Türk futbolunun katili konumundaki Türkiye Futbol Federasyonu’nun çıkarttığı yabancı kuralının kurbanı olunmaya devam ediliyor. Pazar günü öğlen saatlerinde Gaziantep FK ile Kalyon Stadyumu’nda karşı karşıya gelen Altay’da kâbus gibi bir hafta geride kaldı. Geride kalan son 3 maçta 9 puan toplayan Büyük Altay milli takım arası öncesi Gaziantep’te adeta frene bastı. 90 dakika boyunca etkisiz bir oyun sergileyen Altay ikinci yarının ilk 15 dakikasında yediği 3 gol ile maçtan tamamıyla koptu. Geride kalan 8 haftada izlediğimiz en kötü Altay olmasının dışında, pozisyon olarak da hiç iştahlı bir Altay yoktu sahada. Zaman zaman maç içerisinde artan tempoya rağmen 4-1’lik çok net bir sonuç tüm İzmirlileri şaşkınlığa uğrattı.

Tabi ki Altay yeni kurulan bir takım, puan kayıpları muhakkak olacaktır. Geride kalan 8 haftada 15 puan toplamayı başaran Altay şu ana kadar zaten beklenenin üzerine çıkmayı başardı. Mustafa Hoca ve ekibini geride kalan süreçte tebrik etmek gerekiyor. Ellerindeki kadroyu en iyi şekilde kullanmak adına büyük bir çaba sarf ediyorlar. Poko, Pinares, Rayan, Martin gibi isimlerin arka arkaya sakatlandığı süreçten başarı ile çıkan Altay, Gaziantep deplasmanında ihtiyacı olan puan veya puanları almayı başaramadı. Burada parantez açılması gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Murat Akça ve Zeki Yıldırım Süper Lig seviyesinin çok altında bulunan isimler. Başarılı oynadıkları maçlarda bile hiç beklenmeyen bir hata yapıp takımın mağlup olmasına yol açabilecek durumdalar. Burada tabi ki ne hocanın, ne de oyuncuların herhangi bir suçu yok. Çünkü Murat ve Zeki zaten kendi potansiyellerini olabildiğince zorlamaya çalışıyorlar ve yapabileceklerinin en iyisini yapmak adına mücadele ediyorlar. Ne kadar yüksek mücadele ile ellerinden geleni yapmaya çalışsalar da yabancı oyuncu sınırı olmasa forma şansı giymelerinin mümkün olmadığı çok açık. Bizler eğer Türkiye’de futbolunun gelişmesini istiyorsak bunu yabancı oyuncu sayısını sınırlayarak başaramayız. Bugün Moldova gibi futboldan çok uzak bir ülkenin temsilcisi olan Sheriff takımı Şampiyonlar Ligi arenasında turnuvanın en başarılı kulübü olan Real Madrid’i yenebiliyorsa, bunun sebebi ülkedeki yabancı oyuncu sınırlamasının serbest olmasıdır.

Büyük Mustafa’nın yönetime verdiği liste içerisinde bulunan yabancı oyuncuların geldikleri günden itibaren verdikleri katkı kesinlikle çok üst düzey noktada. Bu başarılı oyunu yabancı oyuncu sınırı getirerek bütçesi İstanbul takımlarından daha makul seviyede olan kulüpleri frenlemek açıkçası pek de adil gözükmüyor. Altay bu sene rahatlıkla ligde kalacağını belli etti. Fakat önümüzde ki sezon bu yıl üç olan Türk oyuncu sayısı dörde yükselecek ve Anadolu kulüplerinin işi daha da zor olacak. Şimdiden önümüzdeki yıl için bir takım planlamaların ve adımların doğru şekilde hazırlığı yapılmalı. Süper Lig’e ilk çıkmayı başardığı sezonu 6.sırada bitirmeyi başaran Göztepe’nin bugün geldiğimiz noktada yaşadığı sıkıntıları tüm Türkiye dikkatle izliyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun liyakatsiz yönetimi ve uygulamaları bir süre daha devam edeceğe benziyor. Bu noktada kulüplerin planlamalarını doğru yapmaları çok önemli.

Milli takım arasının ardından kendi evinde Karagümrük ile karşılaşacak olan Altay’ın milli aradan iyi döneceğini ümit ediyorum. Lig uzun bir yol muhakkak kazalar olacaktır. Gaziantep’te bu kazalardan sadece biriydi, dahası olacaktır. Bu futbolun değişilmezi. Yönetim ve teknik heyet üzerine düşeni yapmaya özen gösteriyor. Altay daha iyi olacak ve iyi sonuçlar almaya devam edecektir fakat bu Federasyon yönetimi sayesinde kulüplerimiz sahada kazansa da futbolumuz her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor. Türk futbolunun liyakata ve kurtarılmaya ihtiyacı var.