Ellerinin nasırı, sırtlarının kamburu ile başladı çileli zeytin hasadı. Sarp ve dik yamaçlara, ağaçların tepesine, dikenlerin içine, sabahın kör karanlığında, yük edindikleri bin bir tane cevabının ne olduğu belli olmayan soru ve endişe ile yola koyuluverirler.

Acaba bu yıl kaç para olacaktır zeytinyağının kilosu?

Kaç kilo zeytin çıkacaktır zeytin bahçesinden?

Kaç kilo zeytinden bir kilo yağ çıkacaktır bu sene?

İşçi masrafları çıkacak mıdır, onu da geçtim işçi bulunabilecek midir?

Çırpıcı hele? Zeytin çırpmaya iyi bir adam bulabilecek miyiz? Yoksa geçen seneki gibi zeytini derken, bizi mi çırpacak hergele?

Zeytin bakımı için kullandığımız gübre, ilaç, işçi masrafları geçen yıldan bu yana iki üç katı artmışken bizim mahsul yerinde sayacak mıdır?

Tüccar fiyat verecek midir?

Bir an evvel malımız satılacak mıdır?

Mallarımız alınacak mıdır?

Borçlarımızı vaktinde ödeyebilecek miyiz?

Yollarda, çarşılarda, pazarlarda sahtekârlar gene ucuza tağşiş ürün satabilecekler midir? Gibi sorularla birlikte zeytin bahçelerinde tam da şu sıralar zeytin hasadı yapılıp durur.

Tağşiş ürünler; ayçiçeği yağı, pamuk yağı, veya daha ucuz bir yağın içerisine 1litresine 0.3 ml yada 0.5 ml katkı maddesi koyarak zeytin yağına benzetilmesi ve piyasada hakiki zeytinyağının ederinin çok altında satılması ile zeytinyağı üreticisinin malının değer kaybetmesi ile ciddi zarara uğramasına yol açmaktadır. Bu tağşiş ürünler memlekette öyle bir hal almıştır ki, bırakın çarşıyı, pazarı, yol kenarlarını falan, markalı ürünler ile market raflarında bile satılır olmuştur.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre, aspir, ayçiçeği tohumu ve yağ ham madde ithalatında gümrük vergisi yılsonuna kadar sıfırlanmıştır. Gibi politikalar, tam da bu dönemde tağşiş ürün pazarına can suyu, emeği ile zor bela üretim yapan çiftçi içinse yolun sonu demektir.

Son olarak;

20-25 liraya zeytinyağı olmaz.

Olursa da o yağ sana yar olmaz.

Nereden bulacağız hakikisini derseniz?

Ülkemizde çiftçilerimizin örgütlenip hiç borçsuz bir zeytinyağı fabrikasına sahip olduğu ve birçok markalı ürünü ile piyasaya kaliteli ve güvenilir seçenekler sunduğu bir tarımsal kalkınma kooperatifi var. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi burnumuzun dibinde bu işi yıllardır hakkıyla yapmaktadır. Saygı ve sevgilerimle…