alışveriş yapan başka bir vatandaş da fiyatların önceki haftalara göre yükseldiğini ifade ederek, “Ama yine de idare edebiliyoruz. Alım gücüm olmasına rağmen fiyatlar pahalı. Özellikle yeşillikler olması gerekenden çok pahalı. Mümkün olduğunda geçinmeye çalışıyoruz. Asgari ücret ile geçinen ailelerin geçinmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

‘SUÇUN KİMDE OLDUĞU BELLİ’

Fiyatların yüksekliğinin pazarcılarla ilgili olmadığının altını çizen başka bir tezgâh sahibi de, “Fiyatlar yüksek millette alım gücü esnafta satım gücü kalmadı. Herkes mağdur. Sabahtan 30 kasa getirdim ama tezgâhım hala dolu bu paralarla millet alamıyor 2 kg domates alıyor 37 lira yapıyor. Avrupa bizi kıskanıyor. Doları bozdurup domatese yatırsak daha kârlıyız. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Kimse doğru düzgün bir şey alamıyor. Millet artık suçun pazarcıda olmadığını biliyor, suçun kimde olduğu belli” açıklamasında bulundu.

Fiyatların düşmesi için akşam saatlerini beklediklerini söyleyen bir yurttaş ise, “Sabah ve öğleden sonraki fiyatlar neredeyse yarı yarıya yani emekli akşamüstünü bekliyor fiyatlar akşamüstüne doğru sık sık değişiyor mesela ben saat 15.00’ı bekliyorum ki fiyatlar düşsün ondan sonra gelip alayım” dedi.

‘ALLAH BAŞIMIZDAN ALSIN’

“Bizce fiyatlar cehennem azabı” diyerek yaşadıkları durumu özetleyen bir başka yurttaş da, “Ben 73 yaşındayım, siz gençsiniz, ben daha fazla yaşamayacağım. Allah sizlere daha kötü günler yaşatmasın. Ben buraya torunumu okutmak için Salihli’den geldim, ev kiraladım, hanımımla torunumu okutuyorum, hayat bize cehennem azabı. Torunum olmasa bu hayatta bir gün dahi yaşamak istemem. Her şeyi görüyorsunuz. Ben emekliyim, lanet olsun bunların yapacağı zamma da verecekleri maaşa da. Onlar aç, onları doyurmak çok zor, önlerine kamyonla para döksen de doymazlar. Allah bize sağlık versin hasta falan olmayalım, olduk mu yandık. Allah bunları başımızdan alsın gitsin” diye konuştu.

‘İKTİDAR DEĞİŞECEK’

Kendilerine kâr kalmadığını söyleyen bir pazarcı esnafı, “Çünkü mazot fiyatları uçmuş. Pazarcının ve tarımcının en çok ihtiyacı olan şey mazottur. Mazot olmadığı zaman hiçbir şey olmaz. Çözümü herkes biliyor ama herkes susuyor çünkü bu ülkede konuşanları cezalandırıyorlar. Herkes isyan ediyor, vergiler algılar her şey belimizi büktü. Asgari ücret 4 bin 250 TL ama pazara gel 3 kiloluk alışveriş yap 100 TL kendi ülkemizde mülteci gibi görülüyoruz bu işe acil çözüm bulmalıyız. Bu gidişle iktidar değişecek böyle olmaz yani herkes kan ağlıyor. Her şeye zam geliyor” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ BİLİNÇLİ OLMALI’

Hatay Pazarı’nda alışveriş yapan bir yurttaş da kötü ürünlere yüksel fiyatlar verme noktasında herkesin bilinçli olması gerektiğini söyleyerek, “Vatandaş bilinçli olmaz ise pazardaki malların kaliteli olup olmadığını anlamaz daha doğrusu mahsulün ne olduğunu anlamaz ve dolandırılır. Bu doğru olan bir şeydir. Ayrıca ekonomide çok önemli bir konu. Ekonomiyi çok iyi bilmek lazım. Memnuniyetin sıfatını bilmedikten sonra, cebindeki paranın değerini bilmedikten sonra sen ne söylersen söyle. İhtiyacın olduktan sonra almaya mecbursun. Dolandırılmaya mecbursun” ifadelerini kullandı.

‘HALİMDEN MEMNUNUM’

Esnaf ve yurttaş cep yakan fiyatlardan şikâyet ederken durumundan memnun olduğunu dile getirenler de vardı. Pazarda hamallık yapan bir yurttaş, “Elhamdülillah halimden memnunum. 14 tane çocuğum var. Onlar için hamallık yapıyorum, rızıklarını kazanıyorum yeter. Bunların hepsi şikâyetçi 300, 400 TL telefon faturası veriyorlar. Tayyip Erdoğan’dan şikâyetçi olanlar olmasınlar bu Türkiye aynı Türkiye değişen bir şey yok” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi