İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Aralık 2016 tarihli oturumunda, hem İzmir’deki ulaşım ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılmış, hem de İZBAN için yeni bir ücretlendirme politikası belirlenmişti. Kentin ulaşım yükünün büyük bir bölümünü çeken İZBAN gün içinde milyonlarca İzmirliyi bir noktadan bir noktaya taşıyor. Ancak çoğu kez yolcuların uzun dakikalar boyunca durakta beklediği haberleri ile gündem olan İZBAN şimdi de 15 Şubat’ta hayata geçecek olan ‘Artı Para’ sistemi, halk dilindeki adıyla ‘gittiğin kadar öde’ modeli ile gündeme geldi.

KAFALAR KARIŞIK

İZBAN’da şuan uygulanan modele göre tam bilet 2.86 TL, öğrenci ve 60 yaş üzeri 1.65 TL ve öğretmen 2.20 TL ücret ödeyerek hat boyunca istediği noktadan başka bir noktaya ulaşabiliyordu.
Ancak 15 Şubat’ta hayata geçecek olan yeni ücret politikası, ilk biniş ücreti sonrası kilometre başına ek ödeme yapılmasını temel alıyor. İzmirlilerin kafasını karıştıran ve tepki gösterdiği durum ise bu noktada başlıyor. Yeni sisteme göre, İlk aşamada, yolcunun İZBAN’a biniş yapabilmesi için biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart’ında olması gerekiyor. İkinci adımda yolcunun turnikeden geçişi sırasında gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke edilecek. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta “Artı Para Makinesi” yardımıyla kartındaki blokajı kaldırırken sadece gittiği mesafeye ait olan ulaşım ücreti tahsil edilecek. Bu ücret, mevcut durumda olduğu gibi yine tam 2,86 TL, öğretmen 2.20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1,65 TL olacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak. Böylelikle İZBAN yolcuları gitmediği mesafenin ulaşım ücretini ödememiş olacak.

İMZA KAMPANYASI VAR

Birçok İzmirli hayat pahalılığının yanında gün içinde birden fazla kez kullandığı toplu taşımaya gelen zamlara ve yeni sistemdeki bilinmezlik ile kilometre başına para ödemeye karşı çıkıyor. Sosyal medya üzerinden birçok İzmirli duruma tepki gösterirken. Büyükşehir Belediyesi’ni geri adım atmaya yahut orta yolu bulmaya çağırıyor. Birçok Sivil Toplum Örgütü de hattı kullanan emekçilerin yeni sistemden olumsuz etkileneceğini belirtiyor. Zamlara ve yeni sisteme karşı imza kampanyası başlatan Türkiye Komünist Partisi‘nin (TKP) İzmir Kent Komitesi ise “Bir yerel yönetim kurumudur ve kamu hizmeti vermekle yükümlüdür. Toplumsal faydayı ve emekçi halkın çıkarlarını gözetmekle yükümlüdür” sözleriyle karşı çıkıyor.

Gazete 9 Eylül

Editör: Haber Merkezi