Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier geçtiğimiz haftalarda Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştü. Varşova’da gerçekleşen görüşmede Ukrayna’ya destek verilmesi de görüşüldü.

Voice of America (VOA), Amerika’nın sesi radyosu, önemli bir yayın organı. VOA Türkçe haberleri bölge siyaseti açısından önemli mesajlar veriyor. Bu kez mesaj Ukrayna ile ilgili.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Almanya Cumhurbaşkanını Kiev’e beraber gitmek konusunda ikna etmiş ve birlikte giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'ye destek verelim demiş.

Andrzej Duda, bu kararı Vladimir Zelenski'ye telefonla iletmiş, Avrupa Birliği adına size büyük desteği göstermek istiyoruz demiş. Ancak Duda’nın aldığı yanıt onu şaşırtmış. Vladimir Zelenski, Duda'yla yaptığı telefon konuşmasında Alman Cumhurbaşkanı‘nın gelmesini reddetmiş ve “Steinmeier gelmesin. Gelirse kabul etmem, bir araya gelmem. Diğer Cumhurbaşkanları gelebilir” demiş.

VOA Türkçe diyor ki, “Ukrayna'nın Berlin Büyükelçiliği'nden yapılan bir açıklamada, Zelenski'nin tavrı doğrulandı ve Steinmeier'in eskiden Rusya ve Vladimir Putin ile olan ilişkileri, ziyaretin geri çevrilmesine neden olarak gösterildi. Bir Ukraynalı diplomat, “Hepimiz Steinmeier'in Rusya ile yakın zamana kadar çok sıkı bağları olduğunu biliyoruz. Şu anda kimse Steinmeier'i Kiev'de görmek istemiyor. Bu yaklaşım ileride belki değişebilir” şeklinde bir değerlendirme yaptı.”

Oysa Almanya Cumhurbaşkanı 12 Nisan günü Der Spiegel’e verdiği röportajda tüm soruları açık açık yanıtladı.

Steinmeier, cumhurbaşkanı seçilmeden önce, Şansölye Angela Merkel'in altında dışişleri bakanı olarak görev yapıyordu ve 2001'den beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i tanıyordu. Putin, 2001 yılında Almanya parlamentosunun alt meclisinde milletvekillerine Almanca seslendi. Steinmeier bu konuşmanın Moskova ve Berlin arasında daha iyi ilişkiler için umut verdiğini söyledi.

Steinmeier’e göre, 2001 yılındaki Putin'in, şu anda acımasız, yerleşik bir savaş çığırtkanı olarak deneyimlediğimiz 2022 Putin'iyle hiçbir ortak yanı yok.

Almanya Cumhurbaşkanı bu değişimi saptama konusunda şöyle diyor; “Ekim 2017'deydi. O ziyaret sırasında Putin ile tekrar görüştüm. Soğuk bir sohbetti. Batı'ya ve özellikle ABD'ye düşmanlık, onun egemen ideolojisi haline gelmişti. Bu son derece acı bir farkındalıktı.”

Evet, bu saptama önemli. 2001 yılında Almanya Federal Meclisinde, Putin kendi ifadesi ile Goethe, Schiller ve Kant'ın dili olan Almanca konuşuyordu. Putin’in temel mesajı, özgürlük ve demokrasi yolunda Almanya ve Avrupa'ya katılmak istediğiydi, diyor Stenmeier. Stenmeier’in Der Spiegel’e verdiği röportaj uzun ama çarpıcı noktaların bir kısmı bunlar.

2001 Yılında “özgürlük ve demokrasi yolunda Almanya ve Avrupa'ya katılmak isteyen” Putin ile 2107’de “egemen ideolojisi Batı'ya ve özellikle ABD'ye düşmanlık” olan Putin.

Putin özgürlükçü noktadan savaşçı noktaya nasıl geldi? Kendisi mi bunu planlıyordu veya bu noktaya getirildi mi?

Siyaset öyle bir şey ki, arka planında olanları kestirmek kolay değil. Stenmeier, Putin’İ savaş çığırtkanlığı ile suçlar ve geçmiş hatalarını kabul ederken, Vladimir Zelenski “sen ekiden ona sarıldın, sakın ülkeme gelme” diyor. Peki ona bunu kim söyletiyor.

Avrupa’yı adım adım ateşe itenler kimler? Avrupa’nın yanışından kimin çıkarı olur?

Tarihini bilmeyen geleceğini kuramaz.