PINAR TEKE - Soner Yediveren, salgın surecisinde liglere verilen aranın ardından 18 Temmuz’da başlayacak olan BAL Ligi’nde ki yaşanan maddi sıkıntıları değerlendirdi. Amatör Lig’lerinin hiçbir geliri olmadığını sadece sponsorluk ve yöneticilerin desteğiyle ayakta kaldığını söyleyen Yediveren, “Özellikle Bal Ligi adına konuşuyorum. İzmir takımlarının birçoğu ortada. Mart’ın 15’inde Korona virüs tedbirleri alındıktan sonra maçlar durduruldu ve oyuncular dağıtıldı. Bizim kulübümüzde de 7 tane şehir dışından gelen oyuncumuz var. Bu oyuncuların zaten bu 4 aylık sürede maç başı veya primle oynuyorlar. Bölgesel Amatör Lig dediğiniz hemen hemen profesyonel ligden çok uzak. Sadece Amatör diye oynanan bir Lig. Hiçbir sponsor geliri olmayan, TFF’nin hiçbir geliri olmayan, hiçbir destek almadan sadece belli başlı yöneticilerin desteğiyle oynanıyor. Aradan geçti 2 ay. Bu sürede birçok insanın iş kaybı var. Sponsorluk yapan destek veren kişilerde bu iş kayıplarından dolayı sponsorluk yapmaktan vazgeçtiler. Maçları tekrar oynatalım dediler de yöneticilere hiç sorulmuyor. Özellikle Bal Ligi için konuşuyorum. Tamam, futbolcuları çağıralım da futbolcuları çağırdınız zaman ya bizim 4 tane son maçımız kaldı. Bunun iki tanesi İstanbul’da iki tanesi İzmir. Bizim bu dört maçı oynayabilmemiz için kasamızda en az 100 bin lira olması gerekiyor. Bölgesel Amatör ’de oynayan bir takım için 100 bin lira çok büyük bir rakam.” diye konuştu.

“LİGLER OYNANSAYDI”

Yediveren, liglerin başlamasıyla Korona virüs testlerinin de yapılması gerektiğini ancak yapılan testlerin maliyetinin 4 bin lira civarında olduğunu vurguladı. İzmirspor’un maddi desteğinin olmadığını ve geçen iki alık sürede birçok kayıplarının olduğunu söyleyen Yediveren , “Ligler oynansaydı son dört hafta olduğu için ligi bitirme adına yönetici arkadaşlar bir şekilde desteğini devam ettirip ligi bitirirdi. Ama şu anda kaybolan bir motivasyon var, kaybolan bir iş gücü var. İnsanları bir araya getirmekte çok zorlanıyoruz. Antrenmanlar için çok erken daha. 18 Temmuzda oynanacak. Mesela sadece antrenmanlara da başlamak değil. Antrenmanlara başlamamız için oyuncuların hem gelmesi lazım hem de sağlık önlemleri almamız lazım. Test bile yapılmadı. Aldığımız duyum şu, maçlardan önceki pazartesi günü test yapılacak bütün takımlara ve bununda karşılı 4 bin lira gibi bir rakam. Pozitif çıkarsa o testlerden para alınmayacak negatif çıkarsa para alınacak. Biz zaten ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşarken bir de Korona virüs çıktı. Süper Lig takımlarını bunu hafta da 2 ya da 3 kere yaptırabilirler. Ama biz BAL Ligi takımı olarak bir kere zor yaptırırız.” dedi.

“FUTBOLCULAR EK İŞTE ÇALIŞIYOR”

BAL Lig’i oyuncularının sezon içinde kazandığı ücretin oyuncuya yetmediğini ve oyuncuların da yaz sezonunda ikinci bir işte çalıştığını belirten Soner Yediveren, “Oyuncuları tekrar çağırmamız gerekiyor. Bir ay öncesinden oyuncuları antrenmanlara almamız lazım. Çünkü sanki sezon bitmiş yeni sezon başlangıcı gibi. Biz bu konuda en şanslı kulüplerden biriyiz. Biz İncir altı tesislerde bir ay kamp yapma şansımız var. Ama şimdi futbolcuyu kampa sokup bir ay orada sabah, öğlen, akşam bu arkadaşları doyurmamız lazım. Bir ay kampa sokacağız bir ay maçlar oynanacakhiçbir geliri olmadan bu oyuncuları. Belki maçlardan bir şey kazanamayacak. Zaten iki aydır hiçbir şey kazanmıyor. En üzüntü veren şey şu, BAL Ligi eğer oynanmış olsaydı 12 Nisan’da bitiyordu. BAL Ligi oyuncularının yüzde 80’ni ikinci bir işte çalışıyor yazlık sezonda. Çünkü sezon içinde kazandıkları ücretlerle bu arkadaşlar kendilerine ve ailelerine bakamıyorlar. Benim takımımda ikinci işte çalışan birçok oyuncum var. Kimi garsonluk yapıyor, kimi akrabasının yanında çalışıyor, taksi şoförlüğü yapan oyuncu tanıyorum .” diye konuştu.

“FUTBOLCULARIN ÇOĞU ALACAKLI”

TFF’nin açıklamalarına göre BAL Lig’inin 18 Temmuz’da oynatılmasının hata olduğunu ve yöneticilerin desteği olmadan takımın oynamayacağını söyleyen Yediveren, “İzmir Spor Kulübü olarak da oyuncularımızın bizden ne prim ne maaş alacağı var. Yüzde 99 oranında ücretleri ödedik. Arkamızı dönüp baktığımızda BAL Ligi’nde 153 tane takım var. BAL Ligi’nin Temmuz ayında oynatılması bana göre bir hata. Herkes oynansın oynansın diyor da bu futbolcuları oynatan federasyon değil yöneticiler. Eğer bu yöneticiler ekonomik desteği sağlamazsa bu takımlar bırakın İstanbul’da maç oynamayı okulun bahçesinde bile oynayamazlar. Dört tane maç bir kulübe maliyeti iki deplasman iki saha maçı 100 bin liradan aşağı değil. Sadece bu bir aylık süreçte. Bir de bundan önce bir aylık kamp süreci var. Bizim İncir altındaki bir haftalık masrafımız 15 bin biraya yakın. Sadece yeme içmesi. Aylık giderimiz 60 bin lirayı buluyor maçlar hariç. Biz şimdi Bal ligi sezon açılışı yapacağız bu dört maç için. Dört maç oynandıktan sonra tekrar Eylül de bir daha sezon açılışı yapacağız. Bizim bir seferde harcayacağımız parayı biz iki seferde harcamış olacağız.”açıklamasında bulundu.

“BELİRSİZLİK İÇİNDEYİZ”

Futbolun ağır bir spor olduğunu ve Temmuz ayındaki sıcaklıkta performans yapılamayacağından da bahseden Yediveren, “Yarın biz takımı toplamaya kalksak bu çocuklar nasıl antrenmana gelecekler? Öyle bir belirsizlikler içindeyiz ki. Alt yapı oyuncularımızla konuşuyoruz onlarda inanılmaz bir umutsuzluğa kapılmışlar. Deseler ki, arkadaş biz Haziranın 15’inde tüm kısıtlamaları kaldırıyoruz. En azından oyuncularımızı ne zaman çağıracağız, ne zaman antrenmanlara başlayacağız bununla ilgili bilgi olur. Bu da yok. Verilen şey sadece 18 Temmuz da başlayacağız. İyi de dört ay spora ara verilmiş. Futbol ağır bir spor. Kondisyon isteyen, vücut isteyen bir spor. 18 Temmuz dediğiniz zaman insan vücudunun en düşük olduğu sıvı kaybının en düşük olduğu dönem. Bırakın Korona hastalığını maç esnasında sıvı kaybından bir oyuncu hayatını kaybederse bunun vebalini kim öder? 40 derece İzmir’in sıcağı o aylarda. İzmir’detemmuz ayında isterseniz saat akşam 18:00’da isterseniz sabahın 05:00’inde oynayın maçı. İzmir’dekisıcaklık ortamında 90 dakika Temmuz ayında performans yapamazsınız. Adamın başına güneş geçer, sıcaktan kalp krizi geçirir, beyin kanaması geçirir. Eğer Lig 12 Nisan da tamamlanmış olsaydı biz Temmuz’un 20’si ile 30’u arasında sezon hazırlıklarımız başlardı. Ama bir antrenman performansıyla bir maç performansı aynı değildir.” dedi.

“HAKSIZ REKABET”

BAL Lig’inde ki 153 takımdan 11 tanesinin küme düşmesinin kesinleştiğini aktaran Yediveren, “Biz futbolla yatıp futbolla kalkan insanlarız. Mesela bizim grubumuzda Bucaspor ile Torbalıspor BAL Ligi’nde düşmesi kesinleşti. Çünkü statüden dolayı dört takım var. Biri Çiğlispor biri İzmirspor biri Torbalı biri de Buca. Statü gereği altta kalan iki takım kaç puanda olursa olsun bulunduğu yer önemli değil statüden dolayı düştü. Ben iddia ediyorum Bucaspor ile Torbalıspor sahaya bile çıkamaz. Adam zaten düşmüş. Sahaya çıkmamanın karşılığı nedir? Şöyle söyleyeyim puan sınırda küme düşürme. ‘ E ben zaten düşmüşüm niye dört maç 100 bin lira harcayayım, niye oyuncularımı riske edeyim?’ diye düşünür. 153 tane BAL Ligi takımında düşmesi kesinleşmiş 11 tane takım var. Hemen hemen 11 grubun birçoğu son dört maçı oynamaz. Bu da haksız rekabeti ortaya çıkartır. BAL Ligi başladıktan sonra birçok takım özellikle küme düşmesi kesinleşmiş takım lige katılmayacaklar.”diye konuştu.

“ÖLÜYÜ DİRİLTİRİZ!”

Son olarak Korona virüs devam ederken tekrardan maçların başlatılmasının ve en büyük taşıyıcının da sporcular olduğunu söyleyen Soner Yediveren, “Belki Korona virüs Temmuz ayına minimuma düşecek. Ama eğer bu uygulama devam ederse eğer bu maçlar oynanırsa ya biz tekrardan maalesef ölüyü diriltiriz gibi geliyor. Çünkü anladığımız kadarıyla söylenenlere göre birçok genç arkadaşlarımız taşıyıcı. Bağışıklıkları güçlü olduğu için hastalığı geçirdiğini fark etmiyorlar. Bana göre de maalesef en büyük taşıyıcı sporcu arkadaşlarımız. Çünkü spor yaptıkları için bağışıklıkları üst seviyede belki birçoğu şu anda Korona hastası. Fakat farkında değil ve etrafına da yaymaya devam ediyor.”dedi.

Editör: Haber Merkezi