Ankara’da 9 kişinin ölümü 86 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazasının ardından gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gerekse de TCDD yönetimi bir kez daha sorumluluktan kaçınırken, kazanın yaşandığı hattın güvenlik izleme işini yapan şirket tanıdık çıktı: Savronik Grup!

Sendika.Org'ta yer alan habere göre, raylı ulaşım alanında sinyalizasyon, tren bilgi ve magnet sistemleriyle ilgilenen şirket, bugüne dek TCDD’den çok sayıda ihale kaptı. Geçtiğimiz temmuz ayında Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği hattın sinyalizasyon işini de yürüten şirket, kazaya ve ölümlere karşın TCDD’den ihale kapmakta hız kesmedi.

ÇORLU TREN KAZASI BİLİRKİŞİSİ HEYETİ ÜYESİNİN TCDD İLE TİCARİ İLİŞKİSİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Şirketin skandalları bununla da sınırlı değil. Savronik Grup Yönetim Kurulu üyesi Sıddık Binboğa Yarman ile Savronik’in Çorlu’daki proje danışmanları arasında yer alan Mustafa Karaşahin, hem 2004’te Pamukova’daki kazaya ilişkin soruşturmada hem de Çorlu’daki kazaya ilişkin soruşturmada bilirkişi olarak görevlendirildi. İkili, her iki soruşturmada da hazırladıkları raporlarda kazadaki sorumluları akladı.

PAMUKOVA’DAKİ TREN KAZASINDA TCDD’Yİ AKLAYAN KARAŞAHİN ÇORLU’DA BİLİRKİŞİ OLDU

Savronik Grup’un taahhütlü raylı ulaşım projeleri şöyle:

İstanbul-Tekirdağ: Halkalı-Çerkezköy Arası Sinyalizasyon Malzemesi Temini Ve Montajı Yapım İşi ve Halkalı-Çerkezköy Km: 38+000-114+000 Arasında Enerji Sinyal FO ve Haberleşme Kabloları Serimi ve Kablo Kanalı Yapım İşi.

İstanbul: İstanbul Metrosu Kadıköy-Kartal Hattı Sinyalizasyon Sisteminin Yurtiçi Tedariki, Kurulumu, Testi Ve Devreye Alınması.

Ankara-Eskişehir: Yüksek Hızlı Tren Güzergâhı Güvenlik ve İzleme Sistemi.

Ankara: Ankara-Sincan Kuzey Hattı Demiryolu Projesi.

İzmir: İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi İşletme, Haberleşme ve Çiğli Depo Sinyalizasyon Sistemleri Temini Ve Montajı Yapım İşi (İZBAN).

İzmir: İZBAN Yolcu Bilgilendirme Sistemi.

İzmir: İZBAN II.

İzmir: Cumaovası-Tepeköy Hat Kesimine Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Sistemlerinin Tesisi.

Aydın-Denizli: Ortaklar-Denizli (Hariç) Hat Kesimi Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Projesi Yapım İşi.

Konya-Karaman: Konya (hariç)-Karaman-Ulukışla (hariç) Hat Kesimi Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Projesi.

Malatya: Malatya Kumanda Merkezinin Yenilenmesi, Yazılımın Güncellenmesi, Yol Boyu Sinyal Sistemlerindeki Modifikasyonların Yapılması ve Trengraf Yazıcılarının Değiştirilmesi İşi.

Edirne: Pehlivanköy-Uzunköprü-Hudut (Pityon) Hat Kesimine Elektrifikasyon Sistemlerinin Teçhiz Edilmesi Yapım İşi.

Editör: Haber Merkezi