Pınar Teke ile Sporun İzinde programının bu haftaki konuğu Güzelyalı Spor Kulübü Kurucu Başkanı Afşın Dalgıç oldu. Dalgıç, Güzelyalı Spor Kulübü’nün kuruluş sürecini, salgının spor sektörüne etkilerinden ve kulüp çalışmalarından bahsetti. Kulüp kurmanın hep içinde tutku olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Dalgıç, “Bu süreçten önce Göztepe’nin Seferihisar bölge yetkilisi olarak futbol okullarını açmıştık. Hep içimde olan bir tutkuydu. Kurulan okullarda yetiştirilen çocuklar kulüplerin akademilerine gidiyor. Bizler bu bölgelerdeki seçme çalışmalarımıza başladık. Bu süreçte giderek sayımız da arttı. Göztepe’nin kendi futbol okulları arasında ligi bulunuyor ve salgın öncesinde her hafta maçlar düzenleniyordu” dedi.

‘TÜM ALANLARI ETKİLEDİ’

Spor kulüplerinin sıkıntılarına da değinen Dalgıç, “Kendilerinin hiçbir geliri yok ve kulüplerin ayakta durması için yardımlarda yok. Şu süreçte çark durdu. Bu konu sadece futbolla alakalı değil, tüm alanları etkiledi. Bu alanda iş yapan insanlar buradan para kazanıyorlardı ve bir şekilde yardım edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘ÇOCUKLARIMIZLA İRTİBATTAYIZ’

Dalgıç, salgın sürecinde kulüp çalışmalarının durduğunu söyleyerek, “Açıkçası, salgın döneminden dolayı belirli bir ön görümüzde yok. Şuan tüm amatör ligler durmuş durumda. Bizler de kulübümüzü bu dönemde kurmuş bulunduk. Ancak süreçte çalışmalarımız dursa da, çocuklarımızla irtibattayız. Salgının bitmemesi ve uzaması hepimizi sıkıntıya soksa da, planımız hazır. Birçok alanda faaliyet göstermek istiyoruz” açıklamasında bulundu. Salgın öncesinde antrenman sürecinde oyuncuların belli başlı sıkıntılar yaşadıklarını da sözlerine ekleyen Dalgıç, “Hocalarımız her süreçte çocuklarla irtibatta ve idmanlarımızı onların eğitimlerini engellemeyecek şekilde hazırlıyoruz” dedi.

'GELİŞİMLERİNE KATKISI BÜYÜK'

Futbolun çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olduğuna da değinen Dalgıç, “Çocukların motor becerilerinin dışında zihinsel, ruhsal gelişimine katkıları çok büyüktür.Aynı zamanda takım halinde hareket etmeleri, özgüvenlerini geliştiriyor. Sosyal ortam içerisinde yer almaları onları her anlamda geliştirmektedir” dedi.

İzmir'in futbolun merkezi olduğunun altını çizen Dalgıç, “İstanbul’dan sonra en fazla amatör spor kulübünün bulunduğu bir şehir İzmir. Geçmişi ve iklimi spor için iyi bir yer. Avrupa baktığımızda insanlar birden fazla branşı yapabiliyor. Ancak Türkiye’de olanaksızlıktan ya da sporun kişilere ulaşamamasıdan kaynaklı sorun yaşıyorlar" dedi.

‘ÇABALAYACAĞIZ’

Güzelyalı Spor Kulübü olarak hedeflerini anlatan Dalgıç, “Amacımız kurulduğumuz bölgede kulüp eksikliğini gidermek ve buradaki çocuklarımızı yetiştirerek Göztepe’nin alt yapısına oyuncu kazandırmaktır. Bizler için büyük keyif. Elimizden geldiği kadar çabalayacağız” dedi.

Dünya futbol altyapı çalışmalarını değerlendiren Dalgıç, “Altyapı sadece takımdan oluşmuyor, tesisinde yeri önemlidir. Bizde ne yazık ki tesis yok. Bu durum alt yapıyı etkiliyor” dedi. Dalgıç, İzmir’de birçok futbol kulübünün olmasına karşı Süper Lig’den mücadeleden tek takım Göztepe’nin olmasına ilişkinde, “ Aksilik olmazsa Altay’da geliyor. Potansiyel olarak İzmir oldukça elverişli ancak ekonomikte bir olay. Burada medyada oldukça önemli. Bazı alanlar daha önemli. Futbolda da Süper Lig’de birkaç takım olsa çocuklarda daha fazla keyif alıp bu alana yönelecekler. İnsanlar böylece kendi şehrinin takımını tutar” dedi

‘ANTRENÖR KALİTESİ ÖNEMLİ’

Türkiye’de futbolun gelişmesine yönelik, antrenör kalitesi arttığında futbolun gelişeceğine vurgu yapan Dalgıç, “Antrenör kalitesi, iyi bir oyun stiliyle, oyunun akışını değiştirmektedir. Özellikle dilin çok büyük katkısı var. 5 yaşındaki çocuktan itibaren başlayacak bir durumdur” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi