Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine verilecek kredi ve burs ücretlerinin 2022 yılı rakamı açıkladı. Geçen yıl 650 TL olan KYK burs ve kredi miktarı 2022 yılı için 850 TL oldu. Türkiye'de özellikle son dönemde gıdadan, doğalgaza, elektrikten, kiraya kadar yaşamın hemen hemen her alanında fiyat artışı yaşanırken KYK burs ve kredisinin yalnızca 200 lira artırılması tepki çekti. Geçtiğimiz aylarda barınma sorunuyla Türkiye gündemine oturan ve 'barınamayanlar' olarak anılan öğrenciler bu kez de 'geçinemeyenler' noktasına geldi. Barınamıyoruz Hareketi'nden Çayan Akbıyık kredi ve burs ücreti konusunda değerlendirmelerde bulunurken barınma sorunun da hala sürdüğünü söyledi.

'GEÇİNMEK İÇİN YETERSİZ'

KYK burs rakamındaki artışın güncel fiyatlandırma göz önüne alındığında çok düşük kaldığını söyleyen Barınamıyoruz Hareketi'nden Çayan Akbıyık, "Açıklanan rakam çok düşük. Resmi olarak yüzde 21 civarında bir enflasyon var ancak sokağa çıktığımızda emlak fiyatlarından gıda fiyatlarına kadar pek çok alanda yapılan artışlardan enflasyonun açıklananan rakamın çok çok üstünde olduğunu görüyoruz. Şu an ülkenin içindeki ekonomik kriz sarmalında 850 değil bin 500 lira burs verilse de sıradan bir memur/işçi ailesinin çocuğununu geçinmesi için yeterli değil. Dolayısıyla, başta barınma hakkı olmak üzere öğrencilerin geçiminin kamusal bir hak olarak ele alınması lazım. Bir öğrenci okula başladığında yurt sorunu yaşamaması ve kira fiyatlarındaki artışı düşünmemesi lazım. Bunun bir kamusal hak olarak öğrencilere teslim edilmesi lazım. Ancak böyle bir politika uygulanırsa öğrenciler açısından bir kazanım elde edilebilir. Yoksa 500 liralık artış olsa da miktarın karşıladığı alım gücü düşük olduğu için öğrenciler her dönem daha zor koşullarda üniversite okumak zorunda kalıyorlar. Bizim temel talebimiz; barınma ihtiyacını karşılayacak yurtların yapılması, eğer yurtlar kısa vadede yapılamıyorsa her öğrenciye bursun yanında kira yardımı yapılması... Ancak bu şekilde öğrencilerin insani bir şekilde yaşamasının önü açılabilir" açıklamalarında bulundu.

'KREDİLER BURSA ÇEVRİLSİN'

Tüm KYK kredilerinin bursa çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Çayan Akbıyık, "Verilen burslar çok cüzi bir orana denk geliyor, geri kalanı kredi olarak veriliyor. Aslında öğrenci okula başlar başlamaz, daha hayata atılmadan borçlandırılmış oluyor. İhtiyacı olmayan öğrenci, ileriki yıllarda kendine borç yükü olacağına bile bile neden krediye başvursun? Ailesinin imkanlarıyla okuyan biri zaten krediye başvurmaz. Öğrencinin daha hayata başlamadan borçlandırılması insanlık dışı bir şey. Kredilerin bursa çevrilmesi lazım" dedi.

'BARINMA SORUNU SÜRÜYOR'

Eğitim-öğretim döneminin yarısına yaklaşılmasına rağmen hala barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin olduğunu belirten Akbıyık, öğrencilerin bir çoğunun üniversiteye gelir gelmez iş aramak zorunda kaldığına dikkat çekti. Akbıyık, ""Barınma sıkıntısı hala devam ediyor. Öğrencilerin çoğu mecburiyetten özel yurtlara ya da tarikat yurtlarına yerleşmek zorunda kaldı. Birçok öğrenci arkadaşımız çaresizlikten, daha ucuz olduğu için tarikat yurtlarına mecbur kaldı. Bunun yanında, öğrencilerin artık üniversiteye gelir gelmez iş aramaya başladığı bir süreç yaşanıyor. Yurtlara ya da evlere yüksek ücretler ödemek zorunda oldukları ve maddi imkanları buna elvermedikleri için üniversiteye gelir gelmez çalışma hayatına atılmak zorunda kalıyorlar. Ne gerçek anlamda bir öğrencilik deneyimi yaşayabiliyorlar ne de geldiği üniversitede kendini geliştirebileceği bir imkana sahip oluyorlar" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi