Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ağustos ayı olağan üçüncü meclis oturumu İBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Toplu ulaşımdaki yeni tarife hakkındaki önerge Meclis’te oy çokluğuyla kabul edildi.

ULAŞIMDA YENİ TARİFE

Belediye sınırları içerisinde hizmet veren toplu ulaşım araçlarında uygulanacak olan Toplu Ulaşım Tarifesinin belirlenmesine yönelik, 05/08/2022 tarihli UKOME Olağanüstü Genel Kurul Kararı doğrultusunda alınan Toplu Ulaşım Fiyat Tarifesi oyçokluğu ile uygun bulundu. Buna göre yeni tarife de belirlendi; A Tarife kapsamında 6,50 TL olan tam biniş ücreti, 7,50 TL’ye çıkarıldı. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL’den 2,50 TL ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruştan 2 TL’ye çıkarıldı. Öğrenci biniş ücreti de 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltildi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 5,60 TL’den 6,46’ya çıkarıldı. Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulaması devam edecek. Aynı şekilde, 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş hizmeti verilen Halk Taşıt uygulaması da sürecek.

‘BU HAKKA SAHİPTİR’

AKP Grubu ulaşıma zam kararının hukuksuz olduğunu savundu. Konuya ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, şunları söyledi: “Bu halk Büyükşehir Belediyesi’ne bütçe yapma hakkı vermiştir ve bütçe gelir ve gider kararlarından oluşur. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bütçe yapma yetkisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ama bu gelirlerinden en önemli kalemi olan bilet satış fiyatlarını meclis değil idari bir birim mi belirleyecek? Ocak 2022’den bu yana enflasyon resmi rakamlara göre, açıklamadan önce Saray’dan icazet alınan rakamlara göre 78, bu tarihten bu yana akaryakıta gelen zam oranı yüzde 102… Bütçe yetkisine sahip Büyükşehir Belediyesi gelir kalemlerinden birisini belirleme hakkına sahiptir.”

Editör: Haber Merkezi