İzmirliler için ayrı bir nostaljik değere sahip olan “eski Çeşme yolu”nun duble yol olacağı açıklandı. Karayolları Genel Müdürlüğü Türkiye’nin önemli yazlık ve dinlenme merkezleri arasında yer alan Karaburun ile Çeşme arasında 25 kilometrelik devlet yolu yaptırmak üzere bir ihale düzenledi. Buna göre, yeni yapılacak yolun, Karaburun yol ayrımından başlayarak 25 km-132 metre olarak yapılacağı, devlet yolu ihalesinin toprak tesviyesi, sanat yapıları, üst yapı ve başka işleri kapsadığı açıklandı. 6 Şubat 2018’de tamamlanan ihale ve bölünmüş yolun, 800 takvim gününde bitirilerek teslim edileceği iddia ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis'e taşıyarak Ulaştırme, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle bir önerge sundu. 

Bakan, yolun ihalesi yapılmadan bölgenin temel su kaynağı Çeşme Kutlu Aktaş Barajını etkileyecek ve baraj sahasına çok yakın bir yerde iki tane de asfalt fabrikası kurulmasına tepki gösterdi. Bu yola asfalt sağlayacak iki tane asfalt fabrikasından bir tanesinin ÇED onayının çıktığı, diğer asfalt fabrikasının da 26 Ocak 2018'den bu yana olumlu ÇED raporu beklediği iddialarını Meclis'e taşıyan Murat Bakan, bölgenin tarihi ve doğal önemine de dikkat çekti.

MURAT BAKAN SORDU:

Yapılacak olan bu yolun hemen paralelinde Türkiye'nin en modern ve 6 şeritli ilk otobanı bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk otobanı olmakla birlikte hala Türkiye'nin en az kullanılan otobanı olma özelliğine sahip bu yol mevcut iken ve aslında hiç bir ihtiyaç yok iken, doğanın tekrar tahrip edilerek Çeşme'ye yeni bir duble yol yapılmasının gerekçesi nedir?

Bu yola harcanacak milyarlık bütçe, çok daha fazla yol ihtiyacı olan başka bir bölgeye harcansa idi kaynaklar daha optimal kullanılmış olmaz mıydı?

Editör: Haber Merkezi