Genellikle dış alanlarda ya da mobilya gibi ürünlerin daha dayanıklı olması için boyama öncesinde en etkili işlemler arasındadır. Sentetik boya yapılan bir bölgede pürüzsüz bir bölge oluşturduğu için temizlenmesi de oldukça kolaydır. Özellikle astar boya ardına yapılan sentetik boya, çok daha iyi yapışmaktadır. Sentetik boya ile boyanmış bir bölgede leke ya da kir mevcut ise bu bölgeye sıvı deterjan ve ılık suyu karıştırarak temiz bir bez yardımıyla kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Sentetik Boya Hangi Alanlara Uygulanır?

Sentetik boya hava değişikliklerin ve sıcaklıkların yoğun olduğu bölgelerde tercih edilen boya türüdür. Ev içinde ya da dışında aşınmalar sonucunda oluşan alanlar için etkili bir çözüm olmaktadır.

  • Oluşabilecek darbe ve zedelenebilecek bölgeler için sentetik boyalar kullanarak dayanıklı ve pürüzsüz yüzeyler elde edebilirsiniz.
  • Sentetik boyalar darbelere karşı koruma sağlarken aynı zaman da korunması gereken bütün bölgelere uygulanabilmektedir. Özellikle metal aletler sentetik boya ile boyanmaktadır.

Sentetik Boya Nasıl Yapılır?

Sentetik boya yapılmadan önce ilk olarak astar boyanın yapılması gerekmektedir. Uygulanan astarlar, boyaların yapılacağı alanın boyalar için hazırlanma aşamasıdır. Bozuk bir ahşapta bulunan boşlukları doldurmak için astar boya uygulanır ve boşluklar kapatıldıktan sonra uygulanacak boya daha etkili bir şekilde yapışır.

Genellikle astar boyaların yağlara dayanma özelliği bulunur ve bu ahşap yüzeylerde sızdırmaz özelliğinin daha dayanıklı olmasını sağlar. Astar boya kuruduktan sonra boyalar daha iyi yapışır. Sentetik boya yapılmadan önce boyanacak olan bölgelerin kesinlikle bir kat astar boya yapılması önerilir. Ahşap ya da farklı alanlar için boya yapılmadan önce uygulanacak yüzeyde boyanın daha iyi tutması için astar boya ile boya yapın ve boyanın daha iyi tutmasını sağlayın.

Sentetik Boya Ne Kadar Sürede Kurur?

Sentetik boya, normal şartlarda yağlı sentetik boya kalınlıklarına göre ortalama kuruma süreleri 8 saat ile 24 saat arasındadır. Su bazlı olanların kuruma süresi ise ortalama 2 saattir. Ancak boyanın uygulandığı alanlardaki nem ve sıcaklık kurumasını doğrudan etkiler. Ayrıca dış alanlarda uygulanan boyanın kuruma süresi daha fazla olabilir.

Sentetik boya yapılan bölgenin bulaşma ve temas nedeniyle oluşabilecek kusurların önüne geçilmesi için boyama yapılan alanlarda tedbir alınmalıdır. İsteğe göre yazılı ya da resimli uyarılar sayesinde yeni boyanmış olan bölgeden uzak durulması hakkında uyarılar bırakarak oluşabilecek problemlerin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca sentetik boya yapmadan önce boyanın yapılacak olduğu zamanın aşırı sıcak ya da kurumasına engel olacak hava şartlarının olduğu günlerde boyama işlemlerini erteleyin. Böylelikle boyanın kuruma süresini daha azaltabilir ve işlemlerinizi kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi