Çoğumuz şekerli yiyeceklerin en zararlı besinler olduğunu biliyoruz. Ama aynı zamanda tatlı krizlerine de günde birkaç kez giriyorsunuz ve muhtemelen bir anda fark ettiğinizden daha fazla şeker yiyorsunuz.

Her zaman tükettiğimiz genel olarak – sabah kahvenizde şeker, öğleden sonra içilen bir kola, akşam yemeğinden sonra yediğiniz dondurma – besleyici olmamakla beraber boş kalori alımına da katkıda bulunur. Ama “gizli” şeker de, ekmek, tuzlu atıştırmalıklar, yoğurt, salata sosu ve enerji çubukları da dahil olmak üzere daha az belirgin yiyecekler içinde bulunur. Araştırmalar şekerin, kokaine ve diğer maddelere bağımlılık mekanizmalarını taklit eden şekilde beyni nasıl etkilediğine ışık tutmaktadır. 2009 yılında Bağımlılık Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan bir başka araştırmada, şekerin beynin zevk merkezinde iyi hissetmeyi sağlayan dopaminin serbest kalmasını tetiklediğini ve bu uyarılmanın daha fazla olmasını isteyen beynin arayışa girdiği gözlenmiştir. Yani küçük bir parça tatlı yemeniz, daha fazla tatlı istemenizi tetikler. Eklenti şekerden yüksek beslenme, obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların daha yüksek riskine bağlıdır. Birkaç basit değişiklikle şeker krizini atlatabilir ve iştahınızı kontrol edebilirsiniz. İşte başlamanıza yardımı olacak birkaç ipucu:

1. Doğal şeker içeren yiyecekleri tercih edin

Kimyasal olarak, bir havuç, bir elma ya da bir şekerlemede bulunan şeker aynıdır. Ancak meyveler ve sebzeler ayrıca lif, vitamin ve minerallerle doludur ve bu diğer besinlerin sindirimi yavaşlatır ve şekerin kan dolaşımına akışını hızlandırır, bu da dopaminin beyine salınımını hızlandırır. Öğleden sonraki tatlı krizini atlatmak için sekerli içecekler içmek yerine bir parça meyve yemeyi deneyin. Sade yoğurt alın ve şeker yüklü aromalı yoğurt yerine taze meyveleri ekleyin. Ve bir avuç badem, ceviz yemek cevizli enerji bara göre daha iyi bir seçimdir

2. Porsiyon kontrolü yapın

Yemek sonrası tatlı isteği çoğunlukla bir alışkanlık meselesidir. Aslında aç değilsiniz (sadece yemek istiyorsunuz!), Ama salata sosları, makarna soslarıyla sık sık eklenen küçük şeker miktarı bile daha fazla şeker arzusunu tetikleyebilir. Bu alışkanlığı değiştirmek için, en sevdiğiniz tatlının porsiyon boyutunu ölçün – ince bir dilim pasta, bir kepçe dondurma veya küçük bir kurabiye –ara öğünlerde veya daha sonra tüketmek için bir bardak veya plastik bir kap içinde saklayın. Bir sonraki tatlı kriziniz için, masa çekmecesinde saklamak için ayrı ayrı sarılmış bitter çikolata kareleri satın alın.

3. Ağırdan alın

Tatlı isteğinizi kontrol altında tutmak için değişiklikler yapmaya başladığınızda, tüm şekerli yiyecekleri bir kerede kesmeye çalışmayın. Bir anda tüm tatlıyı kesmek geri tepebilir ve tatlı bir şey için daha yoğun isteklere neden olabilir. Kendinizi kontrol edin: Sağlıklı yemek yemeye odaklanın!