İz Tv’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Politik’İz programının konuğu CHP İBB ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Bülent Sözüpek oldu. Siyaset ve ekonomiye dair konuşan Sözüpek, Karabağlar’da yapılan çalışmalara da değindi.  

Karabağlar’ın Türkiye’nin mozaiği durumunda bir ilçe olduğunu söyleyen Sözüpek, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen vatandaşların ikamet ettiği bir ilçe. İzmir’in de en kalabalık ve genç ilçelerinden birisidir. Karabağların çözülmeyi bekleyen çok fazla sorunu var. 3 dönemdir CHP’li başkanlar tarafından sosyal belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor. Bu sorunların çözülmesi için hep birlikte el ele mücadele veriyoruz” diye konuştu.   

Karabağlar’da yapılan çalışmalar hakkında konuşan Sözüpek, “Dikey bölgelerde modern bir yapılanmadan dolayı eğitim düzeyi yüksek insanların tercih ettiği noktalardır. Yatay bölgelerde de daha çok Anadolu’dan gelenlerin kendilerine bir yer edinmek için bilinçsizce yaptığı yapılanmalardır. Bunlar Türkiye’nin genelinde yaşanan sorunlardır ama çözülemeyecek sorunlar değildir. Büyükşehir Belediye’mizin yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm çalışmaları var. Bunlar yapıldıktan sonra daha modern bir kent yaratacağımıza inanıyorum” dedi.

‘ORTAK AKILLA HİZMET’

İlçenin en önemli gündemlerinden biri olan kentsel dönüşümde vatandaşın lehine hareket ettiklerini söyleyen Sözüpek, “Muhittin Başkan kentsel dönüşüm konusunda çok deneyimli bir isim. 17 mahalleden oluşan bir bölümümüz var. Bakanlık imar planlarını askıya asıyor. Biz istiyoruz ki vatandaşı zora sokmadan bir imar planı yapılsın. İnsanlar sosyal bir tahribat görmeden komşularıyla sosyal hayatına devam etsin. Bunun örneğini Uzundere’de yaptık. Vatandaşlara güzel binalar yapıldı. Hükümetle zıtlaşarak değil oradaki ortak aklı kullanarak hizmet yapmak gerekiyor. Belediyelere yetki verilmesi gerekiyor. Çünkü o kenti en iyi bilen belediye başkanıdır. Bunun yanında AKP yeni bir alan belirledi. Demokrasi Üniversitesi alanı için. Konut ihtiyacı merkezde olmasına rağmen konut imarı açtı. Belediye başkanımız da haklı olarak buna itiraz etti. Çünkü orada konuta değil üniversiteye ihtiyacımız var. Bu konuda belediye başkanımızın yanındayız. Karabağlar’da yapılan yatırımlar bellidir. Hükümet bunu siyasi bir malzeme haline getirip, kentsel dönüşüm adı altında kendine farklı gelirler getirmeyi planlıyor. Biz de vatandaşın lehine projeler olsun istiyoruz. Karabağlar’da vatandaş neyin ne olduğunu biliyor. Bütün engellemelerine rağmen CHP’nin bayrağını indiremeyecekler. Hevesleri kursaklarında kalacak” açıklamasında bulundu.

UZLAŞIYLA DÖNÜŞÜM

Uzlaşıyla yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini söyleyen Sözüpek, “Yenitepe Konutları yapıldı. Proje tamamlanamadı. Müteahhit işi bıraktı. Bu bölgedeki insanları taşımak için yeni konut stokları yapılıyor. Vatandaş kendi yerine terk ederken, yüksek değerli yerden hiç istemediği yere gitmek zorunda kalıyor. Biz de uzlaşıyla yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini söylüyoruz.  Vatandaşın istemediği bir şeyi zorla yaptırmak olmaz. Vatandaşın yanında olduğumuz için bundan rahatsız oluyorlar” dedi.

‘BİR TESİS YAPILDI’

Hükümetten yeterince destek görmediklerini de belirten Sözüpek, “7 yıldır meclis üyesiyim. Karabağlar’da sadece bir tane spor tesisi yapıldı. Aslında Karabağlar Türkiye’de vergiyi en fazla ve düzenli ödeyen şehirlerden bir tanesi. Şunu istiyoruz; adil bir şekilde dağıtım olsun. İzmir’de hakkı olan payı alsın. Belediyelerin bütçeleri belli. Kendi yağında kavruluyor” diye konuştu.

‘UYUM İÇİNDE ÇALIŞMA’

Karabağlar’da yapılan yatırımlardan da bahseden Sözüpek, “Biz göreve ilk geldiğimizde Yunus Emre Pazar Yeri çok modern bir yer oldu. Bunun yanında Tahsin Yazıcı Kültür Merkezi’nin yapımı tamamlanmak üzere. Onun dışında çok amaçlı kullanılacak Kibar Pazar Yeri hizmete geçecek. Açılacak durumda. Nasrettin Hoca Bilim Kültür Müzesi olarak faaliyete geçecek. Uzundere’de gençlik merkezi olarak çok büyük bir projemiz var. O bölgeye hitap edecek çok amaçlı spor tesisleri yapılıyor. Projenin yüzde 70’i Büyükşehir Belediye’miz tarafından karşılanacak. Büyükşehir ve Karabağlar Belediyesi uyum içerisinde çalışmalarına devam edecek. Büyükşehir’in 30 ilçeye eşit şekilde yatırım ve hizmet verdiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

CHP Karabağlar İlçe Örgütü’nün pandemi döneminde çok büyük başarılara imza attığını söyleyen Sözüpek, “Büyükşehir’in dağıttığı yardım paketleri oldu. Karabağlar örgütü paketlemeden dağıtıma kadar her kademede yardım ettiler. Genel Başkanımızın 17 maddelik manifestosunu birlikte dağıttık.  Vatandaşların istek ve taleplerini bir rapor halinde genel merkeze sunduk. Karabağlar İlçe Örgütü elinden gelenin fazlasıyla çalışmaya devam ediyor” dedi.

‘UYUMSUZLUK YOK’

Belediye ile örgüt ilişkisini değerlendiren Sözüpek, “Belediyenin görevleri ayrı, ilçe örgütünün görevleri ayrıdır. Tabii ki CHP sayesinde biz bu koltuklara geldik. Bunun sorunluluğu bilerek hareket etmek gerekiyor. Kimse partinin üstünde değil.  Bu yüzden belediye ve ilçe örgütü arasında bir uyumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. İktidar olmak için ikisi birlikte el ele verip çalışmak zorunda. Herhangi bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Karabağlar Belediye’nde meclis komisyonlarında yer almamasının özel bir sebebi olmadığını belirten Sözüpek, “Bir önceki dönem mesleğimden dolayı iktisat komisyonlarında görev aldım.  Büyükşehirde’de görevim olduğu için zaman konusunda sıkıntı yaşandı. Bize ne görev verilirse seve seve yaparım. Bir art niyet olduğunu düşünmüyorum. Daha önceki dönemlerde görev almıştım. Sonrasında da görev verilirse seve seve yaparım” diye konuştu.

İKİ KOMİSYONDA GÖREV

İzmir Büyükşehir Belediyesi komisyonlarında görev almanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Sözüpek, “Bu dönem Büyükşehir’de çok keyif alıyorum. Ayrıca burada görev almaktan da çok gurur duyuyorum. Başkanımız Tunç Soyer vizyonu çok geniş, sosyal demokrat bir insan. Onunla birlikte çalışmak bir onur. İki komisyonda görev alıyorum. Birisi Plan Bütçe Komisyonu. Başkanı oldum bu dönem. Büyükşehir’in parasını bu komisyonda onaylıyoruz. Büyükşehir’i şöyle bir özelliği var; çok şeffaf. Her kuruşun hesabı İzmirliye veriliyor. Tunç Başkan İzmir için özveriyle çalışıyor. Biz de meclis grubu olarak ona destek olmaya çalışıyoruz. Diğeri de Sokak Hayvanları Komisyonu. Bununla ilgili Meclis’te yeni bir yasa çıktı. Bundan sonra da can dostlarımızı koruyucu bir toplum bilinicine ulaşırız” ifadelerine yer verdi.

‘HER ŞEYİ HAK EDİYOR’

Son günlerde İBB Meclisi’nin hareketli geçtiğini ifade eden Sözüpek, “Ülkenin gündemi ekonomi, insanlar ekonomik zorluklarla uğraşıyor. Mali müşavir olduğum için esnafın yaşadığı sıkıntıları da çok iyi biliyorum. Ekonomi zorlaştıkça iktidar da zor duruma düşüyor. Meclis grubundaki arkadaşlara da hak veriyorum. Tabii ki yapıcı eleştirileri kendimize örnek alıp daha iyisini yapmak için çalışıyoruz.  Haksız eleştiriler olduğu zaman kavgalar çıkıyor. Onlar da katkı koysunlar. İzmir her şeyi hak ediyor. İzmir en fazla göç alan illerde bir tanesi. Bunun nedeni de sosyal belediyeciliğin en iyi uygulandığı il olması. Tunç Beyle beraber de Avrupa’da tanınan bir kent oldu. En son da Sakin Şehir (CittaSlow) tanıtımı oldu” diye konuştu.

‘CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR’

İlçeler ve büyükşehirde uyumlu bir çalışma yapıldığı aktaran Sözüpek, “Partimiz iktidara gidiyor. Yerelde yaşadığımız bu başarıyı genele taşımak için tüm belediye başkanlarımız canla başla çalışıyorlar.  Kente hizmet etme noktasında uyum içinde çalışmak gerekiyor. Doğrusu da bu zaten” dedi.

CHP İzmir İl Örgütü’nün çalışmalarını da değerlendiren Sözüpek, “Birlik beraberlik içinde çalışmak, mücadele ruhunu arttırmak Genel Başkanımızın parti politikasıdır. Genel Başkanımız tüm olumsuzluklara, saldırılara rağmen mücadele veriyor. ‘Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyene kadar mücadelemize devam edeceğiz’ diyor. Bu politika il ve ilçe örgütlerimize de yansıyor” dedi.

‘HER ŞEY GÜZEL GİDİYOR’

Karabağlar’da işlerin yolunda gittiğini ifade eden Sözüpek, “Vatandaşlarımız üç seçimdir yaptıkları tercihlerle bazı şeylerin yolunda gittiğini gösteriyor. Elbette bazı aksaklılar olabilir. Kentsel dönüşüm noktasında eleştirileri var. Ama bunu ne kadar kullanırsa kullansınlar Karabağlar’ı başka bir partiye verecek değiliz.  58 mahallemiz var. Muhtarlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Bir sorun olursa Büyükşehir Acil Çözüm Ekibiyle her şeye müdahale ediyor. Şu anda her şey güzel gidiyor. Zaten yapmamız gereken hizmetleri yaptığımızda vatanda görüyor ve ona göre tercihini yapıyor. Karabağlar haklının memnun olduğunu düşünüyorum. Sorunlar elbet var ama çalışmayla giderileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘YETERLİ OLMADI’

Son olarak pandemi sürecine değinen Sözüpek etkilerinin ağır olduğunu söyleyerek, “Yaklaşık 1 buçuk yıldır pandemiyle uğralıyoruz. Ağır ekonomik yaraları oldu. Bununla ilgili kısa çalışma ödeneği çıktı. Ama bunlar tabii ki yeterli olmadı. Çünkü bir aileyi günlük 50 liraya mahkûm ediyorsun. Esnaf zaten vergisini ödeyemez hale geldi. Bir yıl içinde iki yapılandırma çıktı. Bu da Türkiye ekonomisinin ne kadar kötü olduğunun göstergesidir. Büyükşehir ve ilçe belediyeler olarak pandemi sürecinde hem esnafın hem vatandaşın yanında olduk. Yapılan yardımlar bir nebze de olsa yardımcı oldu. Ülkenin iyiye gitmesi için daha iyi siyasi politikaların, adalet ve hukukun benimsenmesi lazım” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi