YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 etap şeklinde yapacağını duyurduğu Altınyol’u genişletme projesini,  Başkan Soyer’in seçim kampanyasında ‘kent içi trafiği rahatlatacak dokunuşlar’ şeklinde ifade ettiği projelerinden biri olarak duyurmuştu.

Şehir ve Bölge Plancısı Mehmet Penbecioğlu ise bu projeyi, “Doğruları takdir ettiğimiz gibi yanlışları da açıkça eleştirebilmeliyiz” diyerek eleştirdi.

‘SORUNU ÇÖZMEZ’

Altınyol'u genişletmenin, İzmir'in kent içi ulaşım sorununu çözmeyeceğini dile getiren Penbecioğlu, “ Bu tür müdahaleler çözümün değil, sorunun bir parçasıdır. Sürdürülebilir kent içi ulaşımda doğru yaklaşım, özel araca dayalı ulaşım arzını arttırmak değildir. Aksine temel amaç, talebi sürdürülebilir projelerle yönetmek olmalıdır. CHP 2019 Yerel Seçim Bildirgesi’ndeki kent içi ulaşım politikası, sürdürülebilir ulaşım ilkeleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Altınyol'u genişletmek, bildirgede yer alan ve tüm belediyeler için bağlayıcılığı olması gereken ulaşım politikasına da tamamıyla zıttır.” dedi.

‘DENİZ YOLU VE RAYLI SİSTEM GÜÇLENDİRİLMELİ’

Kentin ulaşım ve arazi kullanımının bir bütün olduğunu vurgulayan Penbecioğlu, “Üst ölçekli kent planı ile bütünlük oluşturan bir ulaşım master planı olmadan; bu türden yerel/parçacıl müdahaleler, sorunları çözmez. Aksine, bunlar uzun erimde sorunları büyütür. Yapılması gereken deniz yolunu ve raylı sistemi güçlendirmektir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi