2020 yılının ilk yarısında hayata geçirilmesi planlanan konferans, İzmir’de düzenlenen ikinci uluslararası ulaşım konferansı olacak. ‘Bireysel Taşımacıların Kurumsallaştırılması,Kentiçi Ulaşımda Ücret Entegrasyonu’ başlıklı  konferansın ilki 2013 yılında İESOB,UITP ve ESHOT Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilmiş ve yurt içi ve yurt dışından 400’ün üzerinde katılımcı ağırlanmıştı.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Yeni konferans hazırlıkları için İzmir’de bulunan UITP direktörü Kaan Yıldızgöz, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu’ya makamında ziyarette bulundu. Ziyarette Yıldızgöz, ‘Dijitalleşme Çağında Taksiler’ adlı kitabını da Birlik Başkanı Mutlu’ya hediye etti. İzmir’deki ulaşım sistemi ve karşılaşılan sorunlar hakkında istişarede bulunan İESOB Başkanı Mutlu, İESOB Ulaşım müdürü Alpay Kılıçkaya ve UITP Direktörü Yıldızgöz, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek Başkan Tunç Soyer ile ikinci konferansın ön görüşmelerini gerçekleştirdiler. 2. kez İzmir'de toplantı düzenlenmesinden büyük heyecan duyduğunu dile getiren UITP Direktörü Kaan Yıldızgöz, İzmir'in dünya markası olma yolunda  her türlü çalışmaya destek vereceğini de ifade etti.

ESNAFIN AĞIRLIĞI

Yeni bir konferansın kent ulaşımına olumlu katkılar sağlayacağını belirten Başkan Mutlu da, İESOB’ninTürkiye'de UITP'ye üye olan ilk esnaf kuruluşuolduğunu hatırlattı. Türkiye’de esnaf teşkilatlarının ulaşım sektöründe önemli yeri bulunduğunu kaydeden Mutlu, ‘Gerek şehirlerarası gerekse kent içi yük ve yolcu  taşımacılığında önemli işlevlerimiz bulunuyor. Günde yaklaşık 2 milyon 332 bin kişinin toplu ulaşımdan yararlandığı İzmir’de 800 bin kişinin ulaşımını üyelerimiz sağlıyor. Rakamlar, servisçi, minibüsçü, taksici esnafı ve ilçe araçlarıyla esnaf teşkilatının kentteki ulaşım faaliyetlerinin üçte birini üstlendiğini göstermektedir. Dolayısıyla söz konusu toplu ulaşım olduğu zaman, esnaf teşkilatının yapılacak her etkinliğin ve çalışmanın içerisinde, merkezinde yer alması bir zorunluluktur.’ dedi.

ULUSLARARASI TOPLU TAŞIMACILAR BİRLİĞİ (UITP) NEDİR?

Toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olan UITP, 1885 yılında kuruldu. UITP’in üyeleri, dünya genelinde 1700’den fazla kurumdan oluşuyor. Kurum üyeleri, 100 ayrı ülkenden  toplu taşımacılık işletmecileri, bakanlıklar,  yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan meydana geliyor. Merkezi Brüksel’de bulunan UITP’nin; Dubai, Moskova, İstanbul, Sao Paulo, Abidjan, Bangalore, Johannesburg, Hong Kong, Melbourne, Shenzhen, New York ve Tahran’da ofisleri bulunuyor. UITP’nin İzmir’deki üyeleri arasında ise İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ESHOT, Kentkart, İzmir Metro, İZBAN ile İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası gibi köklü kuruluşlar da yer almakta.

Editör: Haber Merkezi