Teknik Direktör Hilmi Bayer, Atatürk Stadı 2 Numaralı Yan Saha'da dün Buca Belediyespor'la oynanan U16 Ligi Play-Off yarı final maçında sağlık ekibi olmadığını farkedince takımı sahadan çekti. Futbolcular, İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile İl Sağlık Müdürlüğü'ne tepki olarak için formalarını ve grup karşılaşmalarında kazandıkları birincilik kupasını sahanın ortasına bıraktı. Hükmen mağlup ilan edilmesi beklenen Altınırmak, sağlık protestosu nedeniyle ceza da alacak.

Sağlık ekibi olmayan maçları protesto etmeye birkaç yıl önce futbolcusu Tevfik Demir'in sahada beyin kanaması geçirmesi üzerine başladıklarını belirten Hilmi Bayer, "Sahada sağlık ekibi yoktu. Oyuncumu hastaneye güçlükle yetiştirdik ve hayatı tesadüfen kurtuldu. O günden sonra amatör spordaki sağlık ekibi sıkıntısına dikkat çekmek istedim. Araştırmalar yaptım, ülkemizde her yıl 7- 8 amatör futbolcu bu yüzden hayatını kaybediyor. Birçoğunun futbol hayatı bitiyor. Ailelerin futbol için bize emanet ettiği küçücük çocuklara halen öğle sıcağında, beton sahada, sakatlanmalara sebep olan sağlıksız sentetik çimlerde, sağlık ekibi olmadan maç oynattırılıyor" dedi.

Altındağ-Çamdibi bölgesinin takımı Altınırmak'a 38 yıldır futbolcu ve antrenör olarak hizmet verdiğini hatırlatan Hilmi Bayer şöyle devam etti:

"Aralarında Osmanlısporlu Musa Çağıran'ın da olduğu birçok futbolcu yetiştirdim. 42 yaşına kadar amatör futbol oynadım ve tek sarı kart bile görmedim. Ama sağlık ekibi olmayan maçlarda eylem yapmaya başlayınca sürekli ceza alır oldum. Daha önce pekçok kez aynı sebepten şampiyonluklardan olduk, takımlarımız ligden ihraç edildi, ben de savunmam bile istenmeden 3'er ay ceza aldım. Türkiye'nin 3. büyük kentinde, ülkenin en büyük olimpik tesisi içinde maça çıkıyoruz ancak sağlıkçı sorunu bir türlü çözülmüyor." 

BU KURAL DEĞİŞMELİ

Sağlık ekibi protestosuna başladıktan sonra Muğla'ya alt yaş gruplarıyla bir maça gittiklerini söyleyen Hilmi Bayer, "Karşılaşmadan önce talebimiz olup olmadığını sordular. Sağlık ekibi isteyince hemen beni tanıyıp, 'Siz protestocu hocasınız' dediler. Müsabakaya ambulans getirdiler ve tesadüfen o karşılaşmada bir futbolcunun kolu 2 yerden kırıldı" dedi. Yönetmeliğe göre hakemlerin maçı sağlık ekibi olmadan başlatabileceğini söyleyen Bayer, "Bu kural değişmeli. Ülkemizde amatör futboldaki sağlık sıkıntıları duyulmalı. Ben bu konuyu UEFA, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bile taşımaya hazırım" diye konuştu.

ACARBAY: ORTAK AKIL ŞART

İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği İzmir Şube Başkanı Spor Hekimi Şaban Acarbay, amatör sporlarda sağlık sorununun ortak akılla çözülebileceğini söyledi. Acarbay, "42 yıldır sahalardaydım. Zaman zaman aynı anda 3 sahada birden hekim olarak görev yaptım. Amatör ligler statüsüne göre müsabakanın başlaması için sahada emniyet güçlerinin bulunması şart ama sağlık ekibinin sahada olması zorunlu değil. Bu uygulamanın değişmesi lazım" dedi.

"Sezon başında kulüplere katılım şartnamesi imzalatılıyor ve kulüpler bu şartları kabul ederek lige giriyor" diyen Acarbay şöyle devam etti:

"Kulüpler başta ortak tavır koymalı. Federasyonlar, valilik, belediyeler, il spor ve sağlık müdürlükleri, kulüpler, aileler birlikte ortak akılla çözüm bulmalı. Sağlık hizmeti maçlarla sınırlı kalmamalı. Sosyal güvencesiz oyuncuların maç öncesi kontrolleri, teşhis ve tedavileri de yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi amatör sporculara sağlık hizmeti veriyor ama saha ve salonlardaki sıkıntı da çözülmeli."

Ergin KARATAŞ / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi