İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Göksu-Sarıkız, Menemen ve Halkapınar kuyuları ile Tahtalı Barajı’ndan gelen içme suyunu kente taşıyan Yeşildere ana iletim hattını yeniledi. Yeşildere Caddesi’ndeki trafik akışını eski düzenine çevirmek için İZBETON ekipleri de asfaltlama çalışmalarına başladı. Yolun asfaltlaması tamamlanmış bölümü trafiğe açılırken, Gürçeşme bağlantısındaki son 100 metrelik bölümde bordür çalışmalarının devam ettiği, gece geç saatlerde yolun ikinci tabaka asfaltının (konfor) tamamlanacağı ve Perşembe günü (5 Nisan) ise Yeşildere Caddesi’nin tamamının trafiğe açılacağı duyuruldu.

NELER YAPILDI?

1980’li yıllarda yapılan ve eskidiği için 2017 yılında 10 kez arızaya ve su kesintisine neden olan 2.5 kilometrelik hattaki çalışmaların kısa sürede bitirilmesi için 24 saat mesai yapan ekipler, gece “palplanj” (derin kazılarda yol gövdesine plaka çakılması) çalışması yaparken, gündüz ise 1.6 metre çapındaki eski boruları, basınca dayanıklı, uzun ömürlü düktil font borularla değiştirdi.

Hattın Buca Kavşağı ile Gürçeşme Kavşağı arasında kalan kısmında (Yeşildere Caddesi’nden geçen bölümünde) 1.8 metrelik borular, yolun 3 metre altına yerleştirildi. Bu bölümde imalat çalışmaları tamamlandı; hattın basınç ve dezenfeksiyon testi yapıldı. Ardından İZBETON ekipleri de yolu asfaltlamak için çalışmalara başladı. Bayraklı ve Bornova yönünde caddedeki trafik akışını en kısa sürede eski haline getirmek için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren ekipler önce zemin hazırlığı yaptı, ardından etap etap yolu betonladı. Ardından asfaltlama başladı; tretuvar ve bordür çalışmalarıyla da yolda yaya güvenliğinin sağlanması hedeflendi.

ARIZALAR SON BULACAK

Hattın Yenişehir girişinden Gaziler Caddesi’ne kadar olan 900 metrelik bölümünde de boru döşeme işlemini tamamlayan İZSU, hattı test edecek ve ardından asfalt çalışmaları başlayacak. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri tüm çalışmalar tamamlandığında eski iletim hattının devre dışı bırakılarak yeni hattan kente su verileceğini ve bu çalışmalar esnasında su kesintisi uygulanmayacağını belirterek; “Mayıs ayı sonunda işi bitecek şekilde ihale etmiştik. Yoldaki trafik akışını eski haline getirmek için yoğun tempoda çalışan ekiplerimiz sayesinde yatırımı bir ay önce tamamlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 13.2 milyon liraya mal olan yenileme çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte, hat üzerinde yaşanan arızalar son bulacak ve su kaçakları önlenecek” bilgisini verdi.

ÇOK KRİTİK BİR HAT

Yeşildere Ana İletim Hattı, Tahtalı Barajı’ndan gelen hatta arıza olması durumunda, kuzeydeki Sarıkız, Göksu, Menemen ve Halkapınar kuyularından gelen suyu kente iletmesi, kuzey kaynakları hattında arıza olması durumunda da Tahtalı Barajı’ndan gelen suyu kuzey bölgesine ulaştırması nedeniyle kritik önem taşıyor.