DERLEYEN: BÜŞRA MURATDAĞI/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan UCİM Mavi Kelebek programının konuğu Uzman Psikolog Eda Öner oldu. Öner, ebeveynlerin çocuklarıyla kurduğu ilişkideki sınırların nasıl olması gerektiği ve sınırların çocuğun yaşamında bıraktığı etkiler konuşuldu.

Çocuklarla kurulan sınır ve kurallar anlaşılır ve net olmasının önemli olduğundan bahseden Öner, sınır konusunun ebeveynlerin en çok zorlandığı konu olduğunu söyledi. ‘Her evin kuralları ve sınırları olmalıdır’ diyen Öner, “ Kural, sınır konusu ebeveynlerin en zorlandığı konudur. Özellikle okul öncesi dönemde daha fazla çalışıyoruz. Tabii ki kural koymalıyız. Gittiğiniz yolda kurallar yoksa o yolda daha kaygılı olursunuz. Her evin kuralları ve sınırları olmalıdır. Kurallar çocuk gelişiminin ihtiyacıdır. Kuralları koyarken en çok dikkat etmemiz gereken durum kuralların net, somut ve anlaşılır olmasıdır” dedi.

Kuralsız büyüyen çocuğun özgüvensiz olacağını söyleyen Öner, “Sınır koymadığında çocuğa daha özgüvenli olacağını düşünen ebeveynler var. Ama söylediğim gibi yolda levha olmaması bizleri bile kaygıya düşürüyor. Aslında tam zıttı kuralsız büyüyen çocuk özgüvenli olmaz, daha da kaygılı olur” açıklamasında bulundu.

‘SABIRLI OLUNMALI’

Çocukların ağlama krizleriyle kendilerini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Öner, “Çocuklar sınırları zorlar. Gecenin bir vaktinde parka gitmek isteyebiliyorlar. Burada anne baba temeldeki mesajı iyi almalıdır. Çocuklarla kaliteli vakit geçirmek gerekir. Anne babaların gözden kaçırdığı bir nokta da ağlama krizleri... Çocuğun her ağlaması aslında bir nevi iletişim biçimidir. Bebeklik evresinde çocuklar altını kirlettiğinde, acıktığında ağlarlar. Bu evre büyüme evresinde de kendini anlatma biçimidir. Konuşarak sakin bir şekilde anlamaya çalışılmalıdır. Sabırlı olmak gerekir” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARA CEZA VERİLMELİ Mİ? 

Düşünme minderinin çocuğa verilen doğru bir ceza tekniği olduğunun altını çizen Öner, “Ceza olarak algılanmamalıdır. Çocuğu sinirle tutup mindere oturtmakla konuşup gel hadi konuşalım düşünelim demek arasında çok fark var. Ebeveynler çocuğa sert davrandığında nasıl bir yetişkin size bu şekilde yaklaşsa tepki veriyorsanız çocuk da ters tepki verebilir. Ceza yerine buna bedel ödetme diyoruz. Davranışın bedelinin ödenmesi" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi