Evet, vicdanlarımız Harmandalı katı atık depolama alanına gömülmemelidir! Vicdanlarımız çöp olmamalıdır!

Desteğimizi derhal vermeli ve kentsel yüz kızartıcı bu suçu yok etmeliyiz.

Harmandalı, İzmir’in kentsel katı atık depolama alanıdır. On beş yıl için ve bugünkü kent nüfusunun dörtte biri kadarı için gerçekleştirilmiştir. Oysa yaklaşık otuz yıldır kullanılmakta ve kent nüfusu da dörde katlanmıştır.

Kişi başı 1,3 kg. ile 1,6 kg. evsel atık üretmekteyiz. Yani açıkçası her birimiz günde ortalama 1,5 kg. çöp oluşturuyoruz dersek yanlış olmaz. Birlikte yaşadıklarınızla düşünün bakalım hane başına ne kadar çöp üretiyorsunuz? Günde, haftada, ayda, yılda ve yıllardır ne kadar çöpümüz birikti Harmandalı’da? Tonlarca değil mi?

Hesabı kitabı yapılmış ama gelin görün ki, heyelan bölgesine kurulmuş bu katı atık deponi alanı! Heyelan demek arazi kayıyor demek; sudan, yağmurdan yaştan...

Hesaplananın iki katı yıl kullanım ve dört katı nüfusun kullanımı! Milyonlarca tonluk çöp kütlesi bu heyelan bölgesindedir. Tehlike çok büyük ve her an gerçekleşebilir. Önümüz yağmur yaş günleri...

Orada yaşayanlar bizim canlarımız. Onlar bizim insanlarımız; çocuklarıyla, gençleriyle, yaşlılarıyla. Onları seviyoruz. Görmesek, seslerini duymasak da bu böyledir; kıymetlilerimizdirler.

Onlar bizim için çalıştılar, ürettiler, sorumluluklarını yerine getirdiler. Şimdi sıra bizde. Onların güvenliği için derhal Harmandalı katı atık deponi alanının, bilime ve teknolojiye uygun bir şekilde derlenip toparlanmasına katkı koymalı, destek vermeliyiz. Sonradan ağlaşmak falan boş işler...

Çok ciddi tehlike var Harmandalı’da. Hemen şimdi, geciktirilmeden İBB’nin önerdiği yerlerin işler hâle getirilerek burada olacak felâket önlenmelidir. Göz göre göre böylesi bir felâketi bu kentin vicdanının kaldıramayacağını biliyorum. Hemen şimdi, derhal!

İBB’nin seçtiği, çalıştığı alanlar var. Bu alanlar halkın gözü önünde, açık seçik dillendirilmeli ve tartışılmalıdır. Hatta başkaca seçenekler de belirlenmelidir. Bilim var teknoloji var! Örgütler ve akıl da var elbette.

Tüm çevreci, ekolojist örgütler ve her zaman olduğu gibi TMMOB, TTB, Baro, İBB ile düzenlenecek ön toplantılarda uzlaşıya vararak, sorumluluk alarak işlevlerini, amaçlarını yaşama geçirmelidirler. Bu süreçte rol almak, öncü olmak onların kamuoyu önündeki saygınlıklarını daha da artıracaktır.

Sonrasında da seçilen yeni katı atık depolama alanının bilimsel ve teknik verilere uygun olduğunun, çevresel ve ekolojik değerlerin korunarak tasarlandığı kamuoyuna anlatılmalıdır. Hemen, derhal ve şimdi!... Hazır uzman, iyi yetişmiş kadrolar varken.

Kişi başı günde bir buçuk kilogram evsel atık üretip, “ama benim yerleşim yerime depolanmasın” demekle olmaz. O zaman çöplerinizi evlerinizde saklayın, depolayın. Öyle ya kimse kimsenin çöpünü istemiyor!

Elbette esas olan tüketim toplumu olmamak, gerekli gereksiz çöp üretmemektir. Yani tüketim toplumu olmaktan vazgeçmek, sermayenin büyütülmesi yerine yaşamın sürdürülmesi politikalarından yana olmak gerekir.

İkiyüzlülüğü de terk etmek gerekir! Katı atık depolama alanına karşı çıkılan yerlerde halkın Organize Sanayi Bölgelerine nasıl destek verdiklerini biliyoruz. Dünyanın en verimli tarım toprakları yok edilirken bu kıyıma destek verenler, ürettikleri çöplerin depolanacağı alanlara çevreci ve ekolojist maskesiyle karşı çıkmıyorlar mı?!

Harmandalı bizim! Harmandalılar canlarımız! Kesinlikle onların can ve mal güvenliklerinden sorumluyuz. Vicdanlarımızı da onlarla birlikte çöp dağlarının altına gömmeyeceğiz, hazırız. Hemen, şimdi, derhal!

Korkmayın destek verin, bu İBB Başkanının ve onun her politikasını desteklediğiniz anlamına gelmez.