Kuş cıvıltılarını anımsatan seslerin yükseldiği bir sınıf. Sorular, fikirler, çizgiler, renkler, şakalar havada uçuşuyor. Yakaladıkları renkli düşüncelerin ardına takılan minik kalpler bunları kağıda aktarmanın derdinde. Rengarenk kalemlerle her gün gördükleri nesneleri çizerken bir olaya farklı pencerelerden bakmanın inceliklerini de öğreniyorlar. Kendi buldukları fikri kağıda geçirmenin heyecanına çevrelerindeki dünyayı yeniden keşfetmenin şaşkınlığını da ekleyen çocuklar karikatür çizmenin hazzını yaşıyorlar.  

Mizah ya da gülmece sanatı Anadolu topraklarında tarih boyunca hep var olan kültürel bir zenginlik oldu. Modern zamanlarda karikatür, gülmece sanatının ulaştığı en rafine anlatım biçimine dönüştü. Karikatürü bir hayat tarzı haline getirmiş, bu topraklardan beslenen ve yaşadıkları toplumu zenginleştiren karikatüristler usta çırak ilişkisiyle yeni nesilleri yetiştirdiler. Bu ustalardan biri olan Mustafa Yıldız yeni kuşaklara karikatürü tanıtmak ve sevdirmek için var gücüyle çalışıyor. Açtığı karikatür kurslarından yetişen çocuklar yeni bir dünyanın mümkün olduğunu çizerken fark ediyorlar.

Karikatür çizerken çocuklar müthiş eğleniyorlar. Oyun oynar gibi öğreniyorlar. Yaşadıkları çevreye, çizdikleri nesnelere yeni bir gözle bakma becerisi kazanıyorlar. İlk ders yaşadıkları toprakları, ağaçları, çiçekleri, hayvanları, ormanları, denizleri ve insanları sevmek oluyor. Çizgilerinde sevdiklerini gülmece yoluyla korumak, gözetmek ve savunmak fikri var. Çizerken, hocalarıyla birlikte gülmece sanatının inceliklerini keşfederken iyi bir insan olmayı da içlerine sindiriyorlar. Bu nedenle, Bayraklı, Çiğli ve Gaziemir Belediyelerinin düzenlediği ücretsiz karikatür atölyelerine ilgi çok büyük. Kendilerine bu atölyelerde yer bulamayan çocuklar Alsancak ve Karşıyaka’da düzenlenen özel kurslara devam ediyorlar. Çocuklara karikatürü sevdiren Mustafa Yıldız karikatürü bir yaşam biçimi haline getirmiş ve küçük yaşlardan itibaren çizmeye başlamış. Karikatür çizme sevdası, daha sonra tutkuya dönüşünce ilk karikatürü 1976 yılında Akbaba ve Fırt Dergilerinde yayınlanıyor. Mustafa Yıldız’ın ayni yıl Ege Ekspres Gazetesinde başlayan gazete çizerliği halen birçok gazete ve dergide devam ediyor. Bugüne kadar yüzlerce değişik gazete, dergi, kitap ve kataloglarda karikatürleri yayınlanana sanatçının 3 kişisel karikatür albümü bulunuyor.

Karikatür çizmek zor iş. Halen dünyanın birçok yerinde meslekten bile sayılmıyor. Bunun için direnmek gerekiyor. Bir dönem, Maydanoz Mizah Dergisini çıkaran sanatçı yılmadı. Bu dergiyi, Konak Belediyesi Neşeli Dergi, Gülen Karabağlar Dergisi ve Bayraklı Mizah Dergileri takip etti. Kapanan her bir derginin üzerine yenilerini kurdu. Karikatürcüler Derneği ve Mizah Üretenler Derneği üyesi olan sanatçı, karikatürü hayatın bütün alanlarında yaşatmak için mücadele ediyor. Mustafa Yıldız İzmir Karikatürcüler Platformu dönem sözcülüğünü ve Homur Mizah ve Karikatür Grubu İzmir Temsilciliğini yapıyor. İz Gazetede günlük karikatürler çizen Mustafa Yıldız, çocuklara yeni bir dünyanın yaratılabileceğini, renkli ve şaka dolu bir pencere açarak gösteriyor. Yaşadığımız barbarlık çağında toplumda yanan her ışık damlası bir aydınlığa dönüşüyor. Bu ışık damlalarının sayısı arttıkça geleceğe dair umutlarımız tazeleniyor. Güzel bir dünya ve iyi bir toplum yaratmanın yolu çocuklara yatırım yapmaktan geçiyor. Sevgi, özgürlük, iyilik, dürüstlük ve adalet tohumları ekilen her küçük yürek bize “iyi insanlar” olarak geri dönüyor.