Tarihin büyük ustası Halikarnasoslu Heredotos, Amazonların Yunan dilindeki Oiorpato sözünden türediğini yazmıştır. Kelimenin anlamı '' Erkek öldürenler '' demektir. Heredot, Strobon, İkonomos, Amazonlardan güçlü ve acımasız kadınlar olarak bahseder.

İzmir ve Efes'in isimlerinin Amazonlardan geldiği, bir çok kaynakta yer alır. Elektdilerin, Amazonları yendiği ve kralları These'in Amazon Kraliçesi Smyrna ile evlenerek, şehre onun adını verdiği de söylenceler arasındadır.

İZMİR, HER ZAMAN KADIN KİMLİĞİ İLE ANILMIŞTIR

İzmir'in, tarihsel süreçte aldığı isimler, "Zmirna,Smirne, Simire,Semire, Lesmire, Lesmirr, Ksimire, Siniros, Mirina, Samorna, Simira, Zmirna, Zimirra, İsmire, Yezmir gibi kadın adlarıdır. Baştaki '' İ '' harfinin, eski İyon dilinin, isimlerin başına getirdiği ek olduğu bilinmektedir. Antik Yunan kayıtlarında, hem Bayraklı'daki yerleşme, hem de Ephesos "Smurne"adı ile anılıyordu.

Kimi efsanelerde, sağ memelerini, ok atmak için kestikleri yazan Amazonların, sadece kadınlardan oluşan güçlü bir kavim olduğu gerçeğini herkes kabul etmiştir. Tarihi bulgularda, tüm Amazon kadınlarının, iki memesinin de sağlam olarak tasvir edildiği görüldüğüne göre, tek memeli kadınlar efsanesini fanteziden ibaret kabul etmek gerekiyor. Eski yazıtlarda, '' Ay' ın kızları '' diye bahsedilenlerin de Amazonlar olduğu düşünülmektedir.

İzmir'den, Giresun ve Sinop'a kadar uzanan bir coğrafyada yaşamışlardır.

At sırtında, ters binerek bile, ustaca ok attıkları yazılan bu kadınların '' Labrysl '' adı verilen çift ağızlı küçük bir baltayı da ustalıkla kullandığı söylenir.

AMAZONLARIN SEVİŞTİĞİ ERKEKLER

Amazonların da çoğalmaya ihtiyaçları vardı. Kimi efsaneler, hamile kalmak için seviştikleri erkekleri öldürüldüklerini yazsa da, daha gerçekçi olan anlatılar Truvalı erkeklerle sevişip hamile kalmış olmalarından bahseder. Kız çocukları kendileri alıyor, erkek çocukları Truva kentine veriyorlardı. Bu yüzden Truva savaşında yer aldılar. Anadolu'yu istila etmek için gelen Mekadon ordularıyla, Yunan kuvvetleriyle savaştılar. Anadolu kendi evleriydi. İstilacılara karşı savundular. Düşmanın, kendi üstlerine gelmesini beklemeden, güçlü istila ordusuna karşı Truva'nın yanında savaşa girmeleri, kendi çocuklarının da bu şehirde olmasından kaynaklanmıştır.

Amazon Kraliçesi Penthesileia, Truva savaşına katılan Amazonlara komutanlık yapmıştır. Truvalıların en iyi savaşçısı olarak bilinen Akhilleus ile savaşan Penthesileria' dır. Akhilleus, bir askerinin Kraliçeyi şaşırtmasından faydalanarak, onu mızrakla öldürmüştür.

Ainiaan, Antiope, Asteria, Cleite, Helene Turuva savaşına katılan Amazon komutanlarının isimleridir.

Truva ile Smyrna arasındaki güçlü bağlar, akrabalığın dışında, savaşta aynı saflarda olmaya dayanmaktadır.

Truva, Smyrna' nın eniştesi olur.

- - - - -