Hazreti İbrahim, Kral Nemrud tarafından yakılırken karıncanın mücadelesinin anlatıldığı hikâyeyi biliyorsunuzdur. Karınca, Hz. İbrahim yakılırken ağzına aldığı bir damla su ile yangına doğru koşar. Yolda gagasında ufak bir çöp bulunan karga ile karşılaşır. Karıncaya ne yaptığını soran kargaya, karıncanın cevabı; ‘Nemrud, İbrahim Peygamber’i ateşte yakacakmış. İşte, ateşin olduğu yere yangını söndürmek için su götürüyorum.’ olur. Karga buna kahkahalarla güler ve karınca ile alay eder. ‘Ateşin büyüklüğüne bak bir de sendeki bir damla suya. Nasıl söndüreceksin, gücün yetmez.’ der. ‘Olsun’ der karınca, ‘tarafımız belli olsun.

***

18 Ağustos günü İzmir’in 6 farklı ilçesinde yangınlar başladı. Kimisi kısa sürede kontrol altına alınırken kimi yangınlar maalesef günlerce sürdü. 5000 hektardan fazla bir alan kül oldu. Sonrasında İzmirliler doğaya karşı kimlerin neler yaptığını gördü.

Siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının, sanatçıların ve bireylerin olan bitene karşı tavırlarını gördü.

Örneğin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, hem de İzmirli olmasına rağmen, herkesi hayretlere düşüren açıklamalarını gördü.

İzmirli Bakanın bahanelerini ortaya çıkaran İzmir Milletvekillerini ve milletvekillerini haklı çıkaran ‘zamanı’ gördü.

Tüm yaşananlara rağmen elini taşın altına koyan gerçek doğaseverleri gördü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i gördü. Yangınlar sonrası ilk meclis toplantısını halka açık, yangın alanında yapan meclis üyelerini gördü.

Tunç Soyer öncülüğünde başlatılmak istenen kampanyayı, sırf siyasi rakibi olduğu için AKP’li Hamza Dağ’ın ‘resmi prosedürleri çiğniyor’ diye Tunç Soyer’i eleştirdiğini, sonrasında büyük bir tepki ile karşılaşınca valiliğin kampanyaya izin verdiğini gördü.

Tüm bu yaşananlar sonrası İzmirliler tek yürek oldu. ‘İzmir’in dağlarında yeniden çiçekler açtıracağız diye ant içti. Sanatçılar konserler verdi, vermeye de devam edecek. Konserlerin gelirleri de İzmir’in yeniden ağaçlandırılması için kullanılacak.

***

Yarın İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği İzmir Basın Ligi başlıyor. Basın kuruluşları ve basın mensupları arasında özellikle dayanışmayı pekiştirmek amaçlı turnuvada, İzmir’in en genç günlük gazetesi ve en genç ekibi olarak biz de varız. Daha önce başka bir yazımda bu turnuva ile ilgili sürprizimiz olduğundan kısaca bahsetmiştim.

İz Gazete olarak attığımız gol sayısı kadar turnuva sonunda fidan dikeceğiz. #HerGol1Fidan diyoruz. ‘İzmir küllerinden doğacak’ kampanyasına katkı sunmak istiyoruz.

Bakalım rakip savunma ve kaleciler ne kadar doğadan yana, bunu da göreceğiz. Şaka bir yana, amacımız bu ufak kampanya ile gittikçe çölleşen ülkemize ve talan edilen doğaya bir nebze olsun dikkat çekmek; karınca misali, doğaya koşmak ve farkındalık yaratmak.

Tarafımız belli olsun: #HerGol1Fidan!