İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde 15 Aralık 2017 tarihinde alınan kararla İZBAN’da 15 Şubat 2018 tarihinden itibaren yeni bir ücretlendirme tarifesine geçilecek. Yeni tarifeyle, 136 kilometre uzunluğundaki ve 40 istasyondan oluşan hatta 25 km. üzerindeki yolculuklar için standart ücretlendirme haricinde, gidilen her bir kilometre için 7 kuruşluk bir ödeme öngörülüyor.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada, kentlerde ulaşımın yurttaşlar için temel bir hak, belediyeler için de kamusal bir görev olduğuna dikkat çekilerek "Bu nedenle ulaşım hizmeti veren kamu kurumlarının bu hizmetten kâr elde etmesi beklenmez. Bu çerçevede ulaşım hizmetinin çeşitli kamu kaynaklarından sübvanse edildiği örnekleri de çoktur. Bu anlayışla bakıldığında İZBAN’da uygulamasının 15 Şubat’ta başlayacağı belirtilen yeni tarifenin İzmirli yurttaşlarımızın temel hakkı olan ulaşım hakkını kullanmalarında zorluklar çıkaracağı açıktır ve bu nedenle kamu yararına olmayan bu uygulamadan vazgeçilmelidir." dendi. 

Açıklama son zamanlarda İzmir trafiğinde yaşanan sıkıntılara da değinildi.

"Ulaşımda kullanılan uzun seferlerin yerine aktarma seferlerine geçilmesinin yanı sıra deniz ulaşımının kent ulaşımına sık seferlerle katkı sunamaması nedeniyle kent içi ulaşımın çok önemli bir yükü İZBAN’a yüklenmiştir. Ancak İZBAN’ın yükü o kadar artmıştır ki, kentin kuzey-güney hattında bulunan demiryolunu kullanan İZBAN günün hemen her saatinde yoğun olmakta, özellikle sabah ve akşam saatlerinde izdiham yaşanmakta, bu durum yurttaşlar açısından gün geçtikçe çileye dönüşmektedir. " denilen açıklamada yeni uygulama ile birlikte bir çok sorunun ortaya çıkacağı açıklandı. Buna göre İZBAN’a binerken ulaşım kartlarından en uzak mesafeye göre para çekilecek, yurttaşların indikleri istasyondan çıkarken geri yükleme validatörlerine kartlarını okutmalarıyla varsa geri yükleme sağlanacak. TMMOB açıklamasında bu uygulamanın hem girişte hem çıkışta validatörler önünde kuyruk ve karmaşa yaşanmasına ve kartlarını çıkışta unutkanlık vb. çeşitli sebeplerle validatöre okutamayan vatandaşların parasının haksız yere belediye kasasına gireceğinin altı çizildi.

Açıklamada son olarak "İstanbul, Ankara gibi sosyal belediyecilik iddiası olmayan, rantçı belediye anlayışının hâkim olduğu illerde uygulanan bu yöntemin sokakta yaşamayı seven insanlardan oluşan İzmir’e yakışmadığını düşünüyoruz.  TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesini kentlinin ulaşım hakkına, bütçesine, kent kültürüne zarar verecek ve kamu yararı olmadığı açık olan bu ücret tarifesinden vazgeçmeye, öğrenciler, işçiler, iktidarın politikalarıyla zaten ziyadesiyle yoksullaştırılmış kitlelerin üzerindeki ekonomik baskıya katkı sunmamaya davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi