İZ GAZETE - Fahrettin Altay Meydanı ve Balçova Ata Caddesi girişinde yer alan dönel kavşağa kadar olan bölgede Narlıdere metrosu çalışması sebebiyle değiştirilen kaldırımlar, yaya geçitleri ve yol güzergahları sonrası yayaları mağdur eden bir tablo ortaya çıktı.

Yaya Derneği, konuyla ilgili olarak yaptığı keşif ve gözlemleri bir rapor halinde yayınladı. 

İşte İzmirlileri mağdur eden metro çalışmasının raporu

Fahrettin Altay Meydanı’ndan Balçova’ya Yönüne 

1) Bu güzergâh üstünde F.Altay Hava Hastanesi köşesinde yer alan yaya geçidi dışında Ata Caddesi girişine kadar bir yaya geçidi ve sinyalizasyon sistemi bulunmamaktadır. 

2) Fahrettin Altay otobüs duraklarını geçerek ilerledikten sonra trafiğe araç katılımı olan üç noktada sinyalizasyon sistemi bulunmamakta, var olan ışıklı katılım noktasındaki ışıklar da çalışmamaktadır ve araçlar denetimsiz olarak trafiğe katılmaktadır. Bu durum yayaların güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 

3) Balçova yönünde giderken geliş gidiş olarak trafik akışını ayırmak için yerleştirilen bariyerlerin arasından yayaların denetimsiz ve güvensiz bir şekilde karşıdan karşıya geçiş yaptıkları gözlemlenmiştir. Bu noktalarda herhangi bir trafik yavaşlatma önlemi olmadığı için yayaların geçişinde muhtemel kazaların da önü açılmış olmaktadır. 

Aynı alanda “Yayalar karşıdan karşıya geçişler için....kullanınız “ türünde yönlendirici bir tabela ya da güvenli geçiş imkanı  bulunmamaktadır.

4) Balçova yönüne ilerledikçe çevreyolu girişi yayalar ve araçlar için tehlike arz etmekte, Ata Caddesi girişine kadar olan mesafede dar kaldırımlar üzerindeki engeller ve yetersiz

ışıklandırma dikkati çekmektedir.

5) İnceleme yaptığımız bu güzergahın son noktası olan Ata Caddesi girişindeki dönel kavşakta bulunan yaya geçidi ile inceleme başlangıcı F.Altay Meydanı yaya geçidi arası mesafe 1,1 km dir. Bu güzergah üzerinde hem yol kenarında hem de karşıdan karşıya geçişlerde yayaların güvenliği, erişebilirliği ihlal edilmektetir ve güvenlik sorunları göze çarpmaktadır.

Ata Caddesi Dönel Kavşağı’ndan (Balçova) Fahrettin Altay Yönüne

Bu güzergahtaki inceleme başlangıcımız Balçova İş Bankası önünde bulunan yaya geçidinden başlamaktadır.

6) Bu noktadan itibaren İkiztepeler mevkiindeki viyadükler noktasına kadar herhangi bir geçiş noktası bulunmamaktadır. Viyadükleri geçtiğimiz noktadan itibaren metro inşaat alanı bariyerlerle kapatılmış ve mecburi yaya güzergahları belirlenmiş durumdadır.

7) Bu mecburi geçiş noktasında göze çarpan bazı hususlar şunlardır;

• Bir kişinin bile zor geçebildiği alanlar,

• Tekerlekli sandalye, bebek arabası, pazar arabası vb. ekipmanlarla geçilemeyecek dar ve rampasız noktalar,

• Gece kullanıldığında güvenlik sorunlarının yaşanabileceği karanlık alanlar,

Bu mecburi yaya güzergahı yukarıdaki fotoğraflardan da görülebileceği gibi yaşlı, çocuk arabalı, koltuk değnekli, tekerlekli sandalyeli, görme engelli, pazar arabalı yayaların geçişine uygun değildir. Aynı zamanda gece yaptığımız keşifte alanın yeterince aydınlatılmadığı, güvenlik anlamında da yayaların geçişi için tehlikeli olabileceği görülmüştür.

Bu noktadan Fahrettin Altay Meydanı’na doğru ilerlendiğinde mevcut kaldırımda görme engelliler için sarı kabartma yol işaretlerinin de bulunmadığı görülmüştür. Bu durum Fahrettin Altay Meydanı'na kadar devam etmektedir.

8) Balçova'ya doğru gidiş istikametinde belirtmiş olduğumuz aralıklı beton bariyer konumlandırmasının yol açabileceği yaya güvenliği konusu aynı şekilde mevcuttur. Bu noktadan

yayalar denetimsiz olarak karşıdan karşıya geçiş yapmakta, herhangi bir yaya geçidi, trafik sakinleştirme ya da yönlendirme olmadığı için hayati tehlikelerin ortaya çıkabileceği görülmektedir.

Burada iki adet benzin istasyonundaki market ve ATM’lerin varlığı yayaların karşıdan karşıya geçmelerini mecbur kılmaktadır.

9) Balçova İş Bankası önündeki yaya geçidinden itibaren başladığımız keşif rotamızda yine ilk başta da belirttiğimiz gibi bir sonraki yaya geçidi Fahrettin Altay Meydanı'ndaki yaya geçididir. Burada da her iki yaya geçidi arası 1,1 km dir.

GÜZERGAHIN GENEL KROKİSİ

Öneriler ve Sonuç 

• 1,1 km’lik iki yönlü güzergah içerisinde trafiğe araç katılımı olan noktalar yayalar için ışıklandırma ile güvenli hale getirilmelidir.

• Aşağıdaki örneklerini göreceğiniz şekilde şehir içinde yapılan tüm inşaat faaliyetleri için insan hayatına değer veren, insan öncelikli uygulamalara geçilmelidir.

• Mecburi, bariyerli yaya geçiş noktalarında tespit ettiğimiz sorunlar (aydınlatma, engelli rampaları, yetersiz genişlikte geçişler) giderilmelidir.

Sonuç

Narlıdere metrosu inşaatı sebebiyle Fahrettin Altay ve Balçova Ata Caddesi girişi arasındaki güzergahta her iki yönde de yayalar için çeşitli tehlikeler ve zorluklar içeren uygulamalar yer almaktadır. 

1,1 km mesafede her iki yönde de yaya geçidi bulunmamakta, bazı noktalarda ise yayaların mecburi olarak yönlendirildiği alanlar yaya geçişlerini imkansız veya tehlikeli kılmaktadır.

Yaya Derneği olarak bu alanlardaki tehlikelere dikkat çekmek, çözüm önerilerimizi sunmak, can ve mal kayıplı kazalar oluşmadan yetkililerin önlemler almasını talep ediyoruz .

Editör: Haber Merkezi