İlkokul çocuklarına Amerika kardeş şarkıları söyletilip, CIA parasıyla 'Zeytinyağlı yiyemem aman, Basma da fistan giyemem aman' türkülerinin çınladığı yıllarda, ABD’nin gıda emperyalizmine karşı savaşan yiğit bilim insanımız Osman Nuri Koçtürk'e takılan isim Tarhana Osman olmuştur. Arkadaşları, bu takılmadan rahatsız olmadığını anılarını yazarken belirtmişlerdir. Et tüketiminin az olduğu ülkemizde, tarhananın besleyici değerine sık sık dikkat çekmesi kendisine bu ismin takılmasına neden olmuştu.

Bizim kuşağın aklında kalan Tırt Osman (Osman Bölükbaşı), Asvalt Osman (Osman Kibar) dan başka bir de Tarhana Osman'ımız vardı. Önce ABD’nin bize yutturduğu ‘Süt Tozu’na karşı çıktı. Halkı bilinçlendirmek için yazılar yazdı. Seminerler düzenledi. Daha sonrasında, yine ABD’nin bize dayattığı soya yağına ve margarine karşı savaştı. Ardından, hibrit tohumdan üretilen Sonara buğdayının (cüce buğday) ülkemize getirilmesine direndi. Zeytinyağının hararetli bir savunucusuydu. DDT’nin insan sağlığına olumsuz etkilerine karşı bilimsel mücadelede başrolü üstlendi. CIA tarafından, ‘istenmeyen adam’ ilan edildi. Konya'da suikast girişiminden kurtuldu.

Tarhana Osman bir halk kahramanıydı. Devlet ile ilgili kurumlardan hızla uzaklaştırıldı. Profesör olması engellendi. İşçi sınıfı ve emekçiler ile dayanışma içinde olan Tarhana Osman DİSK Genel İş Sendikasının ve TÖS ( Türkiye Öğretmenler Sendikası )’ün danışmanlığını yaptı. Yayınladığı 65 kitabın iki tanesi bu sendikalar tarafından basıldı. 'İşçiler Sendikacılar Ve Beslenme' adlı kitabı Genel İş ve Ges İş tarafından 1967 yılında basılmıştı. 'Türk Halkının Beslenme Sorunu' adlı, sayfa sayısı az bir kitabı, TÖS tarafından, 1969 yılında, eğitim el kitabı olarak basıldı. 1966 yılında yazdığı, 'Yeni Sömürgecilik Açısından Gıda Emperyalizmi' kitabı, bugün de okunması gereken eserleri arasındadır. İşçilerin, öğretmenlerin örgütlü güçleriyle birlikte Anadolu’yu dolaştı. Gıda Emperyalizmine karşı insanları bilinçlendirdi. İşçi sağlığı ile ilgili çalışmalar yaptı. Koruyucu hekimliği anlattı. Asgari ücretin belirlenmesinde, işçi ailesinin sağlıklı ve dengeli beslenmesinin hesaba katılması gerektiğini savundu.

28 Haziran 1918 İzmir Karşıyaka doğumludur. 1943 yılında Veteriner Hekim olarak mezun olmuştur. İlk görev yeri Teğmen rütbesi ile TSK bünyesindedir. 1948 de kimya uzmanlığını kazanmıştır. Biyokimya dalında doktorasını vermiştir. TSK tarafından ABD ye yollanmıştır. Burada 3 yıl araştırma inceleme çalışmaları yapmıştır. Mısır ve soya üzerine yaptığı çalışmalarla ödül almıştır. 1953 yılında ülkeye döndü. Önce müşavir veteriner oldu. Daha sonra Gıda kontrolü ve hijyen doçenti unvanını kazandı. Askerlikten ayrıldıktan sonra, UNICEF ve CARE teşkilatlarının, ilkokul beslenme programları çalışmasında, teknik müşavir olarak görev yaptı. AÜ Biyokimya kürsüsünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1966 yılında CIA tarafından yayınlanan 'Türkiye'de Nötralize Edilmesi Gereken İsimler' listesine alındı.

"1953 - 1978 arasında 65 kitabı yayınlandı. Sayısız makaleleri ve konferans sunumları oldu. Sessiz Savaş, Gıda Emperyalizmi ve Açlık Korkusu en bilinen kitaplarıdır. 1967 - 75 yılları arasında DİSK Genel İş sendikasının yayın organı olan Emek Dergisinde 86 yazısı yayımlandı. Bu yazılarında, yanlış beslenmenin, işçi sağlığı ve iş güvenliğine etkilerini anlattı. Bir işçi üniversitesi kurulması fikrini savundu. Roma, Washington, Paris ve Viyana'da birçok uluslararası konferansa katıldı. 12 Eylül Askeri Faşist Cuntası tarafından gözaltına alındı. İşkence gördü. 4 Nisan 1994 de aramızdan ayrıldı.

İzmir Karşıyaka Belediyesi 2016 yılında, Kent KOOP bahçesine, Osman Nuri Koçtürk'ün bir büstünü yerleştirmiştir.

Yararlanılan kaynaklar :

1) Osman Nuri Koçtürk İle Anılarım (Prof.Dr.İlhan Tomanbay)

2)Osman Nuri Koçtürk’ ü Anmak Ve Korkularımız (Bülent Ilgaz)

3) 1840 - 1940 Türk veteriner mezunları, Doç.Dr.Osman Nuri Koçtürk kimdir.

(Yazar Hakan Kenan TAŞOLUK ve Sn. Ecz. Mustafa Nuri ŞENER'in facebook paylaşımından alınmıştır) .