İlçelere mercek tutan yazı dizisinin üçüncüsünde Torbalı’yı ele alıyorum. Önceki yazılarımda belediye başkanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) Cumhuriyet Halk Partisi’ne(CHP) geçen Bayındır’ı, tam tersi yönde değişim olan Kemalpaşa’yı yazdım. Şimdi Torbalı’yı ele alırken karşımıza Demokratik Sol Parti etkisi çıkıyor.

2009 seçimlerinde CHP’den yana oy kullanan seçmenler Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi’nde çoğunluğu sağlamışlardı. Demokratik Sol Parti’nin bir anda İzmir genelinde gösterdiği adaylar aslında CHP’den küskün olarak ayrılanlar oldu. Durum böyle olunca seçim sonuçlarını analiz ederken parametreleri güncellemek gerekti.

Bayındır ve Kemalpaşa’da etkisi görülmeyen DSP, Torbalı’da CHP’ye seçimi kaybettirdi dersem yanlış olmaz. DSP’nin ve HDP’nin oy toplamı Belediye Başkanlığı’nda 12.112 ve Belediye Meclis Üyeliğinde ise 11.607 olarak sandıklara yansımış.

Toplam oy kullanan seçmen sayısına göre değerlendirdiğimizde CHP, oyların %31,7’sini, AKP ise %33,2’sini alırken DSP ve HDP toplamı tüm oyların %13’ünü oluşturuyor.

Oylar Bölündü

Sosyal demokrat ve sol eğilimli siyasi partilerin toplam oyu tüm oyların %45’e kadar yükselirken adayların dağılması sonucu az farkla da olsa AKP’nin adayı Torbalı’da ipi göğüsledi.

Torbalı’da Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği oy oranları arasında büyük farklılık görülmüyor. DSP’nin başkan adayına oy veren seçmenler aynı zamanda Meclis Üyelerine de oy vermiş durumda.

Torbalı, köyleri yoğun bir ilçemiz olduğundan 2009’dan 2014’e giderken köylerin mahalleye dönüşmesi de bir parametre olarak karşımızda. Öyle ki 2009’da 256 sandıkta oy kullanılan ilçemizde, 2014 seçimlerinde 362 sandık kuruldu.

İlçe Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile Meclis Üyelerine oy kullanmayan köyler, mahalleye dönüştükleri için 2014 seçimlerinde oy kullandılar.

Aday Belirleme Yöntemleri

Buradan hareketle 2019 yerel seçimlerine giderken aday belirleme süreçlerinde tabanın sesini duymak önem taşıyor diyebilirim. İzmirlilerin yerel seçimlerde oy verirken adayın profiliyle ilgilendiğini, 2009 ve 2014 seçim sonuçlarını yan yana getirdiğimizde görebiliyoruz.

Aday belirlemek birkaç aşamada yapılmalıdır. İlçe örgütünün ne söylediği ana gündem olurken aynı zamanda üyelerin ve halkın nabzını iyi tutmak gerekiyor. CHP Torbalı’da 2014’te aday belirlerken bir aşamayı kaçırmış gibi görünüyor. Amaç, yerelde halkın en fazla temsille yönetilmesini sağlayabilmek olmalıdır. Tüm seçmen sayısını %100 olarak düşünürsek şu an Torbalı Belediye Başkanı’nın aldığı oy oranı %31 oluyor. Yani, Torbalı’da sadece 3 kişiden 1 kişinin verdiği oy Belediyede ve Belediye Meclisi’nde temsil ediliyor. Tüm siyasi partilerin, demokrasiyi işlevsel hale getirmek için üzerine büyük sorumluluk düşüyor. Yerelde, önemli olanın halkın en yüksek temsilinin belediyelerde sağlanması olmalı.

Yerel seçimlerde politikaları birbirine yakın olan siyasi partiler hükümet-muhalefet ikilemini de göz önünde bulundurarak aday göstermeliler çünkü son tahlilde kaybeden yine halk oluyor.