İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olmayı başardı. Bünyesinde 42 spor branşında hizmet verilen kulüpte 2 binin üzerinde de lisanslı sporcu yarışmalara katılıyor. Pandemi sürecinden önce spor okullarında yaklaşık 7 bin sporcuya da kapılarını açan mavi beyazlı kulüpte, Başkan Ersan Odaman İzmir’in sporcu kaynağı olmaya aday olduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin en fazla spor branşına sahip olduklarını belirten Başkan Odaman, “İzmir’in sporcu fabrikasıyız. Spor okullarımızda kapasitemiz her geçen yıl büyüyor. Lisanslı sporcularımızla gurur duyuyoruz. Her yıl uluslararası arenadan madalyalarla İzmir’e dönüyoruz. Altyapımızdan yıldız oyuncular yetiştirmek için kolları sıvadık. Öncelikle İzmir kulüplerine sporcu yetiştiren bir kimliğe bürüneceğiz. Su sporlarında da marka olmak için çalışmalarımız var. Sporcu yetiştirmenin yanı sıra İzmirlilere de ücretsiz spor yaptırmak için planlamalar yapıyoruz. Özellikle pandemi sürecinde açık alanlarda sosyal mesafe kurallarına uyarak halkımıza spor yaptırdık. İzmir’in en büyük spor ailesini büyüyerek yoluna devam ediyor. Şimdi 4 Ekim’deki İzmir Maraton’una hazırlanıyoruz. İzmir’de ilk kez bir maraton koşulacak.” dedi

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 29 Ekim 2023 tarihine kadar geçecek üç yıllık sürede İzmir’i ülkemizin spor merkezi yapacak stratejik plan uygulanacak.

SPORCU sayısı ve branş açısından ülkemizin en büyük kulübü İzmir Büyükşehir Belediyespor, İzmir’i Türk sporunun örnek kenti yapmaya yönelik üç yıllık stratejik planını oluşturmaya başladı. Cumhuriyet’in 100. yılı olan 29 Ekim 2023 tarihine kadar uygulanacak plan, bir yandan branş ve sporcu sayısını artırmaya yönelik hedefler içerirken, diğer yandan İzmir’i spor kenti yapacak öz kaynak programları ile ulusal ve uluslararası büyük organizasyonların ev sahipliğini kapsamı içerisine alıyor.

REKABETTEN UZAKLAŞACAK

“50 branş, 50 bin sporcu” sloganıyla hazırlanan planın en önemli maddelerinden birini profesyonel liglerden adım adım uzaklaşıp var olan kaynağı daha fazla sporcu yetiştirmeye aktarmak oluşturuyor. Plan dahilinde Basketbol Erkekler 2. Ligi’nde mücadele eden ekip, bölgesel lige inecek, Kadınlar Voleybol 1. Ligi’ndeki takımın yarışmacı hakları devredilip Bölgesel Lig’den devam edilecek, Süper Amatör Küme’deki futbol ekibi tamamen yetiştirici kimliğe bürünecek.

DESTEK OLACAK

Futbol, basketbol ve voleybol şubelerinin mevcut bütçeleri geliştirilecek öz kaynak sistemine harcanırken, yetişen oyuncular da draft organizasyonu sayesinde İzmir kulüplerine bedelsiz olarak verilecek. Üç yıllık planın ikinci aşamasında kadın basketbol ve kadın – erkek hentbol branşları için İzmir kulüpleriyle isim hakkı anlaşmaları yapılması yer alacak. Böylelikle özellikle Koronavirüs sürecinde kulüplerle kurulan güç birliği gelişirken, branşların da yaşaması sağlanacak.

ÖNE ÇIKACAK

Stratejik planın geniş bir bölümünü, İzmir kulüplerinin sahip olmadığı spor branşlarını açarak toplumun her kesimini sporun içine aktif olarak çekmek oluşturuyor. Buna yönelik üç yıl içerisinde toplam branş sayısı 50’ye çıkartılırken, aktif sporcu sayısı 50 bin barajına taşınacak. Bisiklet, yürüyüş, dağcılık, kürek, yelken, sutopu, yüzme ve triatlon gibi branşlarla spor yapan bir kent silüeti yaratılırken, özellikle su ve engelli sporlarına yönelik çok sayıda ulusal ve uluslararası turnuva, takvime alınacak.

100. YIL COŞKUSU

Ekim ayında yapılması planlanan 9 Eylül Yarı Maratonu ve İzmir Maratonu ile birlikte başlayacak üç yıllık süreç, İzmir Körfez Festivali, Plaj Voleybolu Avrupa Şampiyonası ile zirve yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir BelediyesporKulübü’nün ortaklaşa hazırladığı stratejik plan, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 29 Ekim 2023 tarihine kadar olan süreçte İzmir’i kelimenin tam anlamıyla spor ve spor organizasyonları kimliğine kavuşturacak.

GÖZLER 4 EKİM ‘DE

Maratonİzmir için geri sayım başladı. İzmir’de ilk kez 42 kilometrelik maraton koşulacak. Maratonda 10 kilometrelik halk koşusu da olacak.

İzmir’de ilk kez koşulacak Maratonİzmir, 12 Nisan 2020 Pazar günü yapılacak. İzmir tarihinin ilk maratonu, Kültürpark-Alsancak-Karşıyaka-Konak-İnciraltı güzergahında Körfez hattı boyunca 42 kilometrelik bir parkurda atletler yarışacak.

Uluslararası organizasyon ve fuarlarla kentin marka değerini daha da arttırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin spordaki en önemli projelerinden biri de Maratonİzmir olacak. 6 Eylül’de 8.’si düzenlenen AIMS sertifikalı Uluslararası 9 Eylül İzmir Yarı Maratonu’nun ardından Maratonİzmir için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez hattı boyunca ilerleyen 42 kilometrelik maraton koşusuyla İzmir tarihinde bir ilke imza atmış olacak. Maratonİzmir’e katılan tüm sporcular için bir fidan dikilerek Maraton Ormanı oluşturulacak.

Uluslararası organizasyon ve fuarlarla kentin marka değerini daha da arttırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin spordaki en önemli projelerinden biri olan Maratonİzmir’i hayata geçmeye hazırlanıyor. İzmir’de ilk kez koşulacak maraton 4 Ekim Pazar sabahı yapılacak. İzmir tarihinin ilk maratonu, Kültürpark-Alsancak-Karşıyaka-Konak-İnciraltıgüzergahında Körfez hattı boyunca 42 kilometrelik bir parkurda atletler yarışacak. Tüm parkurların ölçümü yapılarak işaretlendi.

KOŞU GÜZERGÂHLARI

• 42 kilometre maraton

12 Nisan’daki yapılacak 3 koşunun başlangıç ve bitiş noktası Lozan Meydanı’nı olacak. Pazar günü saat 08.00’de başlayacak 42 kilometrelik maraton koşusunda sporcular Lozan Meydanı Meydanı’ndan start alacak. Alsancak Gar, Bayraklı ve Altınyol’dan geçen sporcular, Karşıyaka girişindeki Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’ndan geri dönecek. Bayraklı ve Alsancak’tan tekrar geçecek olan koşucular, Konak ve Göztepe’yi güzergahındanİnciraltı Kent Ormanı’na ulaşacak. İnciraltı’daki bu noktadan geri dönecek olan sporcular, Göztepe, Konak, Alsancak’ı geçip finiş noktası Lozan Meydanı olacak.

• 10 kilometre koşusu

10 kilometrelik koşu, Lozan Meydanı’nda saat 08.15’te başlayacak. Sporcular Alsancak Gar’ını geçip Arkas binası önünden dönüp, Alsancak-Lozan Meydanı güzergâhında bitiş noktasına ulaşılacak.

COŞKU MARATONLA TAÇLANDI

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 9 Eylül İzmir Yarı Maratonu kentte renkli görüntülere sahne oldu.

“SPOR kenti İzmir” vizyonu çerçevesinde İzmir'in işgalden kurtuluşunun anısına bu yıl sekizincisi düzenlenen 9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu bu sabah koşuldu. Dünyayı sarsan küresel salgının ardından Türkiye’de düzenlenen ilk uzun yol koşusunda maske, mesafe ve hijyen kuralları titizlikle uygulandı. Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) ve Türkiye Atletizm Federasyonu’nun önerdiği kurallar çerçevesinde 500 kişi ile sınırlandıran yarışa 350 sporcu alındı.

BAŞKAN SOYER ÖNCE START VERDİ SONRA KOŞTU

Cumhuriyet Meydanı ile İnciraltı arasındaki 21 kilometre 97 metrelik parkurda koşulan yarışı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer başlattı. Başkan Tunç Soyer startı verdikten hemen sonra 35001 numaralı forma ile yarışa katıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndan koşuya başlayan atletler Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinden İnciraltı'na ulaştıktan sonra dönerek yeniden Cumhuriyet Meydanı'na vardı. İzmirliler maratona katılan sporcuları yarış güzergâhı boyunca alkışlayarak destekledi. Yarışta İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay da koştu. 21 kilometrelik parkuru tamamlayan Başkan Soyer koşunun ardından yarışta dereceye girenlerine madalyalarını verdi.

SANAL KOŞU KULÜBÜ

Ödül töreninde Türkiye’nin ilk Sanal Koşu Kulübünü açacaklarını müjdeleyen Başkan Soyer, “Türkiye’nin ilk Sanal Tam Maratonu’nu ve sanal 10 kilometre koşusunu 4 Ekim’de pandemi önlemleri sebebiyle limitli katılımla gerçekleşecek Maraton İzmir ile birlikte organize edeceğiz. Dünyanın her köşesinde İzmir Aşkı ile Maraton İzmir’i koşabileceğiz. Harika sürprizler tüm koşucuları ve sporseverleri heyecanlandıracak. İzmir sporcuları, maratonlarıyla bir dünya markası olacak. Bugün düzenlediğimiz yarı maraton, 4 Ekim’de düzenleyeceğimiz Maraton İzmir ile kentin bu alandaki markalaşma gücünü ortaya çıkarıyoruz” diye konuştu.

GELAW ŞAMPİYON

9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maratonu’nda genel sıralama erkekler kategorisinde ipi göğüsleyen isim geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Etiyopya'lı atlet GetayeGelaw oldu. Milli atlet Sezgin Ataç ikinciliği, milli atlet Saffet Elkatmış da üçüncülüğü aldı. Genel sıralama kadınlar kategorisinde ise itirazlar nedeniyle dereceye girenler Türkiye Atletizm Federasyonu’nun değerlendirmesinin ardından açıklanacak. Yarışmada ayrıca Yarı Maraton Türk Sporcular ve Master Sporcular kategorilerinde de ödüller verildi. Dereceye giren atletlere toplam 95 bin 200 TL para ödülü verilirken, yarışa katılan ve parkuru tamamlayan tüm sporculara da madalya takıldı.

İKİ DEV ORGANİZASYON

Sonbaharda U22 ve U18 Avrupa Plaj Voleybolu şampiyonaları Büyükşehir Belediyesi ve Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde Efes Selçuk’taki Pamucak plajında düzenlenecek.

BALKAN Plaj Voleybolu Şampiyonası’na geçen yıl ilk kez ev sahipliği yapan İzmir, bu yıl düzenlenecek iki dev organizasyonla Avrupa plaj voleybolunun merkezi haline gelecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde Efes Selçuk’taki Pamucak plajı 16-20 Eylül tarihleri arasında Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) U18Plaj Voleybolu Şampiyonası’na, 23-27 Eylül tarihleri arasında ise U22 Plaj Voleybolu Şampiyonası’na sahne olacak. Başkan Soyer, “İzmir’in uluslararası organizasyonların cazibe merkezi olması için uygun bir ekosistem oluşturuyoruz.Bu sayede İzmir ekonomisinin, şehrin tarihi, kültürel, doğal mirası ve coğrafi karakterine yaslanarak gelişmesini amaçlıyoruz" dedi. 35 ülkeden 128 takım, 256 sporcunun kayıt yaptırdığı dev organizasyon önümüzdeki günlerde başlayacak.

SONBAHARDA MARATON

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaparak hem İzmir'in dünya kenti hedefine katkı sunmayı, hem de kentin her yerinde hemşehrileri sporla buluşturmayı hedefleyen bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi. Sonbaharda İzmir’de spor organizasyonlarının yoğun bir şekilde devam edeceğini açıklayan Soyer, "6 Eylül’de 'Uluslararası 9 Eylül Maratonu'nu koştuk, 4 Ekim’de de İzmir’in en büyük markalarından biri olacak 'Maraton İzmir' organizasyonlarını gerçekleştireceğiz" dedi.

Plaj Voleybolu Avrupa şampiyonalarının İzmir’in tarihsel açıdan en önemli ilçelerinden biri olan Efes Selçuk’ta olmasının çok kıymetli olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları kaydetti: "Selçuk, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Efes Antik Şehri’nin, adına dünyanın yedi harikasından biri inşa edilen Artemis’in, Meryem Ana’nın ve benzeri pek çok tarihi değerin bulunduğu adeta bir açık hava müzesi. Bu çapta bir organizasyonun şehrimizde, pandemiden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörüne de her anlamda büyük katkıları olacağını düşünüyorum.Bu büyük organizasyonun gerçekleşmesine Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte ev sahipliği yapan ve katkı sunan Efes Selçuk Belediyesi’ne, Türkiye Voleybol Federasyonu’na, Avrupa Voleybol Federasyonu’na ve Beach-ItBeach Spor Organizasyonu’na şükranlarımı sunuyorum".

SPOR ŞEHRİ OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ersan Odaman, başarıyla gerçekleştirdikleri Balkan Plaj Şampiyonası'nın yeni organizasyonlar için kendilerine büyük umut verdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Her yıl daha büyük organizasyonları İzmir'e getirerek kente 'spor şehri' unvanını yerleştirmek için elimizden gelen katkıyı göstereceğiz. Gençlere dönük altyapı şampiyonaları tüm dünyada önemli organizasyonlar arasına girmeye başladı. Bu organizasyonların daha da güçlü bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak aynı zamanda Türkiye'nin tanıtımına da katkı koyacağız".

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz CeritoğluSengel, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Asbaşkanı Alper Aslandaş ile Beach-ItBeach Sports Organizasyon Sorumlusu Gürsel Yeşiltaş turnuvada kullanılacak ilk topu imzaladı.

HER GÜN BİR MADALYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sporcuları, çok başarılı bir şekilde geride bıraktığı 2019 yılında 25’i uluslararası düzeyde olmak üzere toplam 342 madalya kazandı.

Sporcu sayısı ve branş bakımından ülkemizin en büyük spor kulüpleri arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, 2019 yılını çok başarılı bir şekilde geride bırakmayı başardı. İzmir Büyükşehirli sporcular, 2019 yılında 25’i uluslararası düzeyde olmak üzere toplam 342 madalya kazanırken, her gün en az bir adet madalyayı İzmir’e getirerek kentimizin gururu oldu. İzmirli sporcular, bir yıl boyunca 133 altın, 96 gümüş ve 138 bronz madalyayı boynuna taktı.

EN BAŞARILI BRANŞ JUDO

Türk judosunun lokomotifi olan İzmir Büyükşehir Beledediyespor’un 2019 yılında da en başarılı branşı yine judo oldu. Mavi beyazlı kulübün judocuları, 29 altın, 22 gümüş ve 41 bronz ile toplamda 92 madalyayı b oynuna taktı. Şeref kürsüsünün ikinci basamağına 57 madalya ile artistik buz pateni branşı çıkarken, büyük bir atılım gerçekleştiren masa tenisi de 50 madalya ile üçüncü sırada yer aldı.

YURT DIŞINDAN 25 MADALYA

Uluslararası arenada da 2019’da fırtına gibi estirildi. Çeşitli branşlarda 8 altın madalya İzmir’e gelirken, 8 gümüş ve 9 bronz ile toplamda 25 madalyaya ulaşıldı. Judocu Musa Şimşek, Ümitler Avrupa Şampiyonası ve Gençlik Olimpiyatları ile Rusya ve Romanya’daki Avrupa Kupası’ndan şampiyon dönerken, Şayan Nesirpür Balkan Şampiyonluğu’na ulaştı. Tekvando da Şahin Çelebi Balkan Şampiyonu oldu. Artistik Buz Pateni’nde Efe Cetiz ve Masal Oran Türkiye’ye altın madalyayla döndü. Tekerlek Basketbol Takımı, Euroleague’da üçüncü oldu.

Buz hokeyi sporcusu Kerem Alsan, 2020 Lozan Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları’na katılma kotası alan 3 Türk sporcudan biri oldu. Bedensel engelli atlet Kerim Elyaz, Tokyo’daki yapılacak Paralimpik Olimpiyatları’na katılmaya hak kazandı. Milli takımlarda judoda Mesut Kapan, Hakan Kapan, İzzettin Tunç, artistik buz pateninde Gamze Güner, Caner Çalık, kadın hentbolde Senar Dayat, Namık Dalgakıran, tekerlekli sandalye basketbolda Erdinç Kılıç, engelli bocciada Feride Çetin, sualtı ragbisinde Didem Özdem Pehlivan, atletizmde Jülide Öğünç, ampute futbolda ise Murat Bahar antrenör olarak görev yaptı.

Editör: Haber Merkezi