YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE- 1992 yılından beri işletilen ve Türkiye’nin ilk düzenli katı atık depolama alanı olan Harmandalı Depolama Alanı, İzmir’de plansız kentleşmenin en önemli sorunlarından biri haline gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi kuracağı tesisle, alanda rehabilitasyon çalışmaları yaparak bölgenin ağaçlandırılması, koku ve görüntü kirliliğinin sonlandırılmasını, atmosfere yayılan gazdan elektrik üretilmesini hedefliyor. Projenin tanıtımının yapıldığı basın toplantısına Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve bürokratlar katıldı.

‘İZMİR’E YENİ BİR ENERJİ GELİYOR’

İzmir’de vahşi depolama yapıldığı yönünde algı oluşturulduğunu ancak gerçeğin öyle olmadığını söyleyen Soyer, “100 gün sonra 160 bin megawatt elektrik üretmeye başlıyoruz. 100 gün sonra burası ekolojik ve ekonomik bir İzmir vahasına dönüşüyor. Bambaşka hikayenin burada yazılmakta olduğunu ve bunun sonuna gelindiğini anlatmak için toplandık. İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu hem temiz bir enerji hem dışa bağımlılığımızı azaltan ucuz bir enerji. İzmir’in iftihar edeceği bir üretim tesisi olacak. Sızıntıyı önleyecek düzenlemeler, kanal düzenlenmeleri, bölgenin ağaçlandırılması büyük ölçüde tamamlandı. İzmir’e yeni bir enerji gelecek. Bu enerji bugüne kadar yaratılan algının değişmesine de imkan verecek. İzmir iftihar edeceği, gelecek nesillere bırakacağı bir tesise kavuşacak.” diye konuştu.

‘ÇÖPÜ AYRIŞTIRMAYI ÖDÜLLENDİRECEĞİZ’

Çöpü ayrıştırarak toplama alışkanlığının bir kültür meselesi olduğunu belirten Soyer, “ Bunun için sürekli bir eğitim planlıyoruz. Pilot uygulama başlatacağız ve çöpü ayrıştırmayı ödüllendireceğiz. Bütün şehre bunu uygulamayı düşünüyoruz. Bu adeta eğitim ve kültür programı, çok önemsiyoruz. Aynı zamanda buradaki maliyeti düşürecek ve daha yaygın bir temizlik sağlayacak. Bütün hikayeyi birbirine bağlıyoruz. Tek bir tesisle bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çocukların okulda, evde çöp ayrıştırmasından başlayan bir süreci başlatacağız. Bu onun ilk adımı olacak” açıklamasında bulundu.

‘BELEDİYE SENEDE 12 MİLYON TL KAZANÇ ELDE EDECEK’

Harmandalı tesisindeki çalışmaların sonuçlarını gördükten sonra yeni çalışmaların ne olması gerektiği konusunda yeniden düşünme imkanı bulacaklarını söyleyen Soyer, “3 ayrı noktada daha proje yapmamız gerekebilir. Büyük ihtimalle, toplama ve ayrıştırma tesisi kurulacak. Yamanlardan vazgeçilip vazgeçilmemesi meselesi kapasitenin kullanılmasıyla alakalı bir durum” dedi. Belediyeden kaynak çıkması değil pay alacak şekilde ihale gerçekleştirildiğini dile getiren Soyer, “Bu belediyemiz için büyük bir kazançtır. Senede en düşük 10-12 milyon lira civarında gelir elde edilecek. Burada elektriği üreten firma bunu TEDAŞ’a satacak, bizde yeri vermiş olduğumuzdan dolayı gelir elde edeceğiz. Avrupa’da çöp ithal edip enerji üretiyorlar diye gıpta ederdik. 100 gün sonra İzmir’in böyle bir uygulamaya başlayacağını bilmek gurur veriyor. Kentin havasını temizlemek, belediyeye gelir elde etmek, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak gibi sebeplerden dolayı nereden baksanız bayram yapacağımız bir haber bu. ”ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İN ENERJİ KAYNAĞI TUNÇ BAŞKANIMIZDIR’

Konuyla ilgili bir diğer açıklamayı ise Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yaptı. Çöpün eskiden sorun olduğunu, şimdi ise alternatif enerji kaynağına dönüştüğünün söyleyen Gümrükçü, “Başkanım İzmir’e yeni bir enerji kaynağı geldiğini söyledi ama İzmir’in en büyük enerji kaynağı Tunç Başkanımızdır. Çiğli geliştirilme arzusunda ve şehrin yeni merkezi olabilecek bir bölge. Çiğli Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gücü birleştiğinde, Çiğli yeni kent merkezi haline getirebiliriz. Sayenizde bundan sonra çöp kokusu çekmeyeceğiz” dedi.

Proje İzmir’e neler kazandıracak?

  • Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salınımı bitecek. Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek.
  • Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde tamamen kapalı bir alanda kurulacak Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
  • Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeriuçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi veHarmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.
  • Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.
  • Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.
  • Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yemyeşil bir vadi kazanacak.
Editör: Haber Merkezi