İz Gazete -  Türkçe'de 'kritik çoğunluk' anlamına gelen Critical Mass, ışıksız bir kavşakta yoğun taşıt trafiği arasından karşıya geçmeye çalışan bisikletlilerin sayılarının git gide artarak geçiş üstünlüğünü ele geçirmeleri fikrine dayanıyor. Bu eylemlilik tüm dünyada 300'den fazla şehirde aynı anda gerçekleşiyor.

İzmirli bisikletliler ise 2010 Temmuz ayından bu yana her ayın son Cumartesi günü gerçekleştirdikleri Critical Mass eylemini, bu yıl Ekim ayı itibari ile dünyanın pek çok şehrinde olduğu gibi ayın son Cuma günü saat 19:00'da gerçekleştirmeye karar verdiler. 

Sosyal medya üzerinden haberleşerek bir araya geleren bisikletliler eyleme Konak Meydanı'ndan başlayarak araç trafiğine katılıyor. Eylemciler, "Arabadan İn Bisiklete Bin" sloganıyla yayaların ve diğer araç sürücülerinin dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Critical Mass, lidersiz, eşitlikçi bir sivil insiyatif platformu. Kararlar eylem öncesinde katılan herkesin görüşü alınarak veriliyor. Geçilecek rotalar eylem öncesinde kolektif olarak belirleniyor.

SADECE BİSİKLET DEĞİL

Tüm dünyada olduğu gibi İzmir'de de Critical Mass eylemine bisikletliler, kaykay ve paten kullanıcıları ile tekerlekli sandalye vb. araç kullanan engelliler katılıyor.

Kentlerdeki motorlu taşıt hegemonyasının sıkışık trafik, çevre ve ses kirliliği gibi bir çok sorunun temelini oluşturduğunu, insanın bireysel ve toplumsal sağlığına zarar verdiğini düşünen bisikletliler, Critical Mass eylemlerinin daha yaşanabilir bir kent olma yolunda önemli olduğunu vurguluyor.

Editör: Haber Merkezi