İnternetin hayatımızda yaptığı devrim, olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Reel olarak yaşadığımız birçok konu olayın doğası gereği sanal ortama taşındı. Bunların başında ticaret geliyor. İnternet ortamında sayısız sanal pazarlar oluştu. Var olan sektörler kendini dijital pazarlamanın kurallarına göre yeniden düzenledi. Pandemiyle birlikte gıda ürünleri başta olmaz üzere, tüm ihtiyaçlarımızı sanal alışveriş sitelerinden karşılar duruma geldik. Mevcut yeni durum karşısında fiziksel hırsızlık, kendi evrimini sanal hırsızlık olarak tamamladı. Siber suçlar karşısında, siber güvenlik kavramı önem kazanmaya başladı.

Sosyal medya sitelerinin toplumun her katmanında yaygınlaşması ve özellikle de Instagram’a olan ilgi “hesap hırsızlığı” kavramını da ortaya çıkardı. Türkiye’de 40 milyonun üstündeki Instagram kullanıcısı siber hırsızların özel ilgi alanı oldu. Özellikle ünlü isimler ile işletme hesaplarını hedef alıyorlar. Şifrelerini edinip, büyük miktarlarda paralar istiyorlar. Siber hırsızlar, hesap sahibi kişileri mağdur etmek, dolandırmak veya fidye almak için çeşitli yöntemler kullanıyor. En çok kullanılan yöntem ise, “Instagram Telif Hakkı İhlali”… “Telif hakkı ihlali kurallarımıza aykırıdır! Hesabınız 48 saat içinde kalıcı olarak silinecektir. Hata yaptığımızı düşünüyorsanız aşağıdaki formdan geri bildirimde bulunun. (Bağlantı tıklanmazsa, bu mesajı yanıtlayın ve tekrar deneyin)” mesajı gönderiliyor. Bu yöntemle hesap sahipleri korkutuluyor. Daha sonra linke tıklama yaptırarak kimlik avı hırsızlığı yapılıyor. Bu yöntemle hesap artık sizin olmaktan çıkıyor, kontrol siber hırsızlara geçiyor. Bir dolandırma mesajı da; “Bir magazin sitesinde ifşa edilmişsiniz, fotoğraflarınıza bir bakın” ya da “ünlü bir sitede sizinle ilgili kötü ve çirkin yorumlar yapılmış. Ben kaldırtamıyorum. Siz linke tıklayıp kaldırtın” yalanı olarak karşımıza çıkıyor. Hesap sahibini korku ve paniğe sürükleyerek özellikle topluma mal olmuş tıp adamı, sanatçı ve popüler kişiler, hesaplarını bu şekilde siber hırsızlara kaptırıyor. 

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmanın ilk kuralı güçlü şifreler. Doğum günü ve yılı gibi basit şifreler yerine en az 10 karakterin olduğu büyük ve küçük harf ile özel işaret ve rakamları içeren güçlü şifreler kullanmak gerekiyor. Eğer hesabınız ele geçirildiyse, Instagram ile iletişime geçip hacklendiğinizi bildirmeniz gerekiyor. Yapılan yazışmalar sonucu hesabınızı geri alamıyorsanız, sizin adınızla yapılabilecek dolandırıcılığın önüne geçmek adına Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak büyük önem taşıyor.

Son cümle: “Sosyal medya hesaplarımız, nüfus kâğıdı gibi bize özel bir kimlik kartıdır. Nüfusumuzu cüzdanımızda nasıl özenle koruyorsak, bu hesaplarımızı da güvende tutmalıyız…”