İzmir Banliyö (İZBAN) hattında başlatılan “artı para” sistemi uygulanmaya başladığı günden beri İzmirlilerin tepkisiyle karşılaşıyor. Normal ücreti 2,60 lira olan İZBAN hattında kullandığın kadar öde yöntemi ile yolculuk ücretleri 10,60 liraya kadar çıkabiliyor.

İzmir Halkevleri üyeleri “artı para” sistemine karşı Karşıyaka çarşıda bir araya gelerek İZBAN ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu’nu protesto etti.

İZYAYABAN İLE 'ARTI AYAKKABI'

“Halkevleri’nin 86. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle İZYAYABAN’nın açılışını bugün büyük bir coşkuyla Karşıyaka çarşıda açılışını gerçekleştiyoruz. Değerli İzmir halkının hizmetine sunuyoruz. İZYAYABAN parasız ulaşımın tek adresi, süresiz aktarma sistemi, mesafeye dayalı “artı ayakkabı ” uygulamasıyla tüm İzmir halkına hayırlı uğurlu olsun” diyen Halkevciler, karton kutulardan yaptıkları “toplu yürüyüş aracını” İzmirlilere tanıttı.

Halkevleri üyesi Uğur Göçmüş “Teknolojinin son harikası” cümleleriyle İZYAYABAN’ı İzmirlilere tanıtarak,  “Madem İZBAN artık pahalı, madem İZBAN gözünü cebimize dikmiş, bizlerde yaya olarak yolculuk ediyoruz. Yaklaşık 10 dakikada 50 metre yol geldik. Bu bizim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diyerek İzmirlileri İZYAYABAN’ı kullanmaya davet etti.

Göçmüş yaptıkları mizansenin amacını şu sözlerle anlattı: “İZBAN’a “artı para” adı altında gizli zam yapıldı. Bu zam yüzünden İZBAN’a binmek için gitmediğiniz yolun parasını vereceksiniz en fazla 10,60 liraya kadar yolculuk yapacaksınız. Bu İZBAN’da bir anda yapılan % 300’e varan bir zamdır. Bu zamın götürüsü sadece cebimize değil, bu zam daha fazla sıra, daha fazla zaman kaybı demek.”

ULAŞIMIN RANTA AÇILMASI

“Artı para” uygulaması ile ilgili açıklama yapan İzmir Halkevleri, “Bu uygulama ile sadece zam yapılmamıştır ayrıca gitmeyeceğimiz yolun parası da başlangıçta vatandaştan kesilmektedir” diyerek ulaşımın ranta açıldığını belirtti.

Açıklamada İzmir’de halen uygulanan 90 dakikalık ücretsiz aktarma uygulaması ile kartında para olmayanların yerine kart basma uygulamasının fiili olarak engellenerek, İzmirliler arasındaki dayanışmanın da rant uğruna engellendiği aktarıldı.

İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İzmir bir iki sallanır, sonra taşlar yerine oturur” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada ”Biz bu rant uygulamasına alışmayacağız. Bu ülkede insanlar işsiz olduğu için kendini yakarken, soyunurken biz alışmayız. İzmir AKP’li bir belediye gibi rant odaklı yönetilemez” denildi.

HALKIN TEMEL HAKLARI İÇİN

Halkevleri’nin 86. Kuruluş yıldönümünde yapılan açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi: "Bugün Halkevleri’nin 86. kuruluş yıldönümü. Halkevleri eşitlik, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yer alırken halkın temel hakları için de mücadele eder. Eğitim, sağlık ve ulaşım hakkı için sokağa çıkar. Bugün de ulaşım hakkımız için buradayız. Bu uygulamanın geriye çekilmesini; parasız, nitelikli, güvenli ulaşım istiyoruz. Herkesin de ulaşım hakkını savunmasını bekliyoruz.Artı para uygulaması halkın temel hakkı olan ulaşım hakkının ranta açılmasıdır. Bu uygulama ile sadece zam yapılmamıştır ayrıca gitmeyeceğimiz yolun parası da başlangıçta vatandaştan kesilmektedir. İZBAN girişlerinin yanı sıra çıkışlarda da kuyruk, yığılma demektir. Ayrıca aktarma hakkı ortadan kaldırılması da resmi olmayan, fiili olarak yapılan öğrencilerin, bakiyesi yetmeyenlerin yerine kart basma dayanışmasının da rant uğruna engellenmesidir.

Her gün güvenlikle yaşanan tartışmalar, gerilimler bu uygulamanın sonucudur. Aziz Kocaoğlu “İzmir bir iki sallanır, sonra taşlar yerine oturur” diyerek bu uygulamaya alışmamızı bekliyor. Ancak biz bu rant uygulamasına alışmayacağız. Bu ülkede insanlar işsiz olduğu için kendini yakarken, soyunurken biz alışmayız. İzmir AKPli bir belediye gibi rant odaklı yönetilemez.

Bugün Halkevleri’nin 86. kuruluş yıldönümü. Halkevleri eşitlik, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yer alırken halkın temel hakları için de mücadele eder. Eğitim, sağlık ve ulaşım hakkı için sokağa çıkar. Bugün de ulaşım hakkımız için buradayız. Bu uygulamanın geriye çekilmesini; parasız, nitelikli, güvenli ulaşım istiyoruz. Herkesten de ulaşım hakkını savunmasını bekliyoruz."

ÖĞRENCİLERDEN İZBAN'A ŞARKI

Öğrenci Kolektifleri üyesi gençler de kendi İZYAYABAN’ları ile Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeydi. Üniversitelilerin caddede slogan atarak yürümesine izin vermeyen polis, üniversitelileri gözaltına alacağını söyledi. Üniversiteliler de İZBAN’a yazdıkları şarkıyı Alsancak’taki sokak müzisyenleri ile birlikte söylediler.

İşte o şarkının sözleri:

90 dakika diye gösteriş yapan
Ulaşım ucuz diye bizi kandıran
Cebimizden çalıp cebine koyan
Sen kimin için çalışıyorsun İZBAN

Aliağa’dan çıkıp yola koyulan
Her defasında yine halk soyulan

Ulaşım hakkımıza blokaj koyan
Sen kimin için çalışıyorsun İZBAN

Editör: Haber Merkezi