Türk sporunda yazılı olmayan bir takım gerçekler ve kurallar vardır. Bunlardan bazıları Avrupa kupalarında en başarılı olan kulübün Galatasaray olması, en güçlü basketbol takımının Fenerbahçe’ye ait olması, en ateşli taraftar grubunun Beşiktaş’ta olması, en başarılı jokeyin Halis Karataş olması gibi sıralanır.

Bu listeye birçok yazılı olmayan gerçek eklenebilir. Tabii benim burada bahsedeceğim gerçek şehrimiz İzmir’in vazgeçilmez ve değişmez bir gerçeği. O da Alsancak Stadyumu’nun Altay’a ait olduğu.

1939 yılında kullanımına başlanan ve Türk futbol tarihinde ilk resmi lig maçına ev sahipliği yapması ve ilk golün atılması bakımından çok önemli bir yere sahip olan İzmir Alsancak Stadı, ömrünü doldurması sebebi ile yeniden yapım sürecine girmişti. Şimdilerde ise artık stadyumun bitişine az bir süre kaldı. Sürenin azalmasıyla birlikte oynayacak olan kulüpler ve stadın isminin ne olacağına dair söylentiler artmaya başladı. Altay Alsancak Stadyumu tarih boyunca Göztepe, İzmirspor, Karşıyaka, Altınordu, Bucaspor gibi şehrin tüm kulüplerine ev sahipliği yapmış olsa da Altay’la özdeşleşmiş olan Alsancak semtinde yer almaktadır. Bu nedenle stadyumun kime ait olacağına dair tartışmalara çok da kulak asmamak gerektiği düşüncesindeyim. Zaten tartışmalara en güzel cevabı yükselmekte olan stadyumun dış kabuğu veriyor aslında. Siyah-beyaz dış kabuk kaplamasıyla modern ve şık görünümü bir arada taşıyan Yeni Altay Alsancak Stadyumu’nun koltuk renklerinin de aynı şekilde siyah-beyaz olması muhtemel gözüküyor.

Bir diğer konu ise stadyumun adının ne olacağı tartışması. Şu anda Metin Oktay ve Mustafa Denizli isimleri yüksek sesle telaffuz edilmeye devam ediyor. Taçsız Kral Metin Oktay kariyeriyle, insanlığıyla ve örnek sporcu kimliğiyle başta hemşerileri İzmirliler olmak üzere tüm Türkiye’nin gönlünü kazanmış bir isimdir. Çok genç yaşta hayatını kaybetmiş olmasına rağmen hem saha içinde hem de saha dışında yaptıklarıyla Taçsız Kral lakabını sonuna kadar hak etmiş örnek bir isim, bir markadır Metin Oktay.

Tabii ki Metin Oktay’ın başarılarını ya da isminin ağırlığını tartışmak hiç birimizin haddine değil, fakat söz konusu eğer Altay Alsancak Stadyumu ise Mustafa Denizli ismiyle rekabet edebilecek kimse olduğunu düşünmüyorum. Futbol kariyeri boyunca Alsancak Stadyumunda 18 maça çıkmamış olan Metin Oktay ile kariyerinin 18 yılını o stadyumda geçirmiş Mustafa Denizli’nin isimlerinin bu tartışmada birlikte geçiyor olması hem üzücü hem de düşündürücü. Tabii ki stadyumun adının Mustafa Denizli Stadyumu olmasıyla birlikte tek sahibinin de Altay Spor Kulübü olacağının tescillenmesinden tedirgin olan kulüpler ve bu kulüplerin tetikçisi olan gazeteciler çalışmalarına başlamışlar. İzmir spor tarihini bile bilmeyen, İzmir sporunun iç dinamiklerine hakim olmayan isimlerin bu konuları kaleme alırken biraz daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum.

Sezon başı açılması planlanan stadyumla ilgili de yazılı olmayan bir gerçek var ise o da tam 41 sezon Türkiye Süper Lig’inde boy göstermiş olan 2 kez Türkiye Kupasını müzesine götürme başarısını göstermiş olan Altay, her zaman Alsancak Stadyumunun daimi sahibidir. Hangi ligde olduğunun, rakiplerinin kim olduğunun bu tartışmada ve gerçekte hiçbir önemi yoktur.