Yazıma başlarken belirtmek isterim ki  her bireyin sahip olduğu hakları bilmesi ve özellikle bu sahip olduğu hakları etkin bir şekilde kullanabilmesi, bireyin hayat standartlarını yükselten önemli bir faktördür.

Bu yazının, birazdan bahsedeceğim konularda mağdur olan vatandaşın haklarını bilmesi ve hak arayışında yardımcı olmasını dilerim.

Araç sürücüsü veya araç sahibi olarak trafikte yaşadığımız kazalarla ilgili haklarımızı ne kadar biliyoruz?

Maalesef ki araç sahipleri, her sene zorunlu olarak yaptırdıkları ZMMS (Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası) yani Trafik Sigortası Poliçelerinin içeriğini, bu poliçelerin trafikte meydana gelen karşılıklı kazalarda ne gibi zararları karşılamayı taahhüt ettiğini tam anlamıyla bilmiyor.

Genel kanı bu poliçelerin, sadece araçta meydana gelen maddi hasarı tazmin etmekle sınırlı olduğudur.

Fakat; trafiğe çıkan her aracın zorunlu olarak yaptırdığı trafik sigortası poliçesi, maddi hasarın ötesinde bu maddi hasardan kaynaklanan, araçtaki değer kaybı tazminatını da ödemeyi taahhüt eder.

Peki nedir değer kaybı?

Değer kaybı, teknik ve hukuki terimlerden uzak en yalın anlatımıyla,

Aracınızın kaza yapmadan önceki piyasa değeri ile aracınızın kaza sonrasında bu kazanın aracın tramer kayıtlarına işlemiş halindeki piyasa değeri arasındaki farktır.

Bir başka deyişle;

Araç sahibi için, bu kaza hiç olmasaydı aracının satışından elde edeceği maddi kazancı ile aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp onarılmasından sonraki durumda satışından elde edeceği kazancı arasındaki farktır.

Yasalar, araç sahiplerinin kusur durumuna göre, bu bahsedilen iki durum arasındaki farktan dolayı uğranılan zararın giderilmesi konusunda araç sahiplerini koruyor.

Bu tazminatı talep etmek için, zarar gören sürücünün zararı öğrenmesinden itibaren iki yıllık zamanaşımı süresi mevcut yani bu süreyi gözden kaçırmamakta fayda var.

Aracınızda oluşan değer kaybı tazminatını kimden ve nasıl talep edebilirsiniz?

Burada araç sahibinin önünde üç yol var; sigorta şirketi, karşı araç sürücüsü ya da karşı araç ruhsat sahibi. Bugün burada en çok tercih edilen ve birazdan bahsedeceğim nedenlerle, en kısa ve pratik yol olan sigortaya başvuru ve tahkim yolunu anlatacağım.

İlk aşama olarak sigortaya başvuru şartı.

Aracınızın değer kaybını sigorta şirketinden talep edecek iseniz hukuki uyuşmazlık çözüm yollarından birine başvurmadan önce yapmanız gereken şey değer kaybı tazminatınızı talep ettiğinize dair sigorta şirketini bilgilendirmektir.

Sigorta şirketine ister mail yolu ile isterseniz de posta yolu ile başvuru yapıp değer kaybı talebinizi içerir dilekçe ile başvurmanız ve sigorta şirketine 15 günlük yasal süresi içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde hukuki yollara başvuracağınızı bildirmelisiniz.

Başvuru aşaması sonrası ikinci aşama ise tahkim aşaması.

Sigorta anlaşmazlıklarında tahkim yolu, vatandaşlar ve sigorta kuruluşları arasındaki uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak adına yasal dayanağını sigortacılık kanunundan alarak hukuk sistemimize kazandırılmıştır.

Bu düzenleme ile,  adli yargının iş yükünü hafifletmek amaçlanmıştır.

Sigorta Tahkim Komisyonu işleyiş olarak temelde bir mahkeme gibi uyuşmazlığı inceler ve hüküm verir, mahkemelere göre en büyük avantajı ise uyuşmazlıkların, 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde karara bağlanmasıdır. Ve bu kararlar ilam niteliğinde belge olması sebebi ile icra yoluna başvuruyla alacağın kolayca tahsil edilebilmesini sağlar.

Bunun yanında Sigorta Tahkim Komisyonu’nda uyuşmazlık, sigorta alanında uzman hakemler tarafından incelenir.

Ayrıca dava yoluna kıyasla daha az başvuru ücretinin olması, yüksek yargılama giderlerinden çekinmeden vatandaşın hakkını aramasına yardımcı olur.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru için nereye gitmeliyim?

Sigorta Tahkim Komisyonu, 2022 Ocak ayı itibarı ile fiziki başvuruyu kaldırmıştır.

Tüm başvuruları http://www.sigortatahkim.org/ adresinden online platform üzerinden almaktadır.

Bu platformda yer alan online başvuru formunu doldurmak ve online başvuru aşamasındaki tüm adımları eksiksiz tamamlayarak geçerli bir başvuru oluşturabilirsiniz.

Sigorta uyuşmazlıkları için tahkim yolu, sadece araç değer kaybı tazminatı için değil, trafik kazası sonucu haksız ve hukuka aykırı olarak maddi veya bedeni zarara uğrayan her kişinin, sigortalardan kaynaklı tazminat taleplerinde başvurabileceği bir yoldur.

Bu süreçte kişi kendi imkanları ile başvuru yapabileceği gibi süreci iyi bilen ve takibini kolayca sağlayabilecek bir avukat yardımıyla da haklı alacağına kavuşabilir.

Editör: Duygu Kaya