Yazının başlığını okuyan herkes Türkiye Otomobil Tarihi ile ilgili bir takım bilgiler paylaşacağımı zannedebilir ama yazının konusu bu değil. Zaten bu konuda, Türkiye'de bilgi paylaşabilecek sadece bir kişi var! Hafta içi akademisyen bir arkadaşım aradı; Bakırçay Üniversitesi'nin Tarih Bölümü/ Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı’nda Dr. Öğretim üyesi kadrosu için verilen ilanda aranan özellikleri bir inceler misin dedi?

Neden, hayrola dedim?

Sen bir incele dedi!

İlgimi çekti ve inceledim.

Bakırçay Üniversitesi Tarih Bölümü, Dr. öğretim görevlisi kadrosu için ilana çıkıyor ve bu kadroya sadece bir kişi alınacak. Aranan özellikler arasında; "Türk otomobil tarihi" konusunda çalışmış olmak var. Otomobillere ilgisi olan biri olarak; "bu konuda çalışma var mıymış yahu" dedim. Google’a girip basit bir arama yapınca Türkiye'de bu konuda bir çalışma yapan ve bu kadroya uygun olan sadece tek bir kişi olduğunu gördüm. 15 Temmuz 2016'daki FETÖ'cü darbe girişiminin ardından 667 sayılı KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi'nin yerine kurulan Bakırçay Üniversitesi'nin 27 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan Dr. öğretim üyesi ilanının "açıklamalar" kısmında yer alan ibarede aranan özellik Türkiye'de sadece bir kişide var.
Bence üniversite ilana biz falanca kişiyi bu kadroya alacağız diye ilana çıksa daha temiz bir iş yapmış olurdu.
***
Sevgili dostum CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir hafta içi yerel basına verdiği demeçle bu konuya şu sözlerle dikkat çekti; ''Bu iktidar döneminde adrese teslim ihalelere, adrese teslim atamalara, adrese teslim ilanlara alıştık. 2020 Türkiye’sinde bilgi üretmenin en büyük kamu hizmeti olması konusunda diğer kamu kurumlarına yol gösterici olması gereken üniversiteler, iktidar kadrolarının arka bahçesi konumunda. 15 Temmuz 2016'daki FETÖ'cü Darbe Girişimi'nin ardından 667 sayılı KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi'nin yerine kurulan Bakırçay Üniversitesi'nin 27 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan öğretim üyesi ilanının "açıklamalar" kısmında yer alan ibareler kadrolaşmanın üniversitelere net bir yansımasıdır. Tarih Bölümü / Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı'nda Dr. Öğretim Üyesi kadrosu için verilen ilanda aranan özellikler kısmında "Anma törenleri, Türk otomobil tarihi, Türkiye’deki siyasi partiler ve liderleri ile basında darbeler konularında çalışmalar yapmış olmak" şeklindeki ibareler adrese teslim ilanın adı konmamış halidir. Google'da yaptığım kısa bir araştırma neticesinde ilanda aranan şartların S.A. isimli kişiyi işaret ettiğini gördüm.
Daha yeni kurulmuş bir tarih bölümünde, temel ve genel çalışmaları yapmış akademisyenleri kadrolarına almak için ilan vermesi gereken yönetim, sanki T.C Otomobil Tarihi, Tören Tarihi dersleri açacakmış gibi akademisyen arıyor. Elbette ki tarihimizde bu konularda yapılan tüm çalışmaları bilmemiz faydalıdır. Ancak bu alanlar daha çok yüksek lisans ve doktora programlarına tez konusu olabilir. Kısacası bu konulara ait derslerin fakültede açılması üniversite kurumunun işlevsel pratiğine aykırıdır.
İlanın, rekabeti ve liyakati engelleyici bir nitelik taşıdığını, bunun fırsat eşitliği ilkesine gölge düşürdüğünü, Profesörlerden kurulu olan YÖK'ün bu tür ilanları hassasiyetle incelemesi gerektiğini düşünüyorum. Bilimin ve bilginin patlama yaptığı bu çağda bilim insanı olmanın peşkeş çekilmemesi gerektiğine inanıyorum"
***

Ben de bu ilanın takipçisi olacağım ve sonucu bu köşede paylaşacağım.
Bakalım bu konuda YÖK ve üniversite yönetimi ne diyecek?