GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde, tepkilere rağmen İZBAN’da hayata geçirilen, Artı Para uygulaması, bu ulaşım aracını kullanmak zorunda olanları zorlamaya devam ediyor. Tepkilere rağmen hayat geçirilen uygulamanın devam edip etmeyeceği ise merak konusu. Her binişte en uzak mesafenin parasını ödemek zorunda kalan yolcular, indiklerinde artı parayı geri alsa da, kentkarttan her zaman yüksek ücret kesilmesi, geçinmekte zorlananlara büyük zorluk yaşatıyor.

Uygulamanın hayata geçirileceği kamuoyuna duyurulduktan sonra çok sayıda kurum, İZBAN istasyonları önünde binlerce imza toplamıştı. Birleşik Haziran Hareketi, TKP, emek ve demokrasi güçleri topladıkları imzalarla basın açıklamaları yapmış, TKP konuyu yargıya kadar taşımıştı. Aziz Kocaoğlu ise gelen eleştirileri “Gittiğin kadar öde tarifesinin daha adil, daha doğru, daha hakkaniyetli olduğunun ve hizmetin daha adil dağıtıldığının bilinmesi taraftarıyım.” diye yanıtlamıştı.

SOYER’DEN SES YOK

Eski başkan döneminde başlayan uygulamaya Tunç Soyer döneminde ne olacağı merak konusu. Aşkla İzmir sloganıyla seçim çalışması yapan Soyer’in ilk icraatları ulaşımda halk taşıt uygulaması ve baykuş çalışması oldu. Ancak Tunç Soyer’in şehirdeki ulaşımın bel kemiği İZBAN’daki Artı Para uygulamasına dair hiçbir söz söylememesi dikkat çekiyor. Tepeköy-Aliağa arasında öğrenciler için ilk binişte 6.05 TL, tam kart kullananlarda ise 9.80 TL bloke ediliyor.

GİZLİ ZAM ELEŞTİRİSİ

Tartışmalarla başlayan uygulamanın ilk günlerinde neredeyse olaysız gün yoktu. Tepkili öğrenciler, turnikelerden ücret ödemeden geçmek isteyince güvenlik personeli ile sorunlar yaşanmış, karakola kadar giden şiddet olayları meydana gelmişti. Ulaşıma gizli zam yapıldığını söyleyen yolcular, bazen karttaki tek binişlik ücretle gitmek zorunda kaldıklarında İZBAN’ı kullanamayacaklarını anlatmaya çalışmışlardı. Yolcu trafiğinin yoğun olduğu saatlerde özellikle bazı istasyonlarda yaşanacak yoğunluk nedeniyle blokaj kaldırılmasında oluşacak kuyrukların, yolculuk kalitesini düşüreceği eleştirileri de dikkate alınmamıştı.

ÖĞRENCİLER İZBANI UNUTTU

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinden Nazlı Can Özdemir Özdemir, artı para uygulaması nedeniyle İZBAN’ı çoğu zaman kullanamadıklarını söylüyor. Özdemir “İZBAN’ın avantajlarından çok dezavantajları oluyor ne yazık ki. Buca da ikamet eden öğrenciler için İZBAN kullanışlı, her yere gidebiliyoruz ama bloke edilen para cebimizde çoğu zaman olmuyor. O parayla genellikle çok yemek yemeğe çalışıyoruz. Son 2 yıldır her şeye yapılan zamlar, eğitim hakkımıza büyük engeller çıkarıyor. Artı Para uygulaması başladığından beri, gideceğimiz yere otobüsler arası aktarma yaparak gitmeyi tercih ediyoruz. Aktarma yapmak zaman kaybına yol açsa da, buna mecbur kaldığımız zamanlar çok oluyor.” diye anlattı.

DAVA SÜRÜYOR

Uygulamanın kaldırılması için dava açan TKP İl Başkanı Savaş Sarı’nın talebi, başka bir vatandaşın da açtığı davayla birleştirilmişti. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde birleştirilen iki dosyada, mahkeme ‘hukuka aykırılık olmadığı gerekçesiyle…’ davanın reddine karar verdi. TKP, Eski İl Başkanı Savaş Sarı üzerinden açtığı davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Sarı’nın avukatı Barış Özbay, açtıkları davada yargı yolunu sonuna kadar kullanacaklarını, uygulamanın yarattığı mağduriyetlerin son bulmasını istediklerini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi