“Su, yaşamın devamı için mutlaka gereklidir. Vücudumuzun %60’ı, beynimizin %85’i sudan meydana gelmektedir. Su içmeye devam etmek, sağlığınız için yapacağınız en büyük yatırımlardan biridir. Kalorisi olmayan bir besin olan suyu içmek size kilo aldırmaz, aksine kilo vermenize yardımcı olur.

İnsan, gıda almadan, sadece su tüketerek uzun bir süre yaşayabilir. Ancak susuzluğa birkaç gün dayanabilir. Vücut suyunun azalması kanın iyon yoğunluğunu artırır. Yoğunluğun %1 artması beyindeki susama merkezini uyararak susuzluk duygusunu geliştirir.

Neden Su İçmeliyiz?

Suyun vücudumuzda belli görevleri vardır; besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınmasında görev yapar. Az su içildiğinde ve vücut susuz kaldığında sindirim problemleri, kabızlık, mide krampları görülür. Sindirimi tamamlanan besin öğelerinin akciğerler ve böbrekler tarafından dışarı atılmasında da suyun rolü vardır. Su; vücut ısısının dengelenmesinde, eklemlerin kayganlığının sağlanmasında ve elektrolitlerin taşınmasında da görev alır.

Ne Kadar Su Tüketmeliyiz?

Su depo edilmediği için kişi her gün su gereksinimini karşılamak zorundadır. Bu gereksinim kişinin beslenmesinde; günlük olarak aldığı her 1 kaloriye karşılık 1 ml su içmesidir. Örneğin; 2500 kcal beslenen bir kişinin 2500 ml su içmesi istenir. Bu ihtiyaç kişinin egzersiz durumu, hastalıkları gibi kriterlere, iklim şartlarına, kadınlarda hamilelik, emziklilik dönemlerine göre farklılık gösterir.

Bir diğer hesaplama yöntemi ise kilogram başına ortalama 35 ml. su alımıdır. Genel olarak; günlük yaklaşık olarak 2 litre su tüketimi gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); sıvı kaybını önlemek için kadınların günde 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Günde 5-6 defa idrara çıkacak kadar sıvı tüketin. İdrar renginiz açık soluk sarı renk hatta şeffaf renkte olmalıdır.

Gün içerisinde çay, kahve, meyve suyu, kolalı gazlı içecekler gibi içecekleri sıvı olarak tercih etmekteyiz. Özellikle çay ve kahvenin kafein içeriğinden ötürü fazla tüketimi, diüretik etkileri ile vücuttan daha fazla su atılmasına sebep olur. Atılan bu suyun yerine mutlaka konması gerekir. Meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler ise içerdikleri basit şeker oranından dolayı, fazla tüketildiği zaman vücutta yağ artışına sebep olur.

Suyu ne zaman içmeliyiz?

Sabah uyanınca, kahvaltıdan önce; öğle ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce ve 2 saat sonra; gece uyumadan önceki vakitler su içmenin en ideal vakitleridir. Bu vakitlerde su içmek sindirimi kolaylaştırır, daha az kalori alınmasını sağlar, mideyi rahatlatır, vücut ısısını dengeler. Su içmeyi unutan kişiler çalışma masalarında, oturma odalarında, yanında su bulundurmalı, su içmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Bu yöntem, alışkanlık kazanmak için yapılan en etkili yollardan biridir. Kişi, bir süre sonra su içmeyi alışkanlık edindiğini fark eder.

Suyun pH’ı kaç olmalı?

Suyun içinde kalsiyum bikarbonat ve alkali tuzlar daha fazla bulunuyorsa su alkali özellik gösterir. Karbondioksit fazla ise su asit reaksiyon gösterir. Suyun pH’sı nötr veya hafif alkali olmalıdır. Kaynak sularında pH 7.0-8.5, içme ve kullanma sularında pH 6.5-9.2 sınırları içinde olmalıdır.

“Önemli olan susama hissetmeden su tüketmektir.